fbpx

П’ять особливостей місцевих виборів 2020

Політика 12:12, 08.10, 2020

Ці вибори будуть дуже незвичні, але ми готові. Дивимося з позитивом у майбутнє. Вчимося самі і вчимо інших, щоб правильно проголосувати.

Балотуюся до Івано-Франківської обласної ради від партії «За майбутнє». Не вперше беру участь у виборах, але мушу відзначити, що цього разу кампанія особливо вражає. Причому не у позитивному розумінні цього вислову. Чому? Бо не можна змінювати виборчі правила перед самими виборами: це сіє хаос серед виборців і кандидатів, які не до кінця розуміють систему. Але такі вже маємо зміни до Виборчого кодексу. Нові умови заплутані і подеколи абсурдні.

Перше: на цих виборах в одному бюлетені можна буде голосувати не тільки за партію, але й за конкретного кандидата від цієї партії. В це законотворці вклали суть “відкритих партійних списків”, коли за партію голосувати обов’язково, а кандидата можна і не обирати. Але якщо обрати бажаного кандидата, а позначку навпроти партії не поставити – бюлетень вважатиметься недійсним.

Закликаю голосувати конкретно за кандидата. Бо це висуванці, яких люди здебільшого знають, і зі списку можна обрати того, кому довіряєш.

Друге: виборці бачитимуть різні списки кандидатів від партій, бо кожна політична сила буде представляти мінікоманди в різних регіональних списках. Але якщо людина, за яку ви хочете голосувати, балотується від партії не в тому регіоні, де зареєстрована ваша виборча адреса, то ви її прізвища у списках не знайдете. Такі списки будуть містити від 5 до 12 кандидатів від кожної партії. Щоправда, незалежно від черги розташування кандидатів кожен має шанс бути обраним. Але це за умови, що номер кандидата у своєму бюлетені відмітить достатня кількість виборців. Це вимірюється чвертю виборчої квоти.

Третє: Особливістю цих виборів є те, що багато людей, які по суті є однодумцями, розбрелися по різних партіях, а ті, хто в минулому були опонентами, – тепер партійні соратники. І ще жаль, що для окремих хороших людей, які багато зробили би для своїх громад, просто не вистачило місця у списку партій. А місцеві вибори – це що? Це не велика політика, а питання господарки, розвитку громад, інфраструктури, місцевої медицини, освіти, соцзахисту та ін.

Четверте: Виборці, до прикладу, у Надвірнянському районі, матимуть 4 бюлетені. Найскладніший – це бюлетень у пропорційній системі. Як виборець має його заповнити? Треба знайти партію, поставити галочку. Навпроти партії знайти список її кандидатів, цифру, яка стоїть біля прізвища обраного кандидата, і правильно прописом, відповідно до трафарету, написати цю цифру.

 П’яте: Єдине, що в ньому позитивне: місцеві вибори передбачають дотримання гендерної квоти – серед кожних п’яти кандидатів у списку має бути щонайменше дві жінки. Вважаю, що кампанія «50% жінок у політиці» – це успіх. Насправді роль жінки в політиці і в місцевому самоврядуванні абсолютно недооцінена. І в нас на території Надвірнянщини є багато прикладів, коли сільські голови-жінки багаторазово і повторно обираються громадою на ці посади. І так, вони працюють, тримають свій авторитет, перебувають у сталому рейтингу. Займаються в першу чергу дошкіллям, освітою, медициною, духовністю; як жінка-мама піклується про благо своєї родини, так само керівниця дбає про атмосферу, настрій і добробут свого населеного пункту.

І щоб не втратити шанс змінити життя на краще – важливо 25 жовтня прийти на вибори.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: