fbpx

5 кроків: як вкрасти комунальне приміщення в Івано-Франківську

Суспільство 20:53, 10.03, 2015

Виявляється, це не так і складно...

Стати власником комунального приміщення площею понад 120 кв. м в самісінькому центрі Івано-Франківська на вулиці Левка Бачинського чи понад 60 кв. м на вулиці Галицькій, як виявляється, зовсім не складно…

КРОК 1:

Реєструємо ТзОВ з кодом КВЕД 47.61 "Роздрібна торгівля книгами в спеціалізованих магазинах" та вносимо його до Державного реєстру видавців, виготівників і розповсюджувачів видавничої продукції, який адмініструє Держкомтелерадіо.

КРОК 2:

Шукаємо приміщення, яке перебуває в комунальній власності, та чекаємо один рік. Після цього подаємо заяву до Держкомтелерадіо на отримання довідки про те, що начебто наше ТзОВ розповсюдило не менш ніж 50 відсотків книжкової продукції державною мовою.

Механізм отримання довідки описаний в Постанові КМУ "Порядком визначення обсягу книжкової продукції державною мовою, підготовка, випуск та/або розповсюдження якої здійснюються вітчизняними видавництвами і підприємствами розповсюдження книжкової продукції, для укладення договорів оренди приміщень".

До заяви в Держкомтелерадіо згідно із Порядком додаємо ще два документи:

  1. копію свідоцтва про внесення суб'єкта видавничої  справи до Державного реєстру;
  2. відомості про наявність у продажу на момент подання заяви не менш ніж 50 відсотків книжкової продукції державною мовою, завірені підписом керівника.

Отримавши довідку згідно із четвертим абзацом ч. 4 ст. 9 Закону України "Про оренду державного та комунального майна", укладаємо договір оренди без оголошення конкурсу та торгів. А також переконуємо членів Виконавчого комітету ради встановити пільгову оренду, наприклад, на рівні 1,20 грн за квадратний метр на місяць.

КРОК 3:

Торгівлю організовувати у приміщенні не будемо, адже і так ніхто це контролювати не буде. Проте проводимо там ремонт, який можна потенційно оцінити як поліпшення орендованого майна, яке неможливо відокремити від відповідного об’єкта без завдання йому шкоди, в розмірі не менш ніж 25 відсотків ринкової вартості майна.

КРОК 4:

Після ремонту, який погоджуємо у Фонді комунального майна, переконуємо його керівництво внести орендований об’єкт в перелік приміщень, що плануються приватизувати шляхом викупу, у проект Програми приватизації на наступний рік. А далі потрібно знайти стимули для більшості в міській раді підтримати саме такий варіант Програми на сесії.

КРОК 5:

Після того як Фонд комунального майна міста оголосить конкурс на оцінщика, його не складно буде переконати вписати потрібну суму в оцінку орендованого майна і розпочати процес його викупу та приватизації.


Це типова схема викрадення в громади міста приміщення на грі у патріотичні почуття (розповсюдження книг українською мовою).

Якщо проаналізувати проект рішення про Програму приватизації комунального майна територіальної громади міста Івано-Франківська на 2015-2017 роки, то можна помітити, що два орендованих приміщення для розповсюдження друкованої продукції були вилучені з переліку безпосередньо на пленарному засіданні ради завдяки громадським активістам та чесним депутатам.

Як протидіяти такій схемі приватизації?

Уважно аналізувати проекти рішень на Виконавчий комітет щодо встановлення пільгової орендної ставки та проекти рішень, які стосуються внесення змін до Програми приватизації міста на 2015-2017 рр., що повинні бути оприлюднені за 20 днів до ухвалення.

 

Об'єднання активних громадян Івано-Франківська "Антикорупційна платформа" звертається до мешканців міста із проханням долучатися до боротьби з корупційними схемами у міській владі. Якщо Вам відома інформація про зловживання і шахрайства – пишіть нам на скриньку: anticorruptionplatform.ukraine@gmail.com

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: