fbpx

Білий шум влади

Політика 11:55, 07.10, 2015

"Змінити систему зсередини", про що так люблять говорити різні політсили, неможливо – це можна зробити тільки ззовні. Тобто знести.

Щоб сховати небажані шуми у внутрішніх просторах будинків, генерується постійний шум низької амплітуди – відомий нам під назвою "білого". Аналогічний шум з такою ж функцією генерується і на рівні держави. Інакше ми би дуже швидко зауважили, що за рівномірним і постійним гулом "демократія-європейські цінності-патріотизм-Україна-європейський вибір" чутно щоденний грюкіт молотків і брязкіт пил. Це йде демонтаж України. А точніше – розпил її активів, поки зачарований обиватель дивиться в телеекран на шоу Шустера та сотоваришів.

Шкідливість політичних ток-шоу не в тому, що вони щотижня забирають в нікуди години людського життя. Це якраз не проблема, оскільки більшість із нас все одно не знає, що з цим часом робити. Ні, ток-шоу користуються такою прихильністю політиків (а часто і спеціально фінансуються ними) якраз тому, що виконують дуже корисну функцію: створюють ілюзію бурхливого політичного життя і відволікають людей від небезпечних питань. Поки ми думаємо, що десь за наше світле майбутнє дійсно "порошенківці" борються проти "регіоналів", а "проєвропейці" з "рускомірцами", невидима рука членів одного клубу перетворює політичну владу на гроші. Перефразуючи Маркса, можна сказати, що капітал не має ідеології.

Саме тому марно пов’язувати надії на якийсь "європейський рух до справедливої України" з будь-ким із тих, кого ми бачимо на телеекранах. Всі вони виконують спільну функцію прикриття. Більше того, вони і є – незалежно від гасел – головними противниками європейського руху. Оскільки Європа означає усталені правила і закон, в той час як світогляд і бізнес-модель чинних політиків базується на постійній зміні правил під себе і "творчого" підходу до законодавства (що, власне, і є головною перевагою, яку дає політична влада).

Ця пухлина існує роками, перевтілюючись у різні партії та блоки, але не змінюючись по суті. Судячи з регулярних реляцій на ток-шоу, ось-ось почнеться "прорив". Але згадаймо ток-шоу п’яти- чи десятирічної давнини – чи не про те саме говорилося і тоді? Білий шум влади створює в нас ілюзію руху вперед, в той час як сама влада робить усе, щоб ситуація якомога довше лишалася такою, як є. Сьогодні, як і п’ять, і десять, і п’ятнадцять років тому, весь спектр політичних сил України являє собою один і той самий Антинародний правлячий клас, який розглядає країну і нас з вами в якості своєї кормової бази. Хіба тут потрібні якісь зміни?

Кволий прогрес, як ми все ж таки спостерігаємо, робиться не завдяки владі, яка його декларує. Він робиться всупереч владі і завдяки суспільству – тій його частині, яка почала ставити собі питання "what the fuck is going on?" Саме ця частина суспільства не пішла з барикад – від грудня 2013 року і до сьогодні.

Окремих його представників влада намагається кооптувати в свої структури. Цілком логічно вважаючи, що краще поховати їх у бюрократичних кабінетах, де вся енергія піде на підтримку функціонування самої системи, ніж лишати "на волі", де вони намагаються цю систему змести. Особливою популярністю користуються волонтери та учасники АТО. Зрештою, їх теж можна зрозуміти: бути патріотом – не значить бути янголом, іноді хочеться просто пожити. Є серед них і такі, які дійсно планують щось зробити, і цих спіткає найбільший облом. "Змінити систему зсередини", про що так люблять говорити різні політсили, неможливо – це можна зробити тільки ззовні. Тобто знести. Ні Наполеон, ні Ататюрк, ні Ленін, врешті-решт, не намагалися щось там перебудувати в прогнилій будівлі своїх держав, розуміючи марність такого підходу. Вони просто вивели всіх до стінки – і здійснили найголовнішу реформу.

Власне, весь світовий досвід не дає нам підстав вважати, що в Україні це відбудеться якось інакше. Звісно, представники громадянського суспільства, які раптом стали депутатами, будуть тепер виступати категорично проти такого методу. Підсвідомо розуміючи, що Третя хвиля, яка котиться до дверей ВР, АП, КМ, судів, прокуратур і райдержадміністрацій, не буде особливо розбиратися, хто там більше винен, а хто менше. І за компанію винесе всіх.

До речі, якщо ви, той, хто читає ці рядки, невдовзі очолите цей процес і будете думати над критерієм відбору, то згадайте, що він вже давно був сформульований в українському ФБ: виводьте всіх, хто хоч раз брав участь у шоу Савіка Шустера.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: