fbpx

Час на музей

Суспільство 21:14, 29.12, 2017

Тиждень тому обрали нового директора Музею мистецтв Прикарпаття, де збережене одне з найкращих в Україні зібрань сакрального мистецтва Галичини.

Близько 16 тисяч експонатів у фондосховищі Музею, бібліотека, а також філія у Рогатині – музейний комплекс на базі пам’ятки дерев’яної архітектури і живопису ХVІ-ХІХ ст. церкви Зішестя Святого Духа та краєзнавчо-історичного музею-садиби Миколи Угрина-Безгрішного. Сама експозиційна зала Музею розміщена в найдавнішій архітектурній пам’ятці міста  колишньому римо-католицькому костелі Непорочного Зачаття Діви Марії, св. Андрія та Станіслава. За ці, без перебільшення, величезні культурні скарби тепер відповідальний новий директор  Романець Василь Федорович

На ключовому засіданні комісії з вибору керівника Музею основну увагу приділяли необхідній реставрації будівель – Музею мистецтв на майдані Шептицького та церкви Зішестя Святого Духа у Рогатині, яка з 2013 року входить у список світової спадщини ЮНЕСКО. Тому, зважаючи, очевидно, на професійну діяльність Романця у сфері архітектури, йому й надали перевагу при таємному голосуванні. Та й сам він у своїй програмі розвитку зазначив серед своїх завдань як керівника розробку науково-проектної документації з реставрації будівель Музею за кошти місцевих та обласної рад. Крім того, 2018 рік визнано Європейським роком культурної спадщини, і як прогнозується, необхідна фінансова допомога для відновлення музейного комплексу у Рогатині також буде.

Та яку саме професійну діяльність архітектора Романця мали на увазі члени комісії, які за нього голосували? Все-таки в 60 років чималий досвід роботи на державних посадах: 13 років начальником державного науково-реставраційного управління, більш як 13 років директором і науковим керівником дочірнього підприємства "Культурна спадщина Прикарпаття" науково-дослідного центру Інституту археології Національної академії наук України… 

Та крім цього  про що ніде не було згадано,  Василь Романець займається й підприємництвом – одне другому не заважає. ПП "АРХБУДЕКСПЕРТИЗА-ІФ", засноване ним та Романцем Віталієм Васильовичем, з 2009 року проводить проектування футбольних полів зі штучним покриттям та техобстеження будівель в області. Беруть Романці й підряди за бюджетні гроші. Так, за 2017 рік підприємство заробило 357 тис. грн з державного бюджету. Причому усі кошториси на проектування футбольних полів не перевищують допорогової межі 50 тис. грн, тим самим даючи змогу Яремчанській, Городенківській, Ямницькій, Тлумацькій, Білоберезівській, Коломийській міським та сільським радам уникати відкритого тендеру в системі Prozorro, а ПП "АРХБУДЕКСПЕРТИЗА-ІФ"  фактично монополізувати надання цієї послуги.     

З 2016 року Василь Романець керує також ПП "ВЕЖА-Р", де засновником є Арабчук Ярослава Федорівна. Фірма діє з 1993 року та зареєстрована за його адресою прописки в Івано-Франківську, а пані Ярослава походить з села Старі Кривотули, де зареєстрований і Романець Віталій. А дружина Василя Федоровича – Романець Оксана Сильвестрівна, заступниця начальника Управління Пенсійного фонду в Івано-Франківську, задекларувала будинок у Крихівцях, недобудований житловий будинок, три земельні ділянки у тому ж таки селі Старі Кривотули, а також три автомобілі та два гаражі у власності пана Василя.

Цього року ПП "ВЕЖА-Р" виграло тендер на суму 380 009,00 грн для проведення реставрації фасаду об'єкта культурної спадщини на вул. Гаркуші, 9 у замовника Комунального підприємства Івано-Франківської обласної ради з експлуатації майна. Роботи вже завершені, і оцінити їх можна, відвідавши будинок міської прокуратури. Все-таки, сподіваюсь, коли Романець писав про складання проектної документації та реставрації пам’яток архітектури музею, він не мав на увазі своїх підприємств як виконавців цих робіт. 

Та й загалом, говорячи про Музей мистецтв Прикарпаття, аж ніяк не можна акцентувати увагу лише на реставрації пам’яток архітектури. Перед сучасним директором стоять важливі завдання з популяризації та модернізації Музею до вимог часу. Рівнятись до сучасних європейських музеїв у інтерактивності та доступності – аби можна було побачити, почути про, відчути на дотик музейні експонати дітям, іноземцям, людям з інвалідністю, і не лише в самому Івано-Франківську, а й за його межами. При цьому не тратячи відповідальності за збереження та примноження сакральних скарбів.

Зараз маємо цікаву можливість порівняти двох новообраних керівників художніх музеїв – Олександра Ройтбурда в Одесі та Романця в Івано-Франківську. Хто і як працюватиме  побачимо вже скоро. Особисто я очікую бодай найменшого: що наступного разу, коли буду в Музеї мистецтв Прикарпаття, там працюватимуть розетки та висітиме проектор з монітором, який зможе налаштовувати хоч один працівник музею. Аби тільки в нового директора поза родинним бізнесом вистачило часу ще й на музей.

Читайте КУРС у Telegram – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: