fbpx

ДАІ та Пріуси

Суспільство 10:50, 01.09, 2014

Екіпаж ДАІ на Toyota Prius створив ДТП. Вони протаранили мікроавтобус, повний людей. Шість людей з автобуса потрапили в лікарню, а ДАЙці дістали травми черепів. Краще б їм ці нові машини не давали.

За рік американці купують 140 тисяч автомобілів Тойота Пріус. Ці авто – високотехнологічні складні системи, що працюють на електриці і бензині. Здобули велику популярність завдяки надійності, економічності й малому негативному впливу на довкілля. Я мав можливість покерувати Пріусом в США. Відчуття за кермом – ніби потрапив у майбутнє. Це не автомобіль, це витвір сучасного мистецтва.
 
В Америці власник Пріуса не лише економить кошти, але посилає іншим американцям певні меседжі. Наприклад: я раціональна особа, я маю смак, я розумію сучасні тренди і глобальні виклики, я дбаю про планету. 
 
В Україні все навпаки. Пріуси у нас не купують – вони надто дорогі, коштують півмільйона. Та й любов до планети у нас не в моді. Але Пріусів все-таки багато на дорогах, і майже всі вони – службові автомобілі ДАІ. Так склалися зірки і чудернацьке міжнародне право (див. Кіотський протокол), що тепер нещасні й корумповані сержанти в містах і селах Прикарпаття керують тими самими автомобілями, що й заможні та прогресивні гарвардські випускники у штаті Массачусетс.
 
Пркарпатські ДАІшники
Коли я вперше побачив ДАІ на Пріусі, десь в районі Богородчан, то був шокований. Перед очима миттєво постав образ мавпи з гранатою. Тільки в моїй уяві вона була не з гранатою, а з комп'ютером Apple Macbook, який їй хтось дав. Уявна мавпа знайшла оптимальне застосування високотехнологічному, важкому і тупому предмету, розбиваючи ним кокосові горіхи.
 
Я почав уявляти, як на якісне обслуговування Пріусів в районних підрозділах ДАІ немає грошей, як їм під капоти лізуть п'яні міліцейські "механіки" і "електрики" і їхні численні друзі, як машини швидко і масово виходять з ладу – через "механіків", а ще через наші діряві дороги і недбале ставлення… Як за пару років із 1200 Тойот на ходу залишиться штук сто… "Чи це найкраще рішення?" – подумав я.
 
І ось теорія мавпи з макбуком одержала несподіване підтвердження з Києва! Столичні ДАЙці, як це часто буває, забили болт на безпеку руху і вчинили ДТП, відправивши в лікарню шістьох людей. 
 
1
2
 
За свідченнями очевидців, інспектор стартував зі світлофора, "як Шумахер у свої найкращі часи". І це нетяжко було зробити сержанту з села, бо Пріус завдяки електродвигунам справді має дуже класну тягу на старті. Формально вину спишуть на іншого водія, який нібито їхав не на той сигнал. Але ДАЙці не переконалися, що на перехресті немає інших автомобілів. Вони були на службі, й вони в цій країні взагалі-то мають гарантувати безпеку доріг! Тому їм немає виправдання. 
 
Працівники ДАІ поводились на дорозі, як тупі безвідповідальні мудаки.
 
І ще цікавий нюанс. Наші мєнти настільки мєнти, що вони (знову ж таки, як завжди!) не користувались пасами безпеки. Тому справедливо одержали травми своїх черепних коробок, якісно вдарившись головами в міцне лобове скло. Певно, отримали би струс мозку, якби його мали. Використовувати затички замість ременів безпеки, аби розумна японська техніка не пікала – одна з ірраціональних традицій серед наших ДАІшників і їм подібних драйверів.
 
Наостанок спробую змінити тон на більш серйозний і зробити якісь висновки. 
 
  1. Давати Пріуси ДАІшникам було хибним рішенням. Якщо японські дива техніки вже звалились з неба, краще б їх роздали меріям міст. Або продали з аукціону і купили Ланосів. Звісно, Тойоти для ДАІ  це було рішення режиму Януковича, але ніщо не заважає новому уряду переосмислити помилку "папєрєднікав" і щось зробити. Наприклад, притримати Пріуси для інституційно нової поліції, яку обіцяє міністр Арсен Аваков.
  2. ДАІ як інституція не виконує функції, які очікує від неї суспільство – створення безпечних умов на дорогах. Люди в білих Тойотах, ймовірно, виконують свої непублічні завдання зі збору каси і відправки кешу нагору чи із самоствердження серед своїх знайомих. Але для нас із вами вони точно не працюють. ДАІ треба ліквідовувати і створювати декілька нових інституцій, із новими людьми – я про це написав велику і нудну статтю ще на початку року, і актуальність її з тих пір не змінилася.
  3. Якщо ви водій, то зробіть висновки з цієї історії. Не стартуйте різко зі світлофорів, тим більше коли не бачите перехрестя. І ще завжди пристібайтеся. Ігнорування паса безпеки може призвести не лише до травми черепа, але й до вашого передчасного похорону. І це не жарт.
БАЖАЮ УСІМ НАМ БЕЗПЕЧНИХ ДОРІГ ТА НОВОЇ ПОЛІЦІЇ (на Пріусах)! 🙂
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: