fbpx

Добазарилися: як франківська мерія зливає комунальний ринок Бурі

Політика 16:07, 28.12, 2017

Руслан Марцінків виявився не таким відважним, як попередній мер Віктор Анушкевичус, бо тому таки вдалося втримати центральний продуктовий ринок на правах хоча б оренди, а не продавати, віддавати чи за мізерні кошти пускати на приватизацію, як це нині готується зробити Марцінків.

“Слабак!” – міг би крикнути навздогін Марцінківу Анушкевичус. Та коли йдеться про великі гроші, то про які принципи і відвагу може йти мова. “Золоті часи” настали для тих, хто сьогодні  при владі. Минулі мери навіть і не мріяли про такий міський бюджет, який маємо після децентралізації. Про цю реформу місцеві керманичі згадують рідко, воліючи приписувати заслуги собі, але їм реально дуже поталанило.

Історія франківського центрального ринку потребує не однієї сторінки для опису, і завжди були охочі прибрати його до рук. Та все ж таки з  останніх подій варто згадати буремні часи Революції Гідності, коли продавці ринку, в основному м’ясники, відважилися виступити проти щоденних поборів і влаштували розбір польотів з власником, місцевим авторитетом Ігорем Халамендою. Все закінчилося як завжди: влада і бандити домовилися, активісти зникли, а люди залишилися з синцями і проблемами. Прикро, бо дехто фактично ризикував життям, а місцева влада спромоглася лише на популістичне рішення, виходячи виключно з власних інтересів і для свого ж захисту, аби раптом “копита від корів” не полетіли в їхню сторону.

Варто зазначити, що представником влади в майданні часи був і сам Ігор Халаменда – як депутат Івано-Франківської міської ради від “Партії Регіонів”.

1

Ігор Халаменда на сесії міської ради з колегою, директором ринку Ігорем Дуткою

Небагато часу минуло, але всі уже якось забули, що “регіонали” у нас свої, їх сюди ніхто не завозив, вони досі активно працюють, займаються бізнесом, успішно проходять еволюцію від “місцевих авторитетів” до відомих публічних людей. У громади, на жаль, пам’ять коротка, та й люстрація на них не поширилася і жодні реформи їх не торкаються. Напевне, Ігоря Халаменду важко назвати політиком, і він діє виключно в бізнесових інтересах, але як так сталося, що місцеві політики-патріоти від ВО “Свобода”, які при кожному виступі ненависно взивають Януковича і всіх, хто з ним пов’язаний, співпрацюють з колишнім регіоналом? Хіба мер міста, Руслан Марцінків, про це не знає?!

Читайте також: Кому належать ринки Івано-Франківська

Та ясна річ, що знає, але патріотизм – для бідних, тих, які щонеділі в дворах чекають видовищ і промов, а влада – щоб робити бізнес, і партійна належність, як бачимо, тут не має значення. До того ж у ВО “Свобода” також є свій аналогічний “авторитет” Ігор Кривецький, тому спільну мову, мабуть, два “бізнесмени” швидко знаходять, не важаючи на декларовану опозиційність у політиці.

Еге ж, чотири роки після Революції – і “свободівці” впали в обійми регіоналів. Ігор Халаменда ходить з мером по ринку, куштують фрукти, купують м’ясо, мер закриває очі на масштабну забудову на ринку, його заступник Олексій Кайда домовляється про ділянки для учасників АТО, які нібито з доброї волі віддає фірма Халаменди. Тим часом люди в прямому ефірі запитують: “Що там будують на ринку?” А Марцінків каже, що то реконструкція. Як результат – за два роки на ринку заблищали “залатиє купола”. І це ще не кінець, за високими парканами постане ще не один такий купол. Зате м’ясники тепер торгують під куполами, а на старому продуктовому ринку продають  китайське лахміття, яке нічого спільного з продуктами немає. На цьому ринку можна все.

2

Руслан Марцінків і Ігор Халаменда

Про те, що попит і пропозиція тут зійшлися, свідчить постійне розширення торгових точок, торгівля усюди, на кожному кроці, жоден метр землі тут не пустує. Щодня крутиться готівка – свої правила, свої начальники.

Площа перед універмагом, яку другий рік поспіль влада планує відремонтувати, перетворилася на ще один базар, але – під “перші потреби”. Сир, молоко, гірлянди, свічки, вінки на кладовище, сметана, сушені гриби, калинка, тараня, малинка від кашлю – окраса європейського міста, “зручного для життя”.

Подумалося, що коли б власником ринку раптом виявився гей, то наші патріоти повелися б у цій справі інакше. Проголосували б заяву, що “гей не може бути власником ринку, тому ринок повинен належати громаді”. Але маємо те, що маємо.

Отож ще одним досягненням нинішніх свободівців є так звана реставрація з елементом приватизації  центрального ринку, в результаті якої ринок має стати приватною власністю на привілейованих умовах для окремо заслуженого “регіонала” Ігоря Халаменди. Наразі мова йде про адміністративну будівлю на 1612,8 кв. м. Але це вже перший крок. І півбіди, що той ринок стане колись-таки приватним, гірше – що він ніколи не стане нормальним продуктовим ринком, а залишиться просто маргінальним базаром в усіх його проявах: культурних, архітектурних, а інколи і мовних. Як то кажуть, добазарилися.

Читайте КУРС у Telegram – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: