fbpx

Добратися до Верховини: як пройти квест і не втратити віру в людство

Стиль життя 18:53, 12.02, 2018

Автобус – найпростіший спосіб побувати за ментальним бар'єром, вибудованим гуцулами для захисту свого соціального простору від чужих, незбалансованих з дійсністю людей. І не кажіть потім, що вас не попереджали.

До Верховини з Чернівців 113 км, Івано-Франківська – 130 км, Тернополя – 242 км, Львова – 260 км, Ужгорода – 303 км, Києва – 616 км. Це не Верховина так далеко – це ви всі задалеко побудувалися від Столиці Гуцулів!

                                  

Власною машиною

Є три шляхи.

Один. Їхати понад Черемош через Вижницю–Устеріки–Верхній Ясенів. Категорично не варто власною машиною.

Два. Були часи відносно доброї дороги через Ворохту. Але, за несумісних з логікою причин, одразу за поворотом на Говерлу на кілька кілометрів асфальтове покриття перетворене на радіоактивний пєпєл і далі сє свище. Тому

Три. Своїм авто варто вибрати менше зло і їхати з Франківська через Коломию–Косів (об’їзною дорогою). До самої Верховини ремонт видохся, але все-таки немає такого "урочища Пекло", як за Ворохтою.

 

Рейсовим автобусом

Всі автобуси на Верховину з Івано-Франківська їдуть з Автовокзалу-1 (Залізнична, 30).

Коли несезон і пасажирів мало (от як зараз), ходитиме лише частина автобусів. Водії шукають крайнього між собою – хто поїде, а хто п’є каву. Зате, на відміну від кілька років тому, водії врубують україномовну музику! Так, ви не почуєте там "Клуб Шанувальників Чаю", але і про сібірскіє марози вже теж нє.

Краще вибрати їхати через Ворохту–Яремче, там маршрутів більше. Але хоч місцями на дорозі до Ворохти "урочище Пекло", рейсовим автобусом краще їхати через Ворохту–Яремче: там маршрутів більше, а то ж не ваша машина, не ваш біль. Отой нездалий кусок до Ворохти водії надресировані, немов між крапельками дощу, проскакувати над ямами.

Чому не їхати рейсовим через Косів? Прикол в тому, що розклад автобусів лишили з часів до останнього ремонту 2016-го. В той час із Косова до Верховини 35 км автобус їхав 1,20 год. Зараз  до години. Але, певно, диспетчери знають щось більше про якість ремонту: розклад змінювати не поспішають. Автобус "припочиває" в Коломиї, а потім ще хвилин 15 в Косові. Того виходить, що через Ворохту їхати три, а через Коломию  до чотирьох годин.

Мало того, в деяких не зазначених в розкладі випадках "автобус через Коломию" – це автобус ще й через Заболотів. За можливість провести зайвих півгодини в дорозі треба ще й доплачувати. Касирка у Верховині не спроможна обдурити гуцулів їхати на Заболотів, то вона впарює квитки на цей рейс довірливим туристам (юй сидячі місця, юй такий файний шофер, юй юй юй).

Якийсь час над віконцем до касирки на верховинській автостанції висіло синхронізоване з сайтом bus.com.ua електронне інфотабло. Воно баламутило пасажирів: там писало одне, а реальність показувала інше, і одного прекрасного дня табло гет погасло.

Як відрізнити "заболотівсько-коломийські" рейси на bus.com.ua: якщо між відправленням і прибуттям більше 3 годин – рейс від лукавого. Як відрізнити "коломийські" від "заболотівських" – ніяк.

Перший автобус на Верховину з Франківська їде о 5:10 (далі 6:05, 7:00). Але якщо пасажирів мало, вони можуть "ломитися". Деколи ломляться і без – "такі дороги, так їх від снігу прибирають".

Київський потяг "44 Київ – Івано-Франківськ" прибуває о 05:43 – водій рейсу на 06:05 збирає "київських" пасажирів. Хто прибіжить першим – той і буде сидіти. Біжіть, наче Форест Ґамп!

Останній автобус, який гарантовано їде з Франківська на Верховину через Ворохту, з хитрою назвою "Івано-Франківськ (Верховина на табличці не пише!) – Довгополе" о 19:30.

На цей рейс можна у Ворохті пробувати пересісти з "раховоза" (606 Львів–Рахів, у Ворохті 22:06) – але між ними інтервал всього в кілька хвилин і неясно, на чию користь. Я ніколи не ризикував перебігати з вокзалу до дороги.

Оскільки точного графіка по Ворохті ви не знайдете ніде – дивитеся на час прибуття рейсу у Верховину на сайті, віднімаєте годину з копійками – от це і буде час, коли автобус у Ворохті. Але гордий верховинський нікуди не заїжджає, ніяких ворохтянських автостанцій – треба лапати на дорозі, місце вкажуть місцеві.

Останній надійний автобус на Верховину (через Коломию) о 19:45. Але в суботу цей рейс ходить тільки до Коломиї і не їде аж у Верховину ніколи! Хоч на bus.com.ua буде писати "на платформі", але нас не оцифруешь!

В туристичний сезон з Франківська регулярно їде через Ворохту автобус на 21:00, але муторними зимовими вечорами в нього на сайті світиться за замовчуванням "відмінено". 

Якщо ви у Верховині плануєте сісти в автобус з великим габаритом (байдарки, весла), треба уточнити наперед, чи на рейсі буде "спринтер" чи "еталон". Бо просто може не бути простору в салоні. Франківські автобуси у ворохтянському напрямку підбирають також пасажирів на ближні села (для локальних послуг раз чи два в день спринтер жовтого кольору до Кривопільського перевалу з флегматиком Петром Бджілкою (бо тримає пасіку) за кермом).

Якщо ви їдете в неділю з Ільці–Кривополя з великими наплічниками – вам безпечніше зробити "крок назад" у Верховину на автостанцію. Водій може вас лишити гет не з принципу, а просто не буде місця.

 

З Коломиї і Косова

Найшвидше: о 5:20 їде "Коломия – Кути", з нього встигається на 6:30 на "Косів – Буковель".   

О 6:15 "Коломия – Косів", звідси о 8:15 "Снятин – Верховина".

Але ніхто не гарантує, що пазл так складеться, що всі ці автобуси так взяли і поїхали!

Ще в обоймі косівського АТП є на 14:00 "Косів – Голошино", що по рівній дорозі їде 35 км до Верховини 1 годину 40 хвилин! Це – останній оплот автентичного карпатського транпорту.

Є горботворча "газелька" "Верховина – Косів" з водієм з орлиним ірокезьким носом, але цей рейс не рекомендується пасажирам ростом вище 1,5 м.

Якщо ви їдете у Верховину транзитом на Чорногору – користуючись рейсовим транспортом, вбиваєте купу часу. Графік складений таким чином, щоб людям було зручно вертати з базару, а не щоб турист кудись встиг піднятися за світлового дня. Перший автобус на Шибене – аж о 12:00 (32 км за 2 години! + перевірка документів на прикордонній заставі).

"Стопити" туристичні машини – такі з тим горбом на даху, водії в сонячних окулярах, з парфумом у машині, (мені) не зупиняються ніколи. Місцеві – підвозять, коли впізнають. Коли "стопиш" місцеву машину, реакція буде "я не таксую". Водій може зупинитися, запитати, може, щось сталося, може допомогти – і поїде собі сам.

Рейси blablacar бувають, але треба вірити в щасливу зорю.

 

Залізницею

Про те, що залізницю є сенс дотягнути до Жаб’єго (назва Верховини до 1960 р), ще в 1913 році писав етнограф Володимир Гнатюк.

Але вона, залізниця, переважно тягнеться долинами річок. В плині історії залізниця у Верховинському районі була (в Устеріках): вузькоколійку в 1940-х під час окупації встигли протягнути від Чернівців нацисти, але залізниця розібралася з часом – і зараз є лиш до Вижниці. Колія не впливає на туристичний потік ніяк, нею пересувається лиш один нещасний приміський поїзд, а туристичний трафік у Верховину проникає зовсім з іншого боку.

Ну і залізниця у Ворохті на висоті 820 метрів над р. м., Верховина – значно глибше, 650 метрів над р. м. Чесно, я не розумію, як наші інженери могли б компенсувати цей перепад. Десь в Кривополі crazy train злітатиме з рейок, а щоб він міг ще й їхати під гору…

Існує фантазійна ідея, щоб пропхати залізничний тунель з боку Румунії. Кажуть, там колія на відстані всього кількох кілометрів від кордону. Але швидше за все така дюрка під Чивчином стимулюватиме зовсім інші, не туристичні, процеси.

 

З Тернополя

Потяг 357 "Гуцульщина", з Тернополя 21:56, у Ворохті 08:03. В автобусі на Верховину може бути людно, але ви сміливо пхайтеся, купа туристів вийде на повороті на Заросляк на Говерлу.

Назад цей потяг з Ворохти 14:15, 11:45 треба виїхати з Верховини, це незручно. Цей же потяг 15:53 в Коломиї, під’їхати автобусами можна встигнути, а можна поцілювати хвіст поїзда.

О 5:20 з Тернополя їде автобус "Київ – Яремче", в Коломиї він вже о 9.30. Дуже часто оцей великий "кийовський" автобус їде лиш до Коломиї, далі пасажирів з квитками пересаджують на храпливі бусіки, якщо їм так принципове те Яремче (о 9:50 з Коломиї автобус на Верховину).

Назад "яремчекиївський" з Коломиї о 19.15. Це незручно, бо тоді треба виїхати з Верховини о 16:00 "замаґурским", а це пазік, який пазік. Швидше за все, в Коломиї буде багато пасажирів на Київ, квитка до Тернополя з сидячим місцем не продадуть, доведеться стояти (якщо мова про неділю ввечері).

Краще з Верховини вибиратися через Франківськ.

 

Зі Львова

До Коломиї відправляється "ковельський" (668 Ковель – Чернівці, 01:01), в Коломиї він о 05:47 ранку. Плацкарт тут коштує всього 27 гривень. Від привокзальної одразу чекає автобус з написом Косів (30 грн за 35 км), але чи він просто на Косів, чи ще їде чатувати на автовокзал, не перевіряв.

Як би не було, полюбе в Косові ви застрягнете.

143 потяг "Львів – Франківськ – Ворохта", зі Львова о 6:10, у Ворохті об 11:55, звідси треба ловити автобус на Верховину (як вираховувати час прибуття, ви вже навчені).

Ну і якщо ми зачепили фантастичну ідею залізниці до Верховини  в #Кримнаш є найдовша в Європі тролейбусна лінія (завдовжки 83 км) через Ангарський перевал (745 над р. м.). Сімферополь  247 метрів над р. м., Коломия  289 м. З Коломиї до Верховини  69 км, Буковецький має 835 метрів.

Говорити 21-й рік про дорогу на Румунію вже нецікаво, пропоную наступну двадцятирічку говорити про верховинський тролейбус.

Та оскільки в тролейбусах можна возити лиш туристів, а не смереки, то в кожному жарті є доля жарту.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: