fbpx

Франківськ сповзає у боргову яму. Коли почнемо заробляти?

Економіка 15:47, 17.12, 2018

Українські міста конкурують за інвестиції – внутрішні й іноземні. Франківськ поки успіхами в цій конкуренції похвалитися не може. Міська влада має припинити по-дитячому жалітися й шукати винних і нарешті взятися за розвиток міської економіки.

Для виконання бюджету 2018 року Франківськ змушений був позичити 300 млн грн

На 2019 рік бюджет вже завідомо дефіцитний, і місто знову змушене буде позичати, на цей раз вже 500 млн

Основними бюджетоутворюючими податками і у 2018, і у 2019 році для Франківська (250 тис. населення) і Вінниці (370 тис населення) залишаються податок на доходи фізичних осіб (ПДФО), плата за землю, акцизний податок, єдиний податок.

Чому раптом Вінниця?

В цьому році у Франківськ планував зайти австрійський інвестор (виробництво спортивного спорядження), збирався вкласти 80 млн євро (а це 2.6 млрд грн, еквівалент 80% бюджету Франківська). Спочатку мав створити 300 робочих місць, а потім збільшити до 1000. Інвестору потрібно було 10 га промислової землі на зрозумілих і взаємовигідних умовах. Але Франківськ не спромігся втримати інвестора і запропонувати потрібні умови, землі не знайшлось.

З Івано-Франківська інвестор подався до Вінниці. У Вінниці земля знайшлася одразу  Інвестору на вигідних для міста умовах виділили 25 га і навіть створили індустріальний парк

Виграли всі. У Вінниці, не у Франківську.

Це лише один приклад. Але він показовий.

А ось відповідний фінансовий результат роботи двох міст, бюджет за рік, млрд грн:

2017: Вінниця – 4.3 млрд, Франківськ  2.6 млрд.

2018: Вінниця – 4.7 млрд (по факту дохід бюджету складе 6.5 млрд, перевиконання майже 2 млрд!), Франківськ  3,3 млрд (300 млн не вистачило, позика). 

2019: Вінниця: 4.7 млрд (80 млн позики), Франківськ  3.5 (500 млн позики, при доходах 3 млрд ми будемо мати витрат на 3.5 млрд).

Тобто Вінниця перевиконує бюджет у 2018 році на майже 2 мільярди гривень. На 2019 рік у них також дефіцитний бюджет, однак тільки на 80 млн, а не на 500 млн, як у нас. І у Вінниці добре знають і вміють гроші заробити, щоб перекрити дефіцит і навіть вийти з прибутком. Кількість працевлаштованих за 18 рік у Вінниці зросла на 8% (з 95 до 104 тис. громадян), зарплата виросла з 7200 до 8800 грн. Відповідно зросли і податкові надходження в міську скарбницю.

Між українськими містами вже триває конкуренція за бізнес – вітчизняний та іноземний. Бо саме бізнес створює робочі місця і платить зарплату, і саме бізнес наповнює бюджет міста податками.

Місто має вміти чітко запропонувати бізнесу комфортні і конкурентні умови для роботи.

А що Франківськ може запропонувати бізнесу?

Яка наша реальна економічна стратегія і політика?

Чому саме до нас має прийти бізнес?

Як і чому бізнес може розвиватись в нашому місті?

Що ефективного офіційна влада міста робить для того, щоб сюди приходив і розвивався бізнес?

Щоб бізнес платив конкурентні зарплати?

Щоб бізнес наповнював бюджет міста податками?

Витрачати і розподіляти кошти з міського бюджету влада Франківська навчилась добре.

Тепер громада міста змушена поставити перед владою міста чітке завдання: навчитися добре заробляти для міста. 

Вибір для влади міста очевидний: продовжувати інфантильно скаржитись на центральну владу і шукати винних десь на стороні, залазити в борги і чекати дотацій-субвенцій-чуда чи нарешті почати будувати сильну економіку міста.

Вперше опубліковано тут

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: