fbpx

Громадські слухання з питань містобудівної діяльності: що треба знати

Політика 10:17, 13.10, 2018

Слухання щодо затвердження містобудівної документації – це окремий вид громадських слухань.

У матеріалі "Як ініціювати громадські слухання в Івано-Франківську?" ми розповідали, чим цікавий цей інструмент контролю та як громаді їх ініціювати. У цьому ж матеріалі поговоримо про те, коли вони мають проводитись в обов’язковому порядку. 

Розробка генерального плану території, плану зонування та детального плану території підлягають обов’язковому обговоренню на громадських слуханнях.

Відповідно до статті 21 ЗУ "Про регулювання містобудівної діяльності" затвердження цієї містобудівної документації без проведення громадських слухань забороняється.

Порядок проведення таких слухань встановлений у Постанові КМУ з легким для запам’ятовування номером 555 та з довгою назвою "Про затвердження Порядку проведення громадських слухань щодо врахування громадських інтересів під час розроблення проектів містобудівної документації на місцевому рівні".

Місцеві ради зобов’язані самостійно проводити громадські слухання щодо містобудівної документації.

Варто зауважити, що такі громадські слухання проводяться у форматі подання пропозицій від громади.

Перш за все, місцеві ради мають оприлюднити рішення щодо розробки проекту містобудівної документації. Також оприлюднюється проект містобудівної документації (наприклад, проект генерального плану території) та повідомлення про початок розгляду та врахування пропозицій громадськості до проекту містобудівної документації.

Пропозиції можуть подавати мешканці міста, юридичні особи (об'єкти нерухомого майна яких розташовані на території), власники земельних ділянок, депутати тощо.

Відповідно до вже згадуваної статті 21 ЗУ "Про регулювання містобудівної документації" пропозиції подаються громадянами у письмовому вигляді із  зазначенням прізвища, ім'я та по батькові, місця проживання, особистим підписом і повинні містити  обґрунтування з урахуванням вимог законодавства, будівельних норм, державних стандартів та правил.

Всі подані пропозиції громадськості реєструються місцевою радою та розглядаються у місячний термін. За результатами розгляду цих пропозицій, кожному, хто її подавав, надається відповідь про її врахування або обґрунтована відмова.

У разі наявності пропозицій громадськості, рішення про врахування яких розробник і замовник не можуть прийняти самостійно або мають місце спірні питання, рада приймає рішення про утворення погоджувальної комісії.

Комісія утворюється за рішенням ради у тижневий  строк після закінчення строку подання пропозицій громадськості.

В її складі має бути не менше ніж 25 осіб і не більше ніж 55.

До складу комісії входять посадовці міської ради; представники органу у сфері земельних ресурсів, природоохоронного і санітарно-епідеміологічного  органу, органу містобудування та архітектури, охорони  культурної спадщини та інших органів державної влади; представники професійних об'єднань та спілок,  архітектори і науковці.

Окрім того, до складу комісії входять уповноважені представники громадськості, які обираються під час громадських слухань.

При цьому важливо, що кількість представників  громадськості повинна становити не менш як 50 і не більш як 70 відсотків загальної чисельності членів комісії, з них не менш як 30 відсотків – представників всеукраїнських громадських організацій та професійних об'єднань.

Комісія у двотижневий строк розглядає спірні питання та приймає рішення про врахування або мотивоване відхилення таких пропозицій.

Засідання комісії є правомочним, якщо у ньому взяли участь не менше двох третин її членів (з них не менше половини  представників громадськості).

Рішення комісії приймається більшістю присутніх  членів та оформлюється відповідним протоколом.

Врегульовані комісією спірні питання між сторонами є підставою для внесення змін до проекту містобудівної документації.

У разі неспроможності комісії врегулювати спірні питання між сторонами остаточне рішення приймає рада під час затвердження містобудівної документації.

Результати розгляду всіх пропозицій громадськості до проекту містобудівної документації оприлюднюються у двотижневий строк з дня їх прийняття.

Затвердження проектів містобудівної документації без проведення процедури розгляду пропозицій    громадськості забороняється, а матеріали щодо  розгляду таких пропозицій є невід'ємною складовою частиною зазначеної документації.

Матеріал підготувала аналітик Центру "Антикорупціна платформа",

юрист Ольга Ничай


Матеріал підготовлений в рамках Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні (EU Anti-Corruption Initiative) – найбільшої програми підтримки України з боку ЄС в сфері боротьби з корупцією.

Програма фінансується ЄС та співфінансується і впроваджується Данською агенцією з міжнародного розвитку (DANIDA).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: