fbpx

Хто має відповісти за поранення франківської студентки новорічним феєрверком

Суспільство 17:56, 10.01, 2018

Я майже ніколи не ходжу під новорічну ялинку, не люблю феєрверків і ніколи не розуміла, в чому фішка піротехніки.

Що це за така втіха в людей від запалювання петарди, кидати її комусь під ноги, а то й прив’язати до хвоста собаки, а далі – сміх, якийсь дикий сміх. Що це за жорстока радість чи то радісна жорстокість?

Хіба в наш час мало технологій, аби дивувати й захоплювати людей? От навіть наша новорічна арка, дуже дорога, але хай – стільки ж  радості, селфі, обговорень… А ще свята дають можливість креативити, це той момент, коли влада мала б демонструвати винахідливість, залишити сірість в кабінетах і експериментувати, показати смак. Головне – аби без травматичних наслідків, без крові.

Влада добре знає свій електорат і розуміє його запити. Відповідно з кожним роком цього святкового марнотратства більше і більше. І навіть біда, що трапилася при відкритті новорічної ялинки, нікого не зупиняє. Чомусь у більшості не відклалося в голові, що на місці тої дівчини міг бути кожен з нас. На жаль, для нашої нинішньої влади піар, шоу, політичні рейтинги і прихильність обивателя, для якого феєрверк – це основна ознака “празнику”, набагато цінніші, ніж безпека, спокій, гуманність, світло і радість в душах.

Та хочеться, щоб це не повторювалося, бо дуже часто у нас трапляються трагедії, за які ніхто врешті не несе відповідальності.

А хто має відповісти за поранення феєрверком студентки?

Коли говоримо про відповідальність, варто поритися в документах. Влада нічого не робить просто так: всі заходи, події – це рішення, в яких чітко прописані обов’язки і контроль за їх виконанням.

Трохи передісторії. Ще за часів минулого мера міста Віктора Анушкевичуса було прийняте рішення про заборону піротехніки, контроль за виконанням рішення було покладено на профільного заступника мера та міське відділення УМВС України, зокрема на Віктора Шкутова, який нині є керівником обласної Національної поліції. Тому вже з 2014 року в Івано-Франківську не повинна використовуватися піротехніка. Всім видно і чути, що воно не виконується: не те що Новий рік, у нас навіть весілля чи дні народження часто не обходяться без салютів.

Рішення 1.

1

Нинішній міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків також дуже переймався салютами і феєрверками, тому у 2016 було прийнято рішення про заборону піротехніки. Додали до нього ще заборону продавати слабоалкогольні напої. Однак у рішенні чомусь мова йшла лише про середмістя і прилеглі вулиці. Мабуть, рішення свого попередника Марцінків не читав, тому фактично звузив дію заборони. І вийшло, що люди, які поза центром щось святкують, можуть собі салютувати.

Рішення 2. Від 30. 12. 2016 р. № 920

2

Рішення 3. Не останнє. Таке враження, що заборона піротехніки  це вже передсвятковий ритуал. Перед важливими святами влада постійно приймає нові рішення, додаючи якісь “родзинки”, і таким чином вкотре привертає до себе увагу. Так, перед Новим роком, 21 грудня 2017, влада приймає ще одне – про заборону піротехніки та слабоалкогольних напоїв.

(Рішення від 21.12.2017 р. №1208)

3

В результаті громада міста має три рішення. Чи бодай одне з них було виконане? Аж ніяк. І що цікаво, сама влада також не збиралася виконувати свої ж заборони. 19 грудня міську ялинку відкривали з феєрверком, що закінчилося для студентки важкими пораненнями і частковою втратою зору.  

Після цього випадку 27 грудня 2017 р. Руслан Марцінків підписує розрядження про недопущення використання піротехнічних засобів. Нічого нового – ще одна аналогічна заборона. (Розпорядження від 27.12.2017 р. №723-р).

4

Маємо чотири заборони – і повну безвідповідальність та суцільний порожній піар без навіть спроби виконати власні ж рішення. Ще й кошти з бюджету на феєрверк витрачають. Сума, звісно, невелика, зате наслідки виявилися важкі.

5

Отже, є кілька питань.

  • Чи мала право міська рада використовувати феєрверки і загалом затверджувати новорічну програму, яка порушувала попередні рішення міської ради? Напевне ж ні, рішення навіть не одне.
  • Чи повинні були зреагувати правоохоронні органи на використання феєрверків, якщо в кожному рішенні контроль за виконанням покладено власне на них, а зокрема і на Муніципальну варту? Мали б не дозволити, зреагувати, попередити, по факту скласти постанову.
  • Чи мали понести відповідальність відповідні посадовці та всі ті, що повинні були забезпечити порядок, безпеку і швидку медичну допомогу?  Згідно з рішенням до новорічних врочистостей з відкриття ялинки було залучено декілька департаментів і відділів.

6

Що маємо в залишку? Влада вмила руки, пообіцявши якісь комусь догани. Жоден із посадовців не був звільнений, і навіть ні в кого не вистачило совісті звільнитися з посади за свою помилку. Такого прикладу відповідальності й гідності ми не побачили. Зате побачили приклад цинізму, коли керівництво міста само порушує власні розпорядження. А здавалося б, якщо влада хоче, щоб громада виконувала її рішення, то насамперед повинна сама подавати приклад.

Є всі підстави притягнути до відповідальності всіх, хто порушив заборону. Побачимо, які висновки зроблять правоохоронні органи, чи вистачить волі хоча б когось покарати. Звісно, дуже важлива позиція самої постраждалої і студентів як організованого середовища. Студенти молодці: стежать за ситуацією, за станом дівчини, інформують громаду, не дають забалакати й забути той жахливий випадок.

Найважливіше, що ми маємо зрозуміти з цієї історії, – що безпеки немає і не буде, якщо рішення будуть тільки на папері. А поки що – береженого і Бог береже, краще на такі заходи просто не ходити. Ціліші будемо.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: