fbpx

Що слід змінити в прикарпатському футболі

Спорт 17:18, 20.01, 2015

"Ініціативна група з відродження професійного футболу на Прикарпатті" пропонує до уваги футбольного загалу Івано-Франківщини свої пропозиції з вдосконалення роботи ІФФФ.

Як відомо, в останній день зими 2015 року відбудеться звітно-виборча конференція ІФФФ, на якій всі любителі футболу нашого краю отримають відповідь на запитання, хто очолить обласну федерацію на найближчі 5 років.

Ініціатором проведення “дострокових виборів” голови ІФФФ став чинний виконувач обов’язків керівника федерації Тарас Петрович Клим. Така пропозиція була зроблена в контексті хвилі масових заяв регіональних федедацій футболу щодо недовіри чинному голові ФФУ Анатолію Конькову. У свою чергу виконком обласної федерації підтримав пропозицію свого очільника. Тут все логічно: ІФФФ одна з перших запропонувала перезавантажити футбольну владу в Україні і вирішила почати цей процес з себе. Таке рішення футбольних посадовців нашої області заслуговує на повагу.

З іншого боку, у багатьох людей, які хоч трохи цікавляться футболом та навколофутбольними справами Прикарпаття, практично немає сумнівів в тому, хто стане переможцем цих виборів та знову очолить обласну федерацію. Тому заяви про “перезавантаження футбольної влади на Прикарпатті” певню мірою викликають скепсис.

Всі знають, що “Ініціативна група з відродження професійного футболу на Прикарпатті” не стоїть осторонь тих процесів, які відбуваються у футбольному господарстві нашої області. Саме тому ми вирішили внести ряд своїх пропозиції, які б насправді змогли дати рестарт нашому футболу та змінити його на краще. Наші пропозиції ми вирішли розділити на кілька підпунктів, щоб всім було зручніше з ними ознайомитися.

1. Адміністрація

Перезавантаження – так перезавантаження. Тому ми пропонуємо обрати новий склад керівних органів ІФФФ: першого заступника голови ІФФФ, Виконкому, Комітетів з урахуванням того, що посади першого заступника голови ІФФФ, 50% кількісного складу Виконкому, голів Комітетів повинні посісти ті представники футбольної громадськості та команд-учасниць чемпіонату і першості області з футболу, які раніше не працювали в структурі ІФФФ.

2. Арбітраж 

Це надзвичайно важливе питання. З одного боку, у нас знову з’явилися арбітри ФІФА, а з іншого, є багато нарікань на роботу суддівського корпусу від представників команд та вболівальників. Ми пропонуємо наступний алгоритм вирішення суддівського питання:

– підвищення оплати праці арбітрам;

– введення рейтингової системи оцінювання арбітражу представниками команд-учасниць чемпіонату;

– проходження навчання в “Школі арбітра” тих представників команд, які будуть мати право виставляти оцінки.

Тобто ми відверто говоримо, що за ті кошти, які арбітри отримують офіційно, вимагати від них кращого рівня арбітражу не варто. Та якщо ми приймаємо рішення підняти оплату праці арбітрів, то повинні дати більше повноважень представникам команд. Але для цього потрібно провести навчання для них самих, щоб перевірити їхні знання. Арбітри будуть отримувати більше, але при цьому на їх призначення впливатиме рейтинг. Краще судиш  отримуєш кращу оцінку  маєш більше призначень.

3. Висвітлення змагань

Висвітлення чемпіонату Івано-Франківської області з футболу знаходиться на дуже високому рівні. Проте це заслуга не ІФФФ, а окремих журналістів та представників команд. На жаль, системної роботи в даному напрямку федерацією не ведеться, а на її сайт взагалі соромно заходити. Таку ситуацію потрібно змінювати докорінно. Ми пропонуємо такі кроки, які дадуть можливість зробити футбол ближчим до вболівальників:

– проведення онлайн-трансляцій із жеребкувань, засідань КДК, виконкому та інших публічних заходів ІФФФ;

– модернізація офіційного сайту обласної федерації; сайт ІФФФ треба зробити більш корисним як в плані інформаційного наповнення, і як майданчик для рекламодавців та таке інше;

– запровадження інтернет-конференцій новообраних керівників ІФФФ;

– організацію силами ІФФФ та команд як мінімум однієї онлайн-трансляції матчів чемпіонату, першості чи кубку області кожного ігрового дня;

– затвердження в регламенті норми про викладення в мережу записів усіх матчів чемпіонату та кубку області з футболу не пізніше 48 годин після їх закінчення.

4. Маркетинг

Робота федерації у питаннях маркетингу повинна бути системною. Треба навчатись самим і навчати команди заробляти гроші, працювати зі спонсорами та вболівальниками. Для цього треба проводити семінари та тренінги для працівників ІФФФ та представників районних федерацій і команд. Свої зусилля в першу чергу варто зосередити на наступних питаннях:

– підвищення відвідуваності матчів чемпіонату, кубку та першості області з футболу;

– популяризація та інформаційна робота зі ЗМІ; в тому числі: виготовлення промо-роликів з презентаціями ІФФФ та її турнірів, відеоанонси матчів або турнірів, обрання кращих голів чи гравців турнірів;

– активізація роботи у соціальних мережах, проведення на їхній базі всіляких конкурсів, що також позитивно вплине на зацікавленість з боку спонсорів;

– розвиток напрямку сувенірної продукції. Товарами з символікою ІФФФ можуть бути: календарі, магніти, брелоки, годинники таке інше. Реалізацію цих товарів можна здійснювати через торговельні мережі-спонсорів, через клуби, безпосередньо на змаганнях які проводить ІФФФ;

– робота зі спонсорами та партнерами, краудфандинг: залучення додатковго фінансування за рахунок різноманітних грантів, участі у проектах інших громадських організацій та фондів;

– з самої федерації треба зробити бренд. Якщо в області і в цілому в Україні ІФФФ будуть сприймати як бренд, це допоможе змаганням стати більш цікавими для  потужних спонсорів, залучати більш сильних гравців до місцевих команд, бути більш медійними як на обласному, так і на всеукраїнському рівні. Для цього потрібно активніше використовувати символіку ІФФФ, яка характеризує як саму федерацію, так і регіон в цілому та може бути використана в логотипі змагань, виготовленні сувенірної продукції.

5. Дитячо-юнацький та масовий футбол

Одним з основних завдань роботи обласної федерації повинна стати підтримка дитячо-юнацького та масового футболу. Кращі дитячі тренери області мають отримувати додаткові доплати за рахунок коштів ІФФФ. Щороку переможці 2-го етапу турнірів на призи клубу “Шкіряний м’яч” будуть забезпечуватися інвентарем та амунцією, а їх організатори – грошовими преміями та відзнаками.

6. Інваліди, ветерани та жіночий футбол

Футбол  це гра, яка не має кордонів та обмежень по віку, особливих потребах та статі. Тому розвивати потрібно не лише чоловічий, а й всі інші види “гри мільйонів”. Увага, яка приділяється таким змаганням, повинна бути на рівні висвітлення матчів чемпіонату області серед чоловічих команд.

7. Професійний футбол

Побудова вертикалі  дитячо-юнацькі команди, аматорські клуби, професійний клуб  зможе зробити істотні зрушення у системній роботі усього прикарпатського футболу, тому відродження професійного футболу на Прикарпатті повинно стати ключовим завданням ІФФФ на найближчі 5 років.

“Ініціативна група з відродження професійного футболу на Прикарпатті” готова долучитися до процесу “перезавантаження” футболу в області, доклавши максимум часу та зусиль. Наголошуємо: ми не критикуємо роботу чинного керівництва ІФФФ, адже ті процеси, які відбулися, вже у минулому. Зараз усім необхідно стати на шлях діалогу та конструктивної ефективної роботи, щоб у жодному разі не змарнувати шансу докорінно змінити наш футбол. А для цього в першу чергу необхідно виробити нові принципи, за якими житиме прикарпатський футбол найближчі п’ять років.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: