fbpx

Відроджуємо прикарпатський футбол

Спорт 12:19, 19.11, 2014

"Ініціативна група з відродження професійного футболу на Прикарпатті" святкує свій перший день народження.

19 листопада минає рівно рік відтоді, як була створена "Ініціативна група з відродження професійного футболу на Прикарпатті". Що нам вдалося зробити за цей час для футболу Івано-Франківської області, які були невдачі, які ми зробили з них висновки та в якому напрямку плануємо рухатися далі – у нашому річному звіті.

Рік тому нас було тільки двоє. Двоє журналістів-фанатів своєї справи та патріотів прикарпатського футболу, яким не байдуже його майбутнє. А на сьогодні лише наша група у ФБ налічує 114 учасників. Географія широка  починаючи від сіл, міст та містечок Івано-Франківщини та закінчуючи столицею України, США та Австралією. І це не враховуючи всіх тих людей та організацій, які впродовж цього року долучилися до наших ініціатив, підтримували нас та допомагали розвивати футбол на Прикарпатті.

1

Паралельно з нами свою робочу групу з відродження професійного футболу створила ІФФФ, але буквально за кілька днів розпочалися події на Майдані, які переросли у Революцію Гідності, тому їхня, як, зрештою, і наша діяльність була призупинена, як кажуть, до кращих часів.

2

Такі часи настали  вже весною. В березні, коли трохи потепліло, ми закотили рукави і взялися до справи. Першим заходом, який провела "Ініціативна група з відродження професійного футболу на Прикарпатті", став турнір з міні-футболу "Фанат фанату – друг і брат". Змагання відбулися в Коломиї на майданчику з синтетичним покриттям стадіону "Юність". В них взяли участь 8 команд, які представляли Івано-Франківськ, Коломию, Долину, Калуш, Рогатин та Городенку. Саме останнім і вдалося здобути трофей. Варто зазначити, що цей захід відбувся за безпосередньою участю ФК "Карпати" (Коломия) та Асоціації Аматорського футболу України (ААФУ).

3

Наступним нашим кроком було клопотання перед Коломийською міською радою про нагородження Заслуженого тренера України Романа Йосиповича Григорчука відзнакою міського голови. Нагорода знайшла героя в Тернополі після закінчення матчу Кубку України між місцевими муніципалами та одеським "Чорноморцем".

4

На початку квітня ми долучилися до толоки, яка проходила на Співочому полі в Коломиї. Спільними зусиллями працівників та керівництва коломийських "Карпат" вдалося впорядкувати футбольне поле. Тепер на ньому проходять тренування груп різного віку, починаючи від найменших і закінчуючи дорослою командою.

5

В травні-червні, коли стартував обласний чемпіонат, ми активно включилися в процес його висвітлення, створивши першу на Прикарпатті суто футбольну програму "Футбольні діалоги". За цей час нам вдалося відзняти 7 передач. Одна з них, присвячена участі команди з смт. Брошнів-Осада у фіналі Кубку Націй Данон, що проходив на "Арені Львів", була відзначена організаторами цього турніру та зайняла досить високе третє місце у конкурсі на висвітлення цих змагань.

Паралельно з журналістською діяльністю ми включилися і в процес фінансування розвитку футболу на Прикарпатті. Спільно з платформою "Спільнокошт" нами була розроблена програма "Відродимо футбол на Прикарпатті", яка поставила перед собою амбітну мету зібрати 100 000 грн для фінансування збірної Івано-Франківської області з футболу. Ми досить непогано стартували, але свої корективи внесла анексія Криму та початок АТО на Донбасі, тому цей проект виявився невдалим. Незважаючи на це, досвід, який нам вдалося здобути в рамках цього проекту, є неоціненним.

6

На щастя, в цій ситуації свою підтримку збірній надала Івано-Франківська обласна Федерація футболу (ІФФФ) та особливо ФК "Калуш", завдяки яким наша обласна команда не тільки була сформована, а й стала гоподарем всеукраїнського відбіркового турніру до Кубку Регіонів УЄФА. Змагання пройшли в місті Хіміків з 15 по 17 липня, а ми були включені до оргкомітету та забезпечили інформаційний супровід.

 7

В серпні в Коломиї ми провели дитячий турнір пам’яті відомого в минулому гравця та дитячого тренера Володимира Курліковського. У змаганнях взяли участь 4 команди з Івано-Франківська, Чернівців, Снятина та Коломиї. Перемогли представники обласного центру Прикарпаття, але задоволеними залишилися всі учасники. Про це подбав наш партнер  компанія "Данон". 

8

Восени ми активно включилися в процес збору коштів на потреби АТО. За підтримки ААФУ, ІФФФ, АМФІО, Заслуженого тренера України Петра Івановича Кушлика, партнерів та спонсорів нами була організована серія благодійних турнірів з міні-футболу під назвою "Слава Україні!". Географія змагань: Івано-Франківськ, Коломия, Долина, Київ та Брошнів. На цей час відбулося 4 турніри серії, в яких взяла участь 21 команда. Під час проведення змагань вдалося зібрати 8400 грн, які відразу передали волонтерам на потреби наших військових в АТО. 

 9

У вересні ми прийняли ще один виклик – вивести команду ЗОСШ № 1 міста Коломия до фіналу "Шкіряного м’яча" сезону 2014/15 років. Триразові тренування на тиждень не пройшли намарно. Команда вже подолала перший етап змагань, перемігши у міському турнірі. Наступний відбудеться вже весною, але ми не почиваємо на лаврах, а продовжуємо наполегливо тренуватися, граємо товариські матчі та формуємо непереможний колектив.

10

А наприкінці року виявилося, що не футболом єдиним живе "Ініціативна група з відродження професійного футболу на Прикарпатті". Ми взяли участь у конкурсі "Сильна Громада", де стали одними з трьох переможців, завдяки чому ще цього року в місті Коломия з’явиться мережа сучасних П-подібних велопарковок.

Підсумовуючи перший рік нашої діяльності, можна сказати, що він був досить насичений і плідний. В 2015 році обертів скидати не плануємо. Вже в січні під час шкільних канікул спільно з ФОСК "Прикарпаття" (Коломия) нами заплановано провести чемпіонат між шкільними командами міста та району. А навесні, з Божою допомогою, візьмемося до нелегкої, але благородної справи з відродження славних традицій футболу Івано-Франківської області…

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: