fbpx

"Карта ремонтів" Івано-Франківська: новий зручний сервіс громадського контролю за витрачанням бюджетних коштів

Суспільство 12:55, 17.11, 2018

Закон зобов’язує органи місцевої влади звітувати перед громадою про всі доходи та видатки місцевого бюджету. Часом знайти лад у стосах складних фінансових документів вкрай складно, особливо без фахової освіти. Втім сьогодні існують доступні сервіси, де бюджетна інформація подана у простій і зрозумілій формі.

Зацікавленість громади бюджетними витратами постійно зростає. Протягом останніх років в Україні було прийнято ряд нормативних документів, які мають на меті зробити більш відкритим та доступним процес використання бюджетних коштів. Проте не всі органи місцевої влади до кінця виконують вимоги законодавства. Пересічні громадяни часто не мають доступу до інформації, як витрачаються кошти громади, або мають її в обмеженому і малозрозумілому форматі.

Саме цим займається Центр "Ейдос", що розробив спеціальний портал під назвою "Open Budget" або "Відкритий бюджет", який перетворює таблиці і бази даних у зрозумілу систему візуалізацій. Простіше кажучи, замість складних фінансових звітів  інтерактивні карти та інфографіки. Таким чином, всі доходи і видатки міського бюджету показані у простій і доступній формі, а найголовніше  зрозумілій для пересічного громадянина.

Івано-Франківськ на сервісі "Відкритий бюджет" представлений уже не перший рік. Портал пропонує кілька модулів, що відкривають для мешканців міста інформацію, яку не завжди знайдеш у вільному доступі, не кажучи вже про зручний формат. Далеко не всі містяни знають про таку можливість – відслідковувати інформацію про використання коштів громади у швидкий та зрозумілий спосіб. Як франківцям контролювати витрати із міського бюджету не виходячи із дому, покаже "Антикорупційна платформа". Для початку перейдемо на сторінку Івано-Франківська на сайті "Відкритий бюджет" за посиланням>>>.

1

Тут, на порталі, можна переглянути візуалізацію фінансових звітів більшості комунальних підприємств міста і навіть знайти інформацію про трансакції конкретних розпорядників бюджетних коштів. Наразі зупинимось на модулі "Бюджет на мапі", де міська влада нещодавно виклала дані за 2018 рік.

Все, що місцева влада прокладає, облаштовує та ремонтує, відображено саме на інтерактивній "Карті ремонтів". Зокрема, на карту нанесено 167 об’єктів. Тут показано, на які конкретно проекти влада міста збирається витратити чи вже витратила бюджетні кошти  від капітального ремонту із заміною вікон у Загальноосвітній школі №25 до влаштування газонів у лунках дерев на вул. Довгій.

Зі слів директора Департаменту житлової, комунальної політики та благоустрою Михайла Смушака, цей пробний проект запущений з основних робіт, які виконує департамент. 

"У нас є плани, які відображені у так званих титульних списках нашого бюджету, окремими стрічками. І коли вони появляються, ми, відповідно, відображаємо на карті, що ми запланували такі роботи. І коли вже завершено об'єкт, так само вказуємо, що завершено, відмічаємо це. У нас є спеціальна людина, яка займається цими питаннями і оприлюдненням інформації на сайті",  пояснив Михайло Смушак.

2

Відзначимо, що наразі "Карта ремонтів" Івано-Франківська представлена такими сферами, як освіта, житлово-комунальне господарство та благоустрій. Це зручно, наприклад, для батьків, які можуть перевірити, чи ремонтуватимуть цього року школу, де навчаються їхні діти. Також можна перевірити, на якій вулиці буде нове освітлення, де ремонтується дорога, у якому дворі облаштують дитячий майданчик чи де передбачено новий сквер, а найголовніше  скільки коштів буде витрачено із міського бюджету на ці роботи.

Окрім цього, до кожного об’єкта прикріплена інформація про виконані або заплановані ремонтні роботи, хто є розпорядником коштів, ім’я підрядника, вартість робіт, термін виконання робіт і гарантійні строки, тощо. При цьому вся інформація взята із відкритих даних (e-data, Prozorro, Opendatabot, Єдиний державний реєстр юридичних та фізичних осіб, Єдиний державний реєстр судових рішень).

Чим це зручно:

  • Можна самому швидко знайти інформацію про те, що буде робитись у конкретному дворі чи мікрорайоні;
  • Можна перевірити, як міська влада виконує ті чи інші обіцянки перед громадою;
  • Можна зіставити конкретні округи/мікрорайони і прослідкувати, чи однаково дбають у міській раді про всі частини міста, а якому району варто більше приділити уваги;
  • Можна перевірити, скільки грошей було виділено на той чи інший об’єкт і чи відповідає якість виконаних робіт сумі, яка на них потрачена.

3

Врешті, якщо з якимось конкретним об’єктом щось не так і ви виявили "зраду"  на сторінці кожного об’єкта є кнопка "Подати скаргу". Це допоможе як міській владі краще контролювати виконання запланованих заходів з благоустрою та ремонту, так і мешканцям міста впливати на покращення міського простору та закладів освіти.

4

Інтерактивна "Карта ремонтів" показує, що навіть найскладніші бюджетні процеси можна подати у доступній та зрозумілій формі. Така інформативність викликає у громади все більшу цікавість до роботи місцевої влади, а значить – і до її контролю.

*Матеріал підготовлений в рамках Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні (EU Anti-Corruption Initiative)  найбільшої програми підтримки України з боку ЄС в сфері боротьби з корупцією.

Програма фінансується ЄС та співфінансується і впроваджується Данською агенцією з міжнародного розвитку (DANIDA).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: