fbpx

Концепт "Фонду Скрябіна"

Суспільство 13:24, 16.06, 2015

Цього тижня у Львові на стадіоні буде великий концерт пам'яті Кузьми Скрябіна. Це дуже гарна подія, організатори і учасники просто молодці. В мене є додаткова пропозиція, як вшанувати пам'ять Кузьми у більш довготривалий спосіб – не одноразово чи раз на рік, а на віки вічні.

І це буде вшанування не символічне (теплими словами, піснями, промовами), а кокретними діями, що змінять цю країну на краще і ліквідують причини, які забрали Кузьму з цього світу. 

Ця пропозиція – створити Фонд імені Скрябіна за Якісні і Безпечні Дороги. Назва, звісно, умовна.

Я ще в лютому це пропонував у своєму блозі. Той пост з усіма передруками прочитали понад 50 тисяч осіб. Якщо коротко, то я тоді аналізував причини загибелі Кузьми і дійшов висновку, що, окрім трагічної комбінації очевидних обставин (нерівна дорога, відсутність знаків, крутий поворот, дощ, невдала форма кузова молоковоза), були і глибші, неочевидні причини, які призвели до цієї трагедії. Головним чином це причини соціальні та державницькі.

Соціальна причина – це позитивне ставлення нашого суспільства, особливо водіїв автомобілів, до небезпечної поведінки на дорогах. Висока швидкість, ризиковані обгони, ігнорування пасів безпеки та ін. У нас це все сприймається як щось нормальне, а так не має бути! Бо наука доводить, що ці всі речі, коли постійно повторюються, гарантовано призводять до непотрібних смертей. Це як "російська рулетка". Питання лише два  хто загине і коли саме. У нас гине 5000 осіб на рік  більше, ніж у війні на Сході! Так не має бути! Тому треба робити дієву освіту і просвіту, аби починали розуміти, що правила дорожнього руху написані кров'ю.

Державницькі причини полягають у тому, що у нас відсутня система менеджменту доріг, їхньої якості та безпеки. У нас є якийсь корумпований мутант, який пожирає гроші і взагалі не виконує функцій, що прописані в усяких там законах. Це те, про що казав сам Кузьма у своїх відеоблогах. Автомобілісти платять великі гроші як паливний акциз, а натомість не отримують ані комфорту, ані безпеки при пересуванні з точки А в точку Б. Дороги є темою для популізму політиків на всіх рівнях вже 25 років, але результатів немає жодних! Найгірші і найнебезпечніші дороги в Європі – саме у нас. (Росію і Казахстан ми Європою не вважаємо, правда?).

Так от, про наш теоретичний Фонд Скрябіна. Якби знайшлося двійко-трійко діячів шоу-бізнесу, друзів Кузьми, які хотіли б інвестувати в цю тему свій час, вони могли б ту трагічну ситуацію кардинально змінити. І реально зробити так, щоб європейські дороги у нас з'явились не колись через 30-40 років, а вже через 5-10. І щоб тисячі людей за ці найближчі роки уникли трагічної смерті у молодому, продуктивному віці. Ці дві-три відомі людини, або й п'ять-шість, можуть просто на концерті оголосити, що вони створюють такий фонд і стають його наглядовою радою. Думаю, вони зі своїми ресурсами і репутацією легко зберуть до фонду пару мільйонів гривень, чого буде достатньо для початку ефективної роботи. І це буде нова якість філантропічної діяльності. У нас в країні є благодійні фонди, але навіть коли вони справжні, то вони зазвичай допомагають боротись з наслідками системних проблем  когось лікувати, постачати провізію і техніку для армії, годувати бездомних і так далі. А цей Фонд Скрябіна був би принципово іншим: він працював би на ліквідацію причин проблеми, аби її наслідки просто перестали існувати. В США і ЄС зараз багато благодійних фондів переходять саме на такі підходи до діяльності і показують чудові результати.

Фонд Скрябіна міг би пояснювати людям факти: що надмірна швидкість і алкоголь вбивають, що пасок безпеки може врятувати життя і так далі. Він би використовував малобюджетні і максимально ефективні механізми роботи, такі як робота на концертах і фестивалях, соціальна реклама, креативні відеоролики в кінотеатрах, співпраця з мережами заправок, медійні проекти і т. д. Якщо б рада фонду так вирішила, фонд міг би робити конкурси малих грантів на проекти в містах і селах, які роблять конкретні ділянки доріг безпечнішими. Можливо, він міг би мати і невелику гуманітарну програму допомоги жертвам ДТП – скажімо, оплачувати адвоката чи медичні витрати для тих, хто не має жодної змоги робити це самостійно. 

Варіантів, що міг би робити такий фонд, я можу запропонувати багато, тут все не опишеш. Рішення про конкретні напрямки роботи має прийняти Наглядова Рада Фонду. Ця рада має погодити стратегію, план на рік, бюджет, і надалі  контролювати і скеровувати роботу. Аби досягнути більших результатів, фонд би залучав співфінансування з інших фондів і програм в Україні та з-за кордону, створював партнерства з соціально відповідальними бізнесами. А ще він би щосили тиснув на чиновників і політиків, причетних до проблеми доріг, щоб вони справді працювали, а не імітували діяльність. Бо від них багато що залежить.

Ось така пропозиція, вибачте за багато слів. Сподіваюсь, в них є здоровий глузд. Якщо вам вона симпатична, будь ласка, допоможіть передати її діячам, що беруть участь у концерті пам'яті. Можливо, їх зацікавить і ця ідея. Я сам теж спробую їм це передати. Якщо хтось з них то прочитає, то знайте, що я, зі свого боку, як засновник ініціативи "Vision Zero" для України", готовий інвестувати свій час, знання і компетенції в те, щоб цей фонд запустити і щоб він став success story, в ім'я Кузьми і тисяч інших жертв дорожніх аварій. Всі мої контакти є в ФБ-профілі. 

Ось список адресатів цієї пропозиції:
===
Брати Гадюкіни,
Святослав Вакарчук,
Тарас Чубай,
Олександр Положинський,
Женя Галич (O.Torvald),
Фагот (ТНМК),
Олександр Пономарьов,
Наталія Могилевська,
Віктор Павлик,
Олег Собчук (Скай), 
Тарас Тополя (Антитіла),
"Пающіє Труси",
Дмитро Шуров,
Андрій Хливнюк,
LOBODA,
Марія Бурмака,
Арсен Мірзоян,
Тік.
===
Всім дякую за увагу і участь, хто йде на концерт  вдалого концерту! Ну і, звісно, завжди будьте пильні за кермом, вмикайте ближнє світло і не їдьте більше за 90 км/год в дощову погоду, як сьогодні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: