fbpx

Конвертація влади: фірма "свободівців" отримала приміщення в центрі Франківська за копійки

Політика 19:21, 24.11, 2016

Влада – це бізнес, а бізнес – це влада. Ця вітчизняна корупційна зв'язка не міняється – міняються тільки прізвища і партійна символіка з гаслами, під якими до влади приходять люди, для яких вона – лише спосіб збагачення.

Нинішня франківська владна команда здобула мандати і крісла в мерії під націоналістичними гаслами, обіцяючи дбати за громаду і долати корупцію. І жваво взялася монетизувати гасла, користаючись становищем. При цьому не забувають вбирати до фотографії вишиванки і гукати "Слава Україні!" при кожній нагоді. Але натура все одно проступає у реальних вчинках, скільки вишиванок не одягни.

Неофіційний лідер міської партії "Свобода", голова бюджетної комісії міськради Роман Онуфріїв добре освоїв навички, як завдяки владі розвивати бізнес.

Онуфріїв давно має з однопартійцем, депутатом Івано-Франківської міської ради Петром Гавришем, спільний бізнес. Дружина депутата Ольга Онуфріїв та Гавриш є співзасновниками ТОВ "Місто-НВ". Фірма успішно працює, стабільно отримує замовлення від бюджетних установ. Згідно з державним реєстром публічних фінансів е-data, за період з 01.01.2016 по 23.11.2016 підприємство отримало від різних замовників через казначейські рахунки 1 447 483 грн. Керує фірмою сам Роман Онуфріїв.

Але якийсь мільйон з бюджету не міг, звичайно, задовольнити апетиту "сірого партійного кардинала". Обранці давно поклали око на гарну каменицю в центрі міста на вул. Чорновола, 23. Це комунальне приміщення не нове, але в дуже доброму стані. Колись два поверхи орендував банк "Надра", частина належить приватній фірмі. Коли "Надра" ліквідували, за приміщення взялися депутати-"свободівці". Тепер зрозуміло, чому громадські й волонтерські організації, що помагають фронту чи хворим, отримували відписки й відмови на свої заявки про 20-30 кв. м оренди в цьому приміщенні.  

28 квітня 2016 року був укладений договір між виконавчим комітетом Івано-Франківської міської ради в особі заступника міського голови Олексія Кайди та ТзОВ "Місто-НВ" в особі Романа Онуфріїва. Що ж підписали ці однопартійці?

Згідно з договором, приміщення на Чорновола, 23 площею 459,1 кв. м було здано в оренду за 3099,45 грн + ПДВ. Термін дії договору – до 31 березня 2019 року. Отже, оренда одного квадратного метра становить 6,75 грн + ПДВ. Реальна ринкова вартість оренди квадратного метра в цьому місці становить не менше 100 грн. Так за копійки міська влада передала в оренду "своїм хлопцям" майно, яке належить громаді міста.

Роман Онуфріїв

Зрозуміло, що історія на цьому не закінчиться. Нещодавно, 10 жовтня, ТОВ "Місто-НВ" звернулося з листом, в якому просить дозвіл на проведення ремонтних робіт на загальну суму 1 492 449,60 грн. 

Згідно з незалежною оцінкою, яка була проведена перед здачею приміщень в оренду, вартість цих нежитлових приміщень становить 3 719 340 грн. Як бачимо, сума ремонтних робіт буде складати 40,12% від оціночної вартості. Після такого ремонту фірма депутатів отримає право на приватизацію. І вийде, що вони фактично відремонтували своє майно.

Якби "свободівські" обранці дотримувалися обіцянок, які розсипали перед виборами, це приміщення могло б служити міській громаді або принаймні мало б бути продане з аукціону і принести в міський бюджет солідну суму. А так всього за яких три тисячі гривень на місяць майже півтисячею квадратних метрів дорогої площі в центрі міста будуть розпоряджатися "свої хлопці". Рука не здригнеться – ми, схоже, неправильно розуміли це їхнє гасло.  

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: