fbpx

Корупційна екологія: хто береже старі схеми освоєння обласного екофонду

Політика 12:12, 10.06, 2016

Івано-Франківська область займає друге місце в Україні за обсягами сплати екологічного податку. І при цьому екологічна ситуація в багатьох районах є небезпечною.

Хто ж зараз на Прикарпатті реально впливає на розподіл екологічних коштів та береже старі схеми розпилу екологічного фонду?

Управління екології та природних ресурсів очолює Ріяфет Гасимов Садиг Огли. На державну службу він прийшов з бізнесу, користувався у Франківську репутацією успішного підприємця і грамотного менеджера. Але досвіду державної служби і тим паче профільної екологічної освіти у Ріяфета Гасимова не було. Зате в нього був друг – голова ОДА Олег Гончарук. Очевидно, що пан Гасимов є лише контролером Гончарука у природоохоронній сфері Прикарпаття.

Головний же "трудяга" і сірий кардинал управління екології та природних ресурсів – це маловідомий чоловік ще із часів Михайла Вишиванюка  Андрій Пліхтяк, заступник начальника управління екології та природних ресурсів.

Саме він завжди завзято виступає від імені управління на засіданнях екологічної комісії облради та інших оказіях, де потрібно представляти проекти рішень чи програм в обласній екології.

Чому такі люди сьогодні в Івано-Франківській області обіймають "масні" посади і чому Гончарук призначив особу зі старих "регіональних" кадрів заступником Гасимова?!

Пліхтяк Андрій родом з Косівського району з села Пістинь. На місцевих виборах в 2010 році його висували як кандидата в депутати Косівської районної ради по виборчому округу з центром в с. Пістинь від Партії регіонів.

В 2010 – 2015 роках був членом виконкому Пістинської сільської ради. Невтомна політична праця в тодішній Партії регіонів привела пана Андрія аж до стін облдержадміністрації.

Важливо зазначити, що суттєве просування по службі Андрій Пліхтяк отримав за часів Василя Чуднова, екс-голови Івано-Франківської ОДА, активного члена Партії регіонів, того, який сьогодні фігурує в "чорній" бухгалтерії ПР.

В облдержадміністрації Пліхтяк не тільки набув "досвіду" і стажу держслужбовця, але пригледів "жирний" сектор для бізнесової діяльності. Так, часто серед підрядників з виконання так званих руслоочисних та руслорегулювальних робіт з 2012 року по квітень 2016 року виступає юридична особа ТзОВ "Гірбудінвест". За ці роки фірма була підрядником чотирьох об’єктів:

  • Розчистка русла р. Бистриця Солотвинська біля с. Клузів Тисменицького району.
  • Розчистка та регулювання русла р. Бистириця Надвірнянська в с. Хриплин Івано-Франківської міської ради.
  • Регулювання і розчистка русла р. Черемош біля с. Слобідка Косівського району – рідні землі п. Пліхтяка.
  • Розчистка та регулювання русла р. Бистириця Надвірнянська біля с. Березівка Тисменицького району.

Першими засновниками такої вельми діяльної фірми, за інформацією сайту "Наші гроші", до лютого 2014 року, були Роман Миронюк та Мирослава Пліхтяк, дружина Андрія Пліхтяка. Після Революції Гідності власники фірми почали змінюватися.

Так, в 2015 році засновником став тільки Роман Миронюк, а директором Едуард Муляр, дружина п. Пліхтяка наче покинула фірму. Однак підприємство і надалі отримує дозволи на виконання руслоочисних та руслорегулювальних робіт.

На цей час засновником фірми ТзОВ "Гірбудінвест" вказаний Цап’юк Богдан Володимирович з села Бринь Галицького району, він є і керівником підприємства.

Окрім руслоочисних та руслорегулювальних робіт, ТзОВ "Гірбудінвест" виконує ремонтні роботи. В травні 2016 року фірма отримала передоплату за виконання ремонту Пістинської сільської ради, в стінах якої колись працював і починав політичну кар’єру Пліхтях Андрій, сума авансу склала 59 064,60 грн.

Важливим "жирним" напрямком роботи екологічного управління є надання дозволів на спецводокористування, викиди в атмосферне повітря, розміщення відходів, погодження паспортів відходів за результатами розгляду екологічної документації (проекти). Однак колізія полягає в тому, що власне таку документацію розробляє чимало фірм, але акцептуються управлінням де-факто тільки три фірми: ПП "Ярбудкомфорт", ТОВ "Укр-еко-стандарт" та ППФ "Теплодар". Усі ці фірми так чи інакше пов’язують з управлінням екології та природних ресурсів ОДА та паном Пліхтяком. 

Приблизна схема така. Якщо екологічна документація не вироблялася згаданими фірмами, тоді підприємцям документи повертали багато разів і причини відмови часто суперечили одна одній. Таким чином, клієнтів у фірм, які пов’язують з Андрієм Пліхтяком, ставало все більше і більше.

Так, у ППФ "Теплодар" засновником та директором є Яремчук Ігор Михайлович. Він також є засновником та директором ПП "Ярбудкомфорт", а його батько Яремчук Михайло Миколайович є засновником у ТОВ "Укр-еко-стандарт". Подейкують, що Ігор Яремчук є кумом Андрія Пліхтяка.

З 2016 року керівником ТОВ "Укр-еко-стандарт" є Облещук Ігор Михайлович, який за часів голови ОДА Вишиванюка був головним спеціалістом державного управління навколишнього середовища області та підлеглим Андрія Пліхтяка.

І це тільки один з епізодів заплутаних і сумнівних стосунків чиновників і бізнесу у такій відповідальній і важливій для всієї громади справі, як захист довкілля. Нам же тут жити…

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: