fbpx

Методи Януковича на службі міської ради

Політика 13:41, 17.01, 2015

Процес ухвалення бюджету на 2015 рік показав справжнє ставлення міської влади до громади.

Івано-Франківська міська рада ухвалила бюджет на 2015 рік в річницю прийняття парламентом "диктаторських" законів, які спричинили десятки смертей. Такий символічний збіг мені здається не випадковим: підходи до ухвалення документів дуже схожі. Без жодного змістовного обговорення з громадою міста та розгляду на всіх депутатських комісіях, як того вимагає законодавство, за два дні склепали й затвердили найважливіший для міста документ.

Проект рішення, який винесли на пленарне засідання позачергової сесії міської ради в п’ятницю, 16 січня, опублікували на офіційному сайті ради лише ввечері перед засіданням. Тобто в активних громадян, депутатів міської ради, голів будинкових комітетів, ОСББ та органів самоорганізації населення була аж цілісінька ніч, щоб проаналізувати бюджет та підготувати пропозиції. Хоча в Україні є десятки місцевих рад, які процес підготовки, розгляду та ухвалення зробили прозорим.

Міський голова та голова бюджетної комісії міської ради свідомо взяли поганий приклад з Яценюка-Порошенка, які останні місяці також займаються шантажем та "нагинанням" парламентарів. Державний бюджет на 2015 рік ухвалювався так само – поспіхом і без обговорення. Навіть наша обласна рада, яка славиться своїм зневажливим ставленням до законодавства, опублікувала проект бюджету області за декілька днів до його ухвалення. Адже прийнятне юридичне та політичне пояснення, чому пленарне засідання позачергової сесії Івано-Франківської міської ради призначили саме на 16 січня, знайти складно. Інших мотивів, крім бажання піти слідами минулого скликання ВРУ та власника золотого батона, немає.

Ухваливши бюджет на 2015 рік, але не опублікувавши текст проекту рішення зі всіма додатками за 20 днів до розгляду, міська влада грубо порушила ч. 1 ст. 59 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" та ч. 3 ст. 15 Закону України "Про доступ до публічної інформації". До речі, за опублікування проектів рішень у міській раді відповідальність згідно із Законом несе секретар міської ради Микола Вітенко.

Отже, 16 січня місцеві можновладці знехтували принципами публічності та відкритості у діяльності місцевого самоврядування. Міська влада на чолі з мером Віктором Анушкевичусом та головою фракції більшості ВО "Свобода" Романом Онуфрієвим  продемонструвала, що безпідставне персональне бажання політика важливіше за принципи та стандарти доброго управління. Хоча моральні норми та виконання принципів, незважаючи на політичну доцільність, це і є саме те, що характеризує інший підхід політики – протилежний до диктатури та узурпації.

Процес ухвалення найважливішого для міста документу – бюджету на 2015 рік – показав справжнє ставлення міської влади до громади: зневажливе, безцеремонне та лицемірне.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: