fbpx

Місія – затвердити статут, або Як впливати на прийняття рішень місцевими радами

Політика 14:21, 25.06, 2018

У Коломиї розробляють Статут територіальної громади міста. У міській раді створена робоча група, водночас громадські активісти запропонували на розгляд свій варіант “конституції міста”. Також до розробки проекту документа планують залучати і голів тих сіл, які можуть приєднатись до Коломиї для створення ОТГ.

При ухваленні Статуту міста важливим є не лише якісно підготовлений текст, але й сам процес його розробки, до якого залучені всі середовища. Бо "конституція міста" – це не лише нові правила та унормовані традиції, але й найкращі практики, які працюють в інших громадах.

Добрим прикладом можна назвати такі інструменти, як консультативне опитування, яке запроваджене у таких містах, як Калуш, Івано-Франківськ, Мукачево; бюджетні слухання, які діють, наприклад, у Чернівцях та Львові; звітування про виконання бюджету та утворення наглядових рад в КП та пацієнтських рад в медичних закладах тощо.

Важливо, щоб нормативно-правові акти ради, такі як Статут громади, регламент міської ради та інші, відповідали вимогам антикорупційного законодавства.

У майбутньому документі неодмінно мають закріплюватись інструменти громадського контролю: зручні місцеві ініціативи, дієві громадські слухання, зручні збори громадян за місцем проживання тощо.

Коаліція "Прозорі ради" здійснює дослідження нормативних актів місцевих рад. У рамках дослідження було вивчено і проекти Статуту міста Коломиї, що зараз активно розробляється.

Відповідно до проектів Статуту мешканці Коломиї зможуть брати участь у житті громади за допомогою таких інструментів, як міські референдуми, загальні збори громадян, місцеві ініціативи, громадські слухання та інші.

Зокрема, загальні збори громадян скликаються за місцем проживання громадян, тобто мікрорайону, вулиці, кварталу, будинку тощо, для обговорення найважливіших питань міста. Збори можуть скликатись міським головою, виконавчим комітетом чи ініціативними групами.

Рішення про скликання зборів доводиться до відома громадян не пізніше ніж за 7 днів до їх проведення.

Одним з найбільш ефективних інструментів впливу територіальної громади є громадські слухання. Відповідно до проектів Статуту вся інформація, пов’язана з ініціюванням, проведенням громадських слухань, розглядом прийнятих на них рішень, розміщуються на сайті ради.

Подані на слуханнях пропозиції розглядаються радою, яка приймає рішення про їх врахування чи відхилення.

Ініціювати громадські слухання можуть мешканці міста, міський голова, рада або виконавчий комітет.

Окрім того, коломияни можуть ініціювати розгляд у раді будь-якого питання, віднесеного до її відання, подавши місцеву ініціативу чи зареєструвавши електронну петицію.

Електронна петиція, адресована міській раді, розглядається за умови збору на її підтримку 150 підписів громадян.

Окрім того, Статут закріплює такі інструменти громадського контролю, як звітування депутатів ради та звітування міського голови перед виборцями. Звітування має відбуватись не рідше ніж раз на рік.

Про місце і час звітування громадян має бути повідомлено за 7 днів через розміщення інформації на сайті міської ради або в інший доступний для виборців спосіб.

Процес створення статуту – це можливість запровадження для міста найкращих практик і корисних ініціатив з питань соціально-економічного розвитку територій. Тому коаліція "Прозорі ради" ставить за мету допомогти меріям в оновленні нормативних актів та запровадженні зручних для жителів електронних сервісів.

*Матеріал підготовлений в рамках Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні (EU Anti-Corruption Initiative) – найбільшої програми підтримки України з боку ЄС в сфері боротьби з корупцією.

Програма фінансується ЄС та співфінансується і впроваджується Данською агенцією з міжнародного розвитку (DANIDA).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: