fbpx

На Рожнятівщині "королі бензоколонок" отримують надприбутки за рахунок шкільних грошей

Економіка 17:41, 14.04, 2018

У Рожнятівському районі місцеві підприємці розіграли тендер на постачання бензину та дизпалива для шкільних автобусів. Тепер управління освіти, молоді та спорту Рожнятівської РДА переплатить за паливо приблизно 5 грн за літр.

Управління освіти, молоді та спорту Рожнятівської райдержадміністрації з року в рік закуповує бензин для шкільних автобусів окремо для трьох населених пунктів району: для Рожнятова, Перегінського та Ясеня. З одного боку, це мало б бути правильно, щоб шкільні автобуси не їздили в Рожнятів чи ще кудись заправлятися. З другого – в Перегінську та в Ясені є тільки по одній АЗС і, відповідно, переможцями на відкритих торгах стають одні й ті ж підприємці – власники цих заправок.

Аналітики ГО "Антикорупційна платформа" дослідили, що управління освіти, молоді та спорту Рожнятівської РДА закуповує у місцевих "монополістів" бензин на 5 грн за 1 літр дорожче, ніж у Рожнятові, де є кілька заправок та конкуренція. Переплата відчутна, коли подивитися на об’єми придбаного палива. Так, у 2017 році на заправку шкільних автобусів у Перегінську придбали 15 000 л бензину А-92 та 13 000 л дизпалива, а в Ясені – 8000 л дизпалива.

Цього року у лютому районне управління освіти оголосило тендер на закупівлю бензину, дизпалива та масла з очікуваною вартістю 1 591 610 грн.

Закупівлю поділили на три лоти. У технічному завданні прописали: АЗС, що беруть участь у тендері, повинні розташовуватися для лоту №1 – у смт. Рожнятів (або в радіусі 3 км від населеного пункту), для лоту №2 – у селі Ясень, для лоту №3 – у смт. Перегінське.

Закупівля за першим лотом не відбулася, оскільки участь у тендері взяв лише один учасник.

У двох інших лотах взяли участь два учасники: ФОП Рараговський Василь Федорович та ТОВ "ЛАДА-0ИЛ".

У лоті №2 на постачання палива у Ясені переміг ФОП Рараговський, а у лоті №3 на постачання палива для Перегінська – ТОВ "ЛАДА-0ИЛ". Про те, що ці підприємці поділили між собою тендер, свідчить не лише те, що тільки вони взяли участь у тендері, а й те, що не понижували ціни під час аукціону.

Відповідно до договору від 19 березня Рараговський має поставити 60 л бензину А-95 за ціною 32 грн/л, 8000 л дизпалива по 30,50 грн/л та 220 оливи за ціною від 63 до 67 грн/л.

1

22 березня замовник уклав договір і з другим переможцем – ТОВ "ЛАДА-0ИЛ". Підприємство має поставити 10 000 л бензину А-92 по 31 грн/л, 11 000 л дизпалива по 30 грн/л та 50 літрів оливи М10Г2к – по 45 грн/л.

2

Те, що бензин та дизпаливо для Перегінського і Ясеня придбали за завищеними цінами, свідчить повторний тендер на закупівлю палива для Рожнятова, який відбувся 20 березня. У тендері взяло участь три учасники: ТОВ "Західнафтозбут", ВКП "Експрес" та ТОВ "ТК ТД Трейд Енерджі".

Переможцем торгів стало ВКП "Експрес", яке має поставити 11 000 л А-92 за ціною 25,19 грн/л, 2000 л бензину А-95 – по 25,58 грн/л, 7000 л дизпалива – по 23,45 грн/л, 300 л оливи моторної 10В40 – по 58 грн/л та 200 л оливи М10Г2к – по 44 грн/л.

3

Як бачимо, ВКП "Експрес" буде постачати бензин, дизпаливо та оливу для Рожнятова на 4-5 грн дешевше за літр кожної одиниці, ніж місцеві монополісти для Ясеня та Перегінського.

"На перший погляд, логіка поділу закупівлі бензину зрозуміла. Шкільний автотранспорт міг би зекономити пальне і не їхати кожного разу 15-25 км до Рожнятова, щоб заправитися. Але коли подивитися на ціни, за якими власники автозаправок у Ясені і Перегінську продають управлінню освіти пальне, – це таки реальна зрада. Адміністрація переплачує на кожному літрі більш як 5 гривень. За найскромнішими підрахунками сума надприбутків двох місцевих "монополістів" за рік складає понад 180 000 гривень. За ці гроші можна було би придбати, наприклад, по одному якісному комп’ютеру в половину шкіл району", – зазначає аналітик "Антикорупційної платформи" Остап Бринський.

Для порівняння: після проведення тендеру у Долині управління освіти, молоді та спорту РДА уклало договір з ТОВ "ЛІВАЙН ТОРГ", за яким закупить дизельне паливо по 21,052 грн/л, бензин А-92 – по 24 грн/л, бензин А-95 – по 24,2 грн/л. Звичайно, такі фактори, як розміщення АЗС, виробник пального, його походження, впливають на ціну товару. Але різниця у 5, а то й 9 (!) гривень за літр викликає сумніви щодо ефективності і чесності проведення цих закупівель.

4

До речі, за даними Мінфіну, коли рожнятівські освітяни укладали договори з місцевими "монополістами", навіть роздрібна ціна на АЗС в Івано-Франківській області була нижчою, ніж та, яка зазначена в договорах з ФОП Рараговським та ТОВ "ЛАДА-0ИЛ".

Зокрема, середня роздрібна ціна бензину А-95 становила 29,76 грн/л, А-92 – 28,97 грн/л, дизпалива – 27,47 грн/л.

5

Тим часом Рараговський буде постачати бензин А-96 по 32 грн/л, дизпаливо – по 30,5 грн/л, а "ЛАДА-0ИЛ" заправлятиме шкільні автобуси бензином А-92 по 31 грн/л та дизпаливом – по 30 грн/л.

*Робота аналітиків оплачена за підтримки наших європейських партнерів. Для створення цього матеріалу не витрачено жодної бюджетної гривні.

Цю публікацію було створено за підтримки Європейського Союзу. За зміст публікації повну відповідальність несе ГО "Центр "Антикорупційна платформа". Зміст публікації не є відображенням офіційної позиції Європейського Союзу.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

 
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: