fbpx

Наша стратегія – кругообіг маразму

Політика 10:04, 15.12, 2015

Інцидент Саакашвілі – Аваков рано чи пізно мав відбутися. І на відміну від штурханини Барна – Яценюк, він матиме набагато серйозніші політичні наслідки.

1. Рано чи пізно відео з тим, що відбулося, з’явиться в інтернеті. Що ми там побачимо? Як кажуть, можливо, нічого б такого і не сталося, якби прем’єр себе поводив інакше. А інцидент Авакова і Саакашвілі – став лише наслідком цієї поведінки. Можна тисячу раз говорити, що Саакашвілі першим почав цю війну, коли на своєму антикорупційному форумі намалював картинки з фотографіями "корупціонерів" Яценюка, Мартиненка і т. д. Але в масовій свідомості залишиться саме ефектний інцидент з обливаннями. В цілому, після останньої ради реформ вже всі зрозуміли – Яценюк став головним якорем для Порошенка. Саме він буде в прискореному темпі топити його рейтинг.

2. Вчорашній інцидент – прекрасний привід для Саакашвілі піти з губернаторського крісла. Екс-президент Грузії давно шукає приводу – якихось серйозних звершень він не показав, а піти ображеним він міг би. При цьому і Лорт-Кіпанідзе, і Сакварелідзе на своїх посадах ще деякий час можуть залишатися і продовжувати говорити про корупцію в вищих ешелонах влади. Для Порошенка такий розвиток подій був би неймовірно небажаним, адже Саакашвілі розглядався як один із лідерів БПП, який може стати локомотивом на дострокових виборах. Якщо Саакашвілі йде у вільне партійне плавання, виникає глобальна проблема з "локомотивами". Із плюсів – він може різко понизити рейтинг Самопомочі. Головне питання, чи піде він у відставку. Зараз він думає над цим питанням.

3. Інцидент з Аваковим, попри низький особистий рейтинг головного міліціонера, може в середньостроковій перспективі понизити рейтинг Саакашвілі. Все залежить від того, як працюватиме пропагандистська машина і наскільки серйозні звинувачення лунатимуть проти Саакашвілі. До прикладу, сьогодні Мосійчук заявив, що Саакашвілі "вимагає роззброїти добровольчі батальйони". Попри всю фейковість цієї псевдоновини, вона розійшлася інтернетом. Питання тільки в тому, як багато людей будуть в це і подібні новини вірити. Але вже зараз ми можемо сказати, що наразі Саакашвілі не має потужної медіапідтримки ніде і ні від кого. Поки що він грає в театрі одного актора і наїзди останніх тижнів – це лише початок.

4. Як би це пафосно не звучало, але виходом із всієї нинішньої кризи може бути швидка зміна прем’єра і перезавантаження уряду. Причому для суспільства немає значення, чи залишиться міністром Аваков і чи залишиться губернатором Саакашвілі. Вибори не випустили пар в суспільстві, а лише привели до загострення конфліктів в половині областей. Масову появу старих облич у місцевій владі люди не сприймають як власну провину. Вони вимагають змін у Києві. І тому просто необхідно міняти уряд. Косметичний ремонт Кабміну – це відтягування смерті. Але прем’єра ніхто міняти не збирається. Більше того, в середовищі "Народного фронту" багато хто вважає, що інциденти з Барною і Саакашвілі тільки їм на руку. Власне вся ця політична штурханина робить перевибори майже неминучими. І вони не віддаляються, а лише прискорюються.

5. Що потрібно зробити, щоб уникнути перевиборів? Всього-на-всього три речі. По-перше, зробити масове оновлення вищого чиновницького складу по всій країні (люди потребують нових облич). Простіше кажучи, треба змінити десь 300 людей. По-друге, потрібно сказати: від сьогодні ми більше не крадемо. І по-третє, потрібно підняти зарплати чиновникам. Але ми вибираємо четвертий варіант – дострокові перевибори і кругообіг маразму.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: