fbpx

Перша велодоріжка Франківська. Пролог

Суспільство 17:27, 23.10, 2014

Велодоріжка включить Франківськ до клубу прогресивних міст світу, що мають і розвивають велосипедну інфраструктуру.

Вчора я був на Набережній. Проїхав її двічі від початку до кінця, в компанії ще п'ятьох велосипедистів. Ми змерзли, але дуже хотіли побачити на власні очі той спізнілий капітальний ремонт і прикинути, де і яку там можна збудувати велосипедну доріжку.

Велосипедну доріжку там збудувати можна. Вона потрібна з декількох причин.

По-перше, Набережна – транзитна вулиця з напруженим рухом. Легковики, автобуси, фури. На тій ділянці, де роботи вже ведуться, видно, що після ремонту це буде вузька двосмугова вулиця. Умови руху для велосипедистів по проїжджій частині там будуть не дуже безпечні. Тому відокремлена велодоріжка потрібна на Набережній для безпеки роверистів, яких багато у Франківську і ставатиме дедалі більше.

Друге, чому велодоріжка там потрібна – тому що це набережна. Хоч там і проходить міська "окружна дорога", але ще там є трава, дерева, синє небо, свіже повітря, річка на віддалі, і навіть якась подоба парку. Коли збудуємо на цій набережній гарну відокремлену велодоріжку, багато людей будуть їздити туди просто, щоб відпочити і покататись, провести час з дітьми. Особливо у вихідні.

І третє, воно ж, напевно, і найважливіше. Велодоріжка потрібна на Набережній із міркувань символічних чи навіть семіотичних. Бо це буде ПЕРША наша велодоріжка. Вона одразу включить Івано-Франківськ до елітарного клубу прогресивних міст світу, що мають і активно розвивають велосипедну інфраструктуру. Зараз із міст України в цей клуб входить лише трійка – Київ, Львів та Вінниця.

Перша велодоріжка буде потужним сигналом і для мешканців Франківська. Сигналом, що ми є сучасним містом, що ми прагнемо до європейських стандартів і високої якості життя. Крута довга велодоріжка надішле у масову свідомість повідомлення, що їздити на велосипеді – це круто і правильно, що велосипедистам є місце в нашому місті, і що місто цей розумний транспортний вибір заохочує і створює умови для цього.

Це все звучить непогано, правда ж? А щоб це все спрацювало, потрібно виконати дві умови:

  1. Внести велодоріжку у план капітального ремонту Набережної – чомусь це не було зроблено від початку, але є інформація, що замовник робіт погодився це зробити. Поки що це лише чутки, важливо дочекатися офіційного рішення і оновленого плану робіт.
  2. Збудувати першу франківську велодоріжку потрібно на безкомпромісно якісному рівні. Щоб їдучі по ній, ми почували себе в Копенгагені. Щоб ми возили туди наших друзів з Києва і Таллінна, які заїхали в гості, і щоб вони були в захопленні. Щоб поляки і німці, які їдуть в Карпати, зупинялися сфотографувати нашу прекрасну велодоріжку і хотіли побачити й інші частини цього прогресивного європейського міста.

Наївно було б сподіватися на добру волю і професіоналізм забудовників у питанні якості виконання велодоріжки. Тому було б гарно, щоб усі містяни, кому подобається описане тут бачення, доклали зусиль, щоб перша наша велодоріжка була зроблена не "для звіту", а для людей і для міста. В першу чергу хотілось би бачити такі зусилля від замовників і виконавців проекту. Якщо мотивації не буде, ми як громадяни несемо моральний обов'язок цю мотивацію створювати і підтримувати усіма можливими методами, які дає нам Конституція і закони.

В оновленій європейській країні варто ставити за мету лише європейську якість всього, що ми робимо.

Слава Україні!

Copenhagenize Frankivsk!

 

P.S. Новини про першу велодоріжку публікуватимуться на Facebook-сторінці "Тепле веломісто"

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: