fbpx

Підсумки першого засідання комісії облради з питань захисту учасників і ветеранів АТО

Політика 00:07, 22.01, 2016

Перше засідання комісії облради з питань захисту інтересів учасників і ветеранів АТО та їх сімей дало надію на те, що спільними зусиллями і учасників АТО, і волонтерів, і психологів, і депутатів обласної ради та структурних підрозділів ОДА, і місцевих рад, ми зможемо крок за кроком конструктивно обговорювати і вирішувати ту масу проблем, яка накопичилася. І які без співпраці усіх вирішити просто неможливо.

Засідання комісії вирішили проводити спочатку раз на два тижні. І визначилися з темами найближчих засідань:

1. Звіт про використання коштів, які виділялися на підтримку учасників АТО, героїв Майдану та їх сімей у 2015 році, аудит та внесення змін до обласних програм та рішень обласної ради минулого скликання з цих питань та аналіз планованих коштів, які мають бути виділені з різних бюджетів у 2016 році, зокрема: 

– кошти державного бюджету – близько 30-40 млн грн, що має надійти в область за різними програмами (забезпечення житлом для сімей загиблих та інвалідів І-ІІ груп; протезування; психологічна реабілітація), крім того, близько 1,3 млн грн має надійти в область для придбання путівок на санаторно-курортне лікування;

– кошти обласного бюджету  за програмою підтримки сімей загиблих і постраждалих під час Майдану та учасників АТО (8,2 млн грн), мобілізаційних заходів (2,9 млн грн), молодіжного житлового будівництва (6 млн грн) та інших програм; 

– кошти на аналогічні програми, що прийняті районними та міськими радами  за словами членів комісії, це сумарно порядка 6-7 млн грн ; 

Тобто разом на 2016 рік Івано-Франківська область матиме до 65 мільйонів грн за різними програмами підтримки учасників, ветеранів АТО, їх сімей та сімей загиблих Героїв. Потрібно, щоб кожна копійка була витрачена максимально ефективно та прозоро. І щоб був звіт за витрачання цих коштів у 2015 році.

2. Виділення земельних ділянок учасникам АТО. За інформацією присутніх на комісії земельників, зараз є 3386 заяв на отримання земельних ділянок, з яких надано дозволів на 1256 ділянок (851  для житлового будівництва, 203  для садівництва, 202  для ведення особистого селянського господарства). Проте останочно документи видані лише на 268 ділянок. За словами земельників, дві найбільші проблеми  це відсутність вільних земельних ділянок під забудову в містах, а також відсутність коштів на виготовлення землевпорядної документації. Де ж справді корінь проблеми, будемо детально з’ясовувати на засіданні комісії по цій темі, куди будуть запрошені і міські голови.

3. Психологічна реабілітація учасників АТО та створення мережі реабілітаційних центрів. Одна з найбільш болючих і актуальних зараз проблем. Бо поки що психологічна реабілітація здійснюється здебільшого волонтерами, а реабілітаційні центри відсутні в принципі.

4. Отримання учасниками АТО груп інвалідності та введення до комісії МСЕК, яка призначає інвалідність для учасників АТО, військового лікаря, який відвоював в зоні АТО. За інформацією департаменту охорони здоров’я, 162 бійці пройшли експертизи, з яких 93 отримали інвалідність ІІ і ІІІ групи, 2  І групи, 69  втрату працездатності. Хоча всього є інформація про 359 поранених учасників АТО з області (це станом на жовтень 2015). Звіт головного лікаря МСЕК та проблеми учасників АТО з цього питання заслухаємо на окремому засіданні комісії.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: