fbpx

Про субсидії: хто краде, а хто марнує

Суспільство 17:03, 09.02, 2016

Як ми і вся країна втрачаємо від недолугої системи субсидій,

Вуйко Петро отримав 500 м кубічних газу в теплому грудні і спалив ввесь, бо відкривав вікна і двері. Вуйко Петро не патріот і марнотратник.

Вуйко Микола патріот і вміє заощаджувати. Він при тому самому пільговому об’ємі спалив лише 250 кубічних метрів газу. Вуйка Миколу дуже люблять газовики, бо вони мають змогу вкрасти 250 кубічних метрів газу, за які майже законно все одно заплатить бюджет.

В обох випадках держава (в тому числі обидва вуйки) втратили 500 метрів кубічних газу, або 3600 гривень. Правда, в другому випадку щасливі газовики трохи заробили. 

Цього би не сталося, якщо б система субсидій передбачала, що обидва вуйки отримали не лише пільгові об’єми, а й пільгову ціну. Наприклад, 1 грн за метр кубічний у вуйка Петра і 2 грн за метр кубічний у вуйка Миколи (у кожного вуйка буде своя ціна). Тобто вуйко Петро зекономив би 250 грн, вуйко Микола 500 грн, а держава зекономила б лише на цих двох вуйках приблизно 3000 гривень.

Чому все відбувається за першим сценарієм, коли втрачає держава і, напевно, крадуть газовики, а не за другим, коли держава економить?

Ну, можливі лише два варіанти. Це коли зовсім не вуйко, а якийсь Арсеній не вчився в школі і не знає арифметики. Або цей не вуйко щось отримує від газовиків. Інших варіантів якось не находжу. 

Все написане вище лише на перший погляд виглядає жартом. Насправді, ми всі втратили і далі втрачаємо мільярди гривень. 

Щоб була якось користь від написаного, прошу тих, хто має серед фейсбучних друзів наближених до влади, ознайомити з такою думкою.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: