fbpx

Ще раз про газ і субсидії

Економіка 21:20, 28.11, 2015

Я далекий від огульної критики і криків "зрада", але часом здається, що дурнів у нашому уряді таки забагато.

Розмова з молодим чоловіком, главою сімейства в складі чотирьох осіб. Обоє, чоловік і дружина, підприємці. Мешкають в невеликому власному будинку. Мова зайшла за газ і субсидії.

Чоловік сказав, що це неправда, що в країні нічого не міняється, бо насправді багато чого помінялось на краще, принаймні для нього. Так ось, раніше за рік сім’я спалювала десь близько 2 тисяч метрів кубічних газу. Особливо не економили, бо, по-перше, раніше підприємці не мали право не субсидії, а, по-друге, ціна не була надто високою. В хаті було тепло і жодних проблем не виникало.

Що ж змінилось у зв’язку з недавніми прогресивними реформами, зокрема, новій системі субсидій?

Для цієї сім’ї змінилось багато. Сім’я отримала субсидії і зараз має право придбавати щомісяця 750 кубічних метрів газу в опалювальний сезон (6 місяців), заплативши в місяць 180 (сто вісімдесят гривень). Тобто заплативши за сезон 1080 гривень, сім’я спалить 4500 (чотири тисячі п’ятсот) кубічних метрів газу – більш ніж удвічі більше, ніж спалювали раніше, заплативши в два рази менше! Економити не будуть і спалять увесь виділений їм газ, бо бояться, що субсидії в них заберуть.

Не важко порахувати, що, крім дійсно підтримки сім’Ї в сумі (2000*7-1080 = 12 920) майже тринадцяти тисяч гривень, якщо вірити, що газ обходиться державі в 7 грн за метр кубічний, (2500*7=17 500) більше сімнадцяти тисяч гривень просто ще розігріють і так перегріту землю.

Я не буду казати, що це "зрада", лише скажу, що в уряді, особливо в Мінсоцполітики та Міністерстві енергетики, кількість ідіотів зашкалює. Якщо хтось з читачів має серед ФБ-"френдів" урядовців або депутатів, то ознайомте їх, будь ласка, з цією коротенькою історією.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: