fbpx

Соня хоче в Україну

Суспільство 11:16, 11.08, 2014

Соня щиро вірила, що живе в Росії. Їй бабушка так сказала. А страшні бандери прийшли в них стріляти. Бандери не люди.

Я познайомився з Сонею два тижні тому. Терористи з Луганська "Градами" обстріляли околиці Щастя, де головна база "Айдару". Ми вивозили мешканців з будинків, які потрапляли під удар. Серед евакуйованих була і родина 6-річної Соні – мама, тато і її сестричка, яка народилася 28 травня.

Коли я звернувся до неї з проханням іти за мною, мала закрила вушка долоньками:

– Бандера, не говори со мной на бандеровском языке…

А за кілька днів ми подружилися. Природна цікавість у дівчинки взяла гору над страхом. Вона часто приходить до нас у частину, і, коли маю час, ми йдемо в магазин, купуємо морозиво і говоримо.

Соня щиро вірила, що живе в Росії. Їй бабушка так сказала. А страшні бандери прийшли в них стріляти. Бандери не люди. Соня була вражена, що в мене є діти. Я показав їй фото своїх доньок – одній вісім, другій чотири рочки. Соня думала, що в бандер не буває дітей.

– Они тоже говорят на бандеровском языке?
– Так, вони розмовляють українською.
– И они тебя не боятся?..

Місцеві тут бідують: роботи нема, матеріальна допомога приходить невчасно й на неї не вижити. Наш батальйон допомагає, як може: ділимося їжею, речами, підгузники для малюків купуємо. Волонтери з усієї країни нам досі везуть бронежилети, каски, амуніцію, харчі. А я після розмов з Сонею думаю, що не завадили б дитячі книжки українською мовою, казки якісь, іграшки, може, вишиваночки. Потрібно щось негайно робити, щоб рятувати для України принаймні цих дітей. Інакше ця війна нічого тут не змінить і не матиме сенсу.

Недавно Соня спитала:

– А ты возмешь меня к себе на Украину?

Обов’язково. Хай тільки закінчиться війна, і я запрошу її родину приїхати до мене в Долину. Познайомлю Соню зі своїми донечками, покажу їй наш край, гори. Нехай вона побачить, що на Заході живуть не чорти і вбивці, а звичайні люди. Що Україна велика і різна, але це її країна, що б там на казала бабушка.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: