fbpx

Спорткомплекс замість стадіону: чому слухати треба громаду, а не чиновників і партійців

Політика 15:27, 03.01, 2018

Дивно у нас дбають про спорт: щоб збудувати спорткомплекс, беруться нищити нормальний діючий стадіон. Думаю, насправді йдеться не про спорт, а освоєння кругленької суми.

Можливо, я когось розчарую, але врешті не буде ні стадіону, ні спорткомплексу, якщо за цю справу беруться люди з обласної ради і ОДА.

І це не пусті слова, бо “пана видно по халявах”.

Який об’єкт, обіцяний облрадою й ОДА, не візьми в області – все будується по 5-10 років і частенько закінчується провалами і скандалами, як зі школою-довгобудом у Раківці, наприклад, де батьки вже роками на 1 вересня дітей не пускають і дороги перекривають. А щороку чують від обласного начальства – ось-ось, все буде. І такого багато: щороку з обласного бюджету виділяються кошти, які успішно освоюються підрядними фірмами, за якими стоять депутати обласної ради чи окремі чиновники, а діти в селах вчаться в старих хатах і клубах. Або візьміть очисні споруди – гроші витрачено, а очисних або нема, або вони не діють…

У ситуації зі стадіоном “Юність” на вулиці Шухевичів, думаю, ніхто особливо не переймається розвитком спорту: за гарним фасадом намірів йдеться про оборудку з освоєння “своїми людьми” кругленької суми у 100 мільйонів гривень. Особливо коли за справу береться Сергій Басараб, колишній забудовник, бізнес-партнер регіонала Руслана Гусака.

А ще варто згадати, що Сергій Басараб, який був заступником голови ОДА Олега Гончарука, фігурує в історії про розкрадання коштів, виділених урядом Арсенія Яценюка на будівництво фортифікаційних споруд. За цим фактом відкрите кримінальне провадження, проведене досудове слідство, але от тільки до суду справа чомусь досі не дійшла… Після галасу довкола фортифікаційних грошей Сергій Басараб пішов з ОДА і… був обраний заступником голови обласної ради на місце опозиційної Ольги Галабали, критика і прямота якої допікали обласним обранцям. А Басараб усіх влаштовує й нікого не нервує.

Що ж робити громаді?

Люди, які живуть біля стадіону “Юність” і хочуть його зберегти, повинні діяти виключно в рамках закону і використовувати законні інструменти для відстоювання своїх інтересів, а не покладатися на сумнівні й скандальні акції партійних діячів. Найважливіше – щоб політичні партії не знівелювали думку громадськості й не використали людей у своїх міжпартійних розбірках, як це вже проглядається.

План дій і конкретні вимоги до влади.

  1. Якщо стадіон на території міста, то логічно, що він повинен бути переданий на баланс Івано-Франківської міської ради. Громада, яка проживає поряд із стадіоном, має апелювати з цим питанням до депутата Івано-Франківської міської ради, який обраний від цього округу, і звісно, до мера (звернення, реєстрація громадської ініціативи).
  2. Постійний контроль за рішеннями обласної ради (звернення, запити, за потреби – організовані протести).
  3.  Найважливіший момент, кульмінація – громадські слухання. Це реальний інструмент, який повинна використати громада, щоб відстояти свій інтерес. Провести їх у рамках закону, подати правильно пропозиції і заручитися підтримкою ЗМІ.
  4. Суди. Якщо політична корупція таки візьме гору і навіть голові обласної ради Олександру Сичу не вистачить сили волі і здорового глузду зупинити це й прислухатися до вимог громади, то єдиний шлях – це звернення в суд.

Пропозиції, які зараз обговорюються в певних колах і соцмережах, щодо надання містом альтернативної земельної ділянки під будівництво за кошти ради обласної, є утопічними, нічого доброго з такої співпраці обласної і міської рад не буде, нема позитивних прикладів.

Івано-Франківська міська рада є сьогодні як ніколи незалежна й заможна, і бюджет міста дозволяє збудувати спортивний комплекс, питання землі також є  реальним до вирішення. І утримувати такий комплекс міській раді точно під силу, а обласна влада краще б думала, як зарплати вчасно бюджетникам виплачувати, бо тут похвалитися немає чим особливо.

На мою скромну думку, у наш непростий час взагалі розумно було б утриматися від якихось мегабудов за сотні мільйонів, а добрий шлях для розвитку спорту – це ремонт і оновлення діючих стадіонів, ефективна співпраця зі спортивними школами, приведення до ладу того, що ми вже маємо. За ту сотню мільйонів область могла стільки спортзалів по районах привести до ладу, обладнання закупити, команди і секції підтримати… Оце була б реальна турбота про масовий спорт і здоров’я прикарпатців. А не ангар з підземним паркінгом на 500 машин у центрі міста. Залишмо турбуватися про великий спорт державі – у неї є для цього можливості. А кошти, власність і землю місцевих громад треба використати раціональніше й захистити від авантюр і апетитів місцевих надто підприємливих чиновників.

Читайте КУРС у Telegram – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: