fbpx

Ставка на ЗЕро

Політика 18:43, 18.03, 2019

За феноменом Володимира Зеленського не стоїть жодної магії. Достатньо "новий", щоб скидатися на альтернативу. Достатньо відомий, щоб подолати головну проблему всіх "нових".

Приблизно 30 років тому в фіналі одного авангардного радянського фільму на сцену вийшов хлопець з незвичною зовнішністю і заспівав: "Пєрємєеен, трєбуют нааши сєрцааа". Він був поганим співаком і посереднім поетом, але тоді його слова стали саме тим, що хотіли почути люди. Скоро виявилося, що зміни, які настали довкола, зовсім не такі, як малювалися в уяві. Але хіба співаку можна дорікнути за те, що наші фантазії не збігаються з реальним світом?

Редактор "Курсу" попросив мене описати "феномен Зеленського", не спрощуючи його, але, водночас і не ускладнюючи. Нюанс полягає в тому, що ускладнювати тут нема чого – цей "феномен" має дійсно просте пояснення.

Для успішної участі у виборах політику потрібно вирішити дві проблеми. Перша – це стати відомим якомога більшому колу людей. Друга – чимось цих людей привабити.

П’ятирічка Петра завершується зовсім не так, як ми сподівалися навесні 2014 року. Навряд чи хтось очікував, що президент посадить "трьох друзів", як він натякав в інаугураційній промові. Але мало хто думав, що "три друга" так відверто сядуть на потоки, якісно переосмислять надбання попередників і почнуть безсоромно заробляти на війні. У 2014 році ми хотіли президента-реформатора, президента перемоги. Волонтерство здавалося необхідним "тимчасовим" етапом, коли суспільство перехопило частину функцій держави на себе. Просто тому, що "країни Б" у нас немає. Ми були готові потерпіти тимчасові труднощі – але всі разом.

Втім, виявилося, що поки одні терплять труднощі, інші їздять на Мальдіви за чужими паспортами, ховають рахунки в офшорах, виділяють бюджетні дотації своїм товаришам, продовжують бізнес у Росії, і так далі, так далі, так далі…

До чого тут Зеленський? Він і є тим співцем, який виходить на сцену зі словами, що їх хочуть почути люди. Текст посередній, містить багато протиріч і відвертої дурні – але не в ньому сила. Сила в "новому обличчі", яке ніби дає відповідь на питання "що робити?" тим, хто не може голосувати за Порошенка з морально-етичних міркувань, а за Тимошенко – з питань загальної психічної гігієни.

Меседжі Зеленського виконані в стьобній ігровій формі. Що він буде робити? "Весна прийде – саджати будемо", "Здай корупціонера – отримай 10%" і тому подібне. А як він це буде робити? Неважливо, "бєй впєрьод – комбінація прідьот", думати будемо завтра. Поки що нами володіє колективний шал: "Пєрємєеен, трєбуют нааши сєрцааа".  

Ми всі відчуваємо, що в країні щось сильно не так. Тому зміни як головний пріоритет для нового президента називає 50% українців. 65% вірять, що ці зміни може принести Зеленський. А ще 30% – вірять, що він виступає проти існуючої системи. Ці два показники у Зеленського найвищі серед усіх кандидатів. Абсурдно? Звісно, але і "вірю, тому що абсурдно".

Володимир Зеленський за попередні роки вирішив проблему впізнаваності, яка завжди заважає "новим обличчям" потрапити у політику. Його проникнення в свідомість колосальне, навряд чи в країні є людина, яка ніколи про нього не чула. Бажання змін, "реваншу знизу" – народного, простого і безкровного – було завчасно вхоплено і артикульовано в серіалі "Слуга народу", який став одночасно і програмою, і рекламним роликом майбутнього кандидата Зеленського. А загальноукраїнське покриття забезпечив телеканал головного інвестора.

Хто є узагальненим виборцем Володимира Зеленського? Скоріше, тут можна виокремити декілька груп. Перша, найбільш численна, це колективний портрет "нормального хохла". Приблизно такого, якого звикли бачити росіяни в своїй уяві. Це він сидить у завжди переповненому залі Палацу "Україна", коли там виступає "Вечірній квартал". Тому що любить, насправді любить ці дурнуваті жарти "нижче пояса" на "общєпонятном". Він дивиться серіали "Свати" чи "Мєнти". За кордоном тиснеться до російських туристичних груп. Просить чиновників "посприяти". Не проти "посприяти" сам, коли має таку можливість. Слухає переважно російськомовні радіостанції в машині. Вважає, що виконав свій обов’язок воєнного часу, якщо переказав сто гривень 5 років тому. І загалом, переконаний, що всю цю тему з війною "пора сворачівать і возвращацца к нормальной жизні". Людей, яким в тій чи іншій формі притаманні ці риси, чимало. Це, можливо, не тільки найбільш численна група серед прихильників Зеленського, але і найбільш численна група українців взагалі.

Друга група – це "деідеологізована" молодь, яка споживає (і продукує) контент переважно російською мовою. Просто тому, що володіє нею краще, ніж англійською, а культурні коди зрозумілі: Мальбек, Баста, Оксімірон… Звідси і розуміння та прийняття стилістики Зе. Кожний десятий прихильник Зеленського буде голосувати на виборах вперше – ще один найвищий показник серед усіх кандидатів.

Вони не схильні до рефлексій, і для них фронтмен "Вечірнього кварталу" – це  приклад успіху, який хочеться наслідувати. Крім того, "Зеленський ніколи не був у політиці" повторюють вони, як мантру. Цього вистачає для симпатії в ситуації, коли від усіх тих, хто в політиці є, просто нудить.

Третя група – це тотально розчаровані, чия безнадія штовхає їх до цього вибору в очікуванні бодай якихсь змін.

Чи є в цих групах щось спільне? Так, бажання послати всіх тих говорящих голів з телевізора, які набридли нам ще років 10 тому. А за останні роки стали взагалі нестерпними.

Але в мене погані новини, причому для всіх одразу.

"Реванш знизу" не відбувається в ігровій площині. Він відбувається переважно пострілами і вогнем.

Володимир Зеленський не є тим "простим пацаном", якому зрозумілі тяготи людей. Зазвичай ми не ототожнюємо героїв фільмів з акторами, але тут чомусь бажаємо це зробити. Всі зміни, які він здатний принести, – це зміна одного олігарха на іншого.

Хорошого вибору 31 березня 2019 року немає. Є низка поганих виборів, кожний з яких потенційно веде до результатів, спрогнозувати які зараз неможливо.

Чи вірю особисто я в перемогу Володимира Зеленського? Ні.

***

Наведені цифри взяті з дослідження "Оцінки виборчого процесу: наміри та мотиви голосування, довіра та симпатії", проведеного групою "Рейтинг" у березні 2019 року.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області! 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: