fbpx

Тест для міської ради на вірність громаді

Політика 12:29, 24.02, 2015

Вже скоро франківські депутати матимуть нагоду втілити реформу, за яку їм точно не буде соромно.

В Івано-Франківську навесні може бути реалізована реформа "демократії участі", яка дасть можливість жителям міста зручно та просто ініціювати громадські слухання та без депутатів вносити проекти рішень на сесію міської ради. Тобто депутатський корпус має шанс розпочати справжню реформу місцевого самоврядування знизу – передати частиночку влади громаді.

Для цього за ініціативи Інституту політичної освіти секретар ради, експертно-аналітичний відділ міської ради та представники МВК підготували компромісний проект внесення змін до Статуту територіальної громади міста. Текст проекту рішень можна переглянути на сайті міської ради, а на початку березня відбудуться його громадські обговорення, де можна буде поставити запитання розробникам та публічно подати свої пропозиції. Лише після публічного обговорення та аналізу всіх пропозицій від громади секретар міської ради пообіцяв зареєструвати проект рішення, який депутати розглянуть на комісіях та пленарному засіданні ради.

Що зміниться, якщо міська рада підтримає проект оновленого Статуту міста?

  1. Жителі міста зможуть, зібравши 300 підписів та підготувавши свій проект рішення, внести на найближчу сесію ради свій варіант вирішення будь-якої проблеми в місті. Зараз це можна зробити, лише якщо зібрати майже 16 000 підписів серед членів територіальної  громади.
  2. Ми зможемо ініціювати громадські слухання щодо загальноміського питання, зібравши 75 підписів. А якщо питання стосується вулиці чи кварталу – то лише 7 активних громадян отримають можливість заслухати чиновників чи депутатів.

Чому депутати міської ради зобов’язані підтримати реформу "демократії участі"?

По-перше, тому що це справжня реформа місцевого самоврядування: жителі міста зможуть впливати на місцеву владу та її контролювати. Це не рекламна акція від можновладців на Печерських пагорбах.

По-друге, це єдина реформа, щодо якої не може бути критики, адже завжди є різне бачення щодо реформування ЖКГ, фінансів, управління майном чи паркуванням. А те, що потрібно ділитись владою та відповідальністю з громадянами, – тут критики бути не може.

По-третє, це реформа, за підтримку якої депутатові міської ради ніколи не буде соромно перед своїми виборцями. Бо результатом її насправді буде підвищення довіри до міської влади.

Отже, цієї весни за результатами голосування на пленарному засіданні ми будемо знати в обличчя депутатів, які проти жителів міста та далі хочуть кулуарно "рішати" свої питання. Сподіваємося, звісно, що таких не буде. Але якщо будуть, то після голосування їхні прізвища та імена, номери мобільних телефонів та адреси фактичного проживання жителі міста обов’язково дізнаються.

Чому Статут міста  це так важливо? Бо рішення ради та виконавчого комітету і розпорядження мера не можуть суперечити Статуту міста, який деколи називають ще міською Біблією. Це той документ, який розповідає, якими саме механізмами ми можемо контролювати міську владу та самим ініціювати вирішення проблем в місті.

Зараз нам всім треба уважно перечитати пропонований текст, підготувати свої пропозиції та 4 березня відвідати громадське обговорення.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: