fbpx

Новий франківський виконком стартував "по-старому"

Політика 22:02, 11.12, 2015

Учора виконком новообраної Івано-Франківської міської ради провів перше засідання. І це було що завгодно – але точно не обіцяні новим мером прозорість і відкритість.

Найважливіші рішення вносилися з голосу, а члени виконкому, як зазначив міський голова Руслан Марцінків, свій "ліміт запитань" (!!!) вичерпали на "прогонці".

Схоже, нова владна команда у місті вирішила, що переможець отримує все. А опонентів, партнерів і саму громаду міста можна мати в носі. 

Кілька років тому, коли журналісти почали активно відвідувати засідання виконкому, там запровадили так звані "прогонки". Їх часто проводив перший заступник міського голови. На "прогонках" у вузькому колі та за закритими дверима виконком обговорював майбутні рішення. Самі засідання часто перетворювалися у шоу для журналістів. Міський голова дозволяв собі публічно на когось нагримати, а члени виконкому не втрачали нагоди попіаритись. Одного разу член виконкому закинув начальниці одного з відділів МВК, що та вимагала у його товариша хабар у розмірі 300 доларів. Без наслідків, звісно.  Втім, завжди члени виконкому чи головуючий пробували роз’яснювати суть того чи іншого питання. Більшість проектів рішень можна було переглянути на сайті міста. Журналістам у письмовому вигляді давали один пакет документів з проектами рішень – начебто задля економії паперу.

Однак напередодні виборів міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків підписав меморандум із коаліцією "Прозорі ради" та зобов’язався у разі перемоги працювати чесно, прозоро і відкрито.  Про це він клявся на ефірах та на зустрічах з виборцями, навіть обіцяв візуалізувати видатки міського бюджету, вести прямі відеотрансляції не лише з сесій міськради, а й засідань депутатських комісій та виконкомів. 

Напередодні першого виконкому нинішнього скликання проекти рішень справді опублікували на сайті міста. Та, як згодом з’ясувалося, – не всі. На самому виконкомі на 15 журналістів дали один пакет документів.

Марцінків розпочав засідання з формування порядку денного  і тут ідеолог так званої комунальної реформи міста Вадим Войтик з голосу вносить п’ять питань, які зараз чи не найбільше хвилюють іванофранківців.

"За вашим дорученням було підготовлено пакет рішень, які пов’язані з продовженням реформування у комунальній сфері  і, зокрема, "Єдиного розрахункового центру",  звернувся Войтик до Марцінківа.

Цих проектів не було ні на сайті виконкому, ні в пакеті документів "для журналістів". Правда, три з них, як згодом з’ясувалося, наразі розмістили на сайті міської ради. 

Перше питання стосується "підсилення конкурентних засад на ринку житлово-комунальних послуг". За такою благою назвою ховається списання з балансу КП "Єдиний розрахунковий центр" всіх багатоквартирних будинків.

Наступний проект рішення передбачає зміни до статуту КП "Єдиний розрахунковий центр". Проект передбачає збільшення статутного фонду підприємства з 36 до 75 млн гривень.

Три інші рішення стосуються дольової участі мешканців Франківська у ремонтах житлових будинків, модернізації житлових будинків протягом 2016-2020 років та облаштування прибудинкових територій.

"Питань нема? За? Проти? Утримався? Прийнято",  так вів засідання міський голова.

Якщо ж питання все-таки виникали, то Марцінків обурювався:

"Колеги, для того є прогонка, треба десь більше на прогонці питатися і працювати".

"Питання кинули в останній момент…"  спробував обуритися член виконкому Ярослав Яцишин, який нагадав голові, що й на "прогонці" питання розглядалися поспіхом.

Та схоже, що "прозорість" і "відкритість" для новообраного міського голови були лише декларативними "фішками" для лохторату. Члени виконкому, мабуть, вникатимуть у проекти рішень лише тоді, коли це стосуватиметься їх бізнесових інтересів чи інтересів їх політичних партнерів.

При цьому всьому так званий міський комунальний реформатор Войтик завзято переконує, що "прозорість" саме так і має виглядати:

"Мене теліпає, коли чую про непрозорість, коли який-небудь Случик визначає за якимось своїм рейтингом прозорість підприємств. Яким ще способом показати людям, що все прозоро?!"  каже Войтик.

Вочевидь, йдеться про рейтинг публічності комунальних підприємств міст обласного значення Івано-Франківської області, який презентував експерт Інституту політичної освіти Тарас Случик. Днями Тарас у власному блозі на КУРСі опублікував також три вимоги до мера Івано-Франківська напередодні прийняття міського бюджету-2016. 

Хочеться вірити, що все буде інакше. Що все це тільки дивний сон, де переможці виборів ніяк не можуть отямитись від ейфорії, що це такий глевкий перший млинець. А потім все буде інакше. Чесно. Відкрито. Прозоро. Тому саме зараз, поки ще принаймні не прийняли бюджет міста та чергові "реформи", варто нагадати міському голові про його власні передвиборчі обіцянки. Сподіваємося, з пам'яттю і головою у Руслана Марцінківа все в порядку?

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: