fbpx

Українці хочуть тепла, а не газів

Суспільство 21:06, 25.03, 2015

Враховуючи, що на приготування їжі на газі стало йти чи не вдвічі більше часу, стали закрадатись сумніви, за який газ плачу гроші.

Цього року, вперше за сім років, відколи мешкаю в хаті, витратив більше ніж 2,5 тис. метрів кубічних газу за рік, заплативши не по 1,09, а по 1,80 :(. І це при тому, що зими майже не було, старався економити і навіть спалив трохи дров.

Враховуючи, що на приготування їжі на газі стало йти чи не вдвічі більше часу, а в душі вода ледве тепла, стали закрадатись сумніви, за який газ чи гази плачу гроші. Крім газу метану, який власне і горить в природному газі, в природі є ще багато різних газів: наприклад, негорючого азоту в повітрі аж 78%. Скільки азоту в газі у виставленому рахунку і мови нема – там мова йде лише про метри кубічні і гривні.

У підприємстві, що постачає газ, жіночки на моє обурення відповіли ще більшим, дружно підтвердивши, що те, чим вони торгують, горить погано. При цьому показували пальцями наверх і щось недобре говорили про прем’єра.

В мене хоч і є освіта хіміка, але проводити аналіз природного газу на кухні бажання не виникло :). Проводити такий аналіз в облгазі, який і продає цей продукт, – теж :).

Згадалась ситуація з українським вугіллям, коли шахтарям платять за тонну породи, яку вони видали на-гора, а скільки в тій породі власне вугілля, це вже не їхні проблеми.

Поцікавився, як проводиться оплата за природний газ в Штатах. Ви знаєте, знайшов сокиру під лавою: звичайно, там в рахунках за спалений газ нема кубічних ані футів, ані ярдів – лише одиниці тепла! Американці платять за тепло! Можна ще пригадати, як ми платимо за яйця в штуках, а вони в фунтах :).

Насправді, коли тарифи на природний газ піднімаються в багато разів – смішного мало. Маємо просто вимагати від уряду, щоб нам теж продавали не бозна-які гази, а тепло. А проводити відповідні аналізи має аж ніяк не продавець газів! І зробити це необхідно до початку нового опалювального сезону. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: