fbpx

Урбаністичні студії. Пішоходи на Південному бульварі

Суспільство 18:10, 03.11, 2014

Дивно, що тут на парканцях досі немає вінків у пам'ять про загиблих пішоходів...

В центрі Івано-Франківська є новий мікрорайон: вулиці Пилипа Орлика, Володимира Великого і Південний бульвар. Район майже повністю збудований у XXI столітті. Здавалося б, все тут має бути чудово, для людей. Однак в реальності все навпаки.

Здалеку будинки виглядають симпатично, а ось якщо підійти ближче, то багато чого в цьому новому районі, який поки що навіть не має власної назви (1), зроблено з префіксом "не". Некрасиво, незручно, недолуго і недбало. 

Для того, аби виявити недолугості планування міського простору в Івано-Франківську на прикладі цих двох кварталів, достатньо просто вийти і уважно поспостерігати за поведінкою місцевих мешканців. Наприклад, подивимось на рух пішоходів на вулиці "Південний Бульвар" (2), а більш конкретно – на її маленькій 50-метровій ділянці поблизу центру торгівлі "Екстім Квадрат". 

Всі представлені далі фотографії зроблені протягом приблизно 20 хвилин не в годину пік, орієнтовно між 16:20 і 16:40. В об'єктив потрапили далеко не всі пішоходи. Рекомендую дивитись на повний екран.

Отже, ми побачили, що запропонована "планувальниками" схема руху пішоходів (червоні стрілки) цим пішоходам аж ніяк не пасує – вони воліють ризикувати своїм життям і життям своїх дітей, але ходять так, як і має бути – зручно і швидко (зелені стрілочки). 
1

В жодному разі не подумайте, що я нарікаю на пішоходів. Пішоходи поводяться природно, і сам автор теж робить так само, як вони. Неприродно те, що в цьому місці жодна голова не додумалася зробити пішохідного переходу. Ані тоді, коли планували і будували вулицю з нуля, ані потім, коли побачили, що їхнє планування не працює.

Дивно, що тут на парканцях досі немає вінків у пам'ять про загиблих пішоходів. Поки вони не з'явилися, в цьому місці треба реорганізувати рух пішоходів. І не тільки пішоходів, насправді. Як саме це можна і потрібно зробити – в наступних випусках "Урбаністичних студій".

Долучайтеся! Контакти автора є в кінці презентації.

 

(1) Якщо ви чули про народні назви цього мікрорайону  будь ласка, повідомте автора 

(2) Назва вулиці написана в лапках, тому що автор не розуміє, чому її назвали "бульваром", адже, за визначенням, на бульварі посередині мають рости дерева. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: