fbpx

Відставка Гонтарєвої. Що далі?

Політика 15:34, 25.02, 2015

Ми впираємося в колосальний спротив уряду і АП робити будь-які реформи...

Позачергова сесія – це локальна перемога Яценюка у передвиборчій битві. Головне питання – а що далі чекатиме нас у цій війні?

Почнемо з найпростішого. Вся ця велика інформаційна кампанія щодо проведення позачергової сесії, кульмінацією якої має стати відставка глави НБУ, розпочалася виключно з однієї простої причини – Арсеній Яценюк зрозумів, що голосів за зміни до бюджету немає. Самопоміч, радикали, Батьківщина і частина БПП голосувати відмовлялися. Причому, як на мене, цілком мотивовано.

Тому Яценюк вирішив застосувати один з найважливіших прийомів піару – перенесення проблеми на іншого, точніше на іншу. Тим більше, що Валерія Гонтарєва зробила все від себе залежне, щоб підставитися.

Принагідно варто нагадати, що протягом останнього тижня "захисники Гонтарєвої" розпочали масовану атаку в інтернеті, суть якої зводилася до наступного: Нацбанк – це лише термометр, який допомагає рятувати курс при нормальній економіці. А от Яценюк завалив економіку, і тому він винен в падінні гривні. Треба сказати чесно, що доля правди в цьому є. Винні і Яценюк, і Гонтарєва. Хто більше – питання риторичне.

Отже, що нас чекає далі? Як би Порошенко не старався відтягнути відставку Гонтарєвої – це питання днів. І це позитивний сигнал для всіх. Є інше питання – а що далі? І відповідь "гірше вже не буде" тут не підходить. Насправді ми впираємося в колосальний спротив уряду і АП робити будь-які реформи. Там багато говорять про реформи, але нічого для них не роблять. Хоча часу на них просто немає. 

Власне, що потрібно зробити?
1. Вигнати всіх суддів і набрати нових.
2. Ввести презумпцію винуватості чиновника, який має майном відповідати за невідповідність доходів-розходів.
3. Збільшити зарплату чиновника до нормально рівня, аби він мав можливість не брати хабарів.
4. Бізнес має в місячний термін отримати максимальну дерегуляцію. 
5. Вбивати крупний бізнес, як зараз це робиться, – зло. Світ давно зрозумів, що крупний бізнес має просто бути відлученим від держбюджету. 
6. В місячний термін ввести абсолютну прозорість дохідної і видаткової частини бюджетів всіх рівнів.

Це речі, які реально можна зробити. Якщо ми цього не зробимо, праві будуть ті, хто скаже, що відставка Гонтарєвої нікому не потрібна і вона ні в чому не винна.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: