fbpx

Ворожіннє та виборчий процес

Політика 16:51, 08.09, 2015

Єк правило, вітчизнєні аналітики помиляюцци в оцінці вітчизнєних же політичних процесіу.

А всьо того, шо намагаюцци використовувати якісно-раціональний підхід там, де направду тра вдаватиси до підходу кількісно-ворожбитного. Українска політика – це суцільний ритуал перевтіленнє, в їкому одна і та сама темна сила перетікає з одного тіла в инше, не мінєючи свої природи. 

От, скажімо, партія "Свобода" при усій своїй ідейній відмінности від "Партії регіонів" воліє використовувати приблизно тоті самі агітаційні методи. На виборах 2012 року навіть сонце сходило за сприяння регіоналів – такий вислід мож було зробити з розвішаних бігбордів. Не кажучи вже про инчі, бирше матеріальні здобутки: збудовані стадійони, пущені рейками інтерсіті, реконструкції та ремонти. Досєгалоси цесе нехитрим шляхом: треба було узєти бюджетні гроші, зробити за них їкус справу і приписати всі досєгненнє соби. Хм, минуло їкихос пару років і за цим самим алгоритмом "Свобода" ремонтуї дороги на Франкіущині! Усі видатки за рахунок громади, усі бонуси – на рахунок партії. Певно шо "миздобули"!

Утім, було би несправедливо робити закиди тіко у бік "Свободи". Зрештов, ці хлопці тєжіют бирше до форми, чім до суті. Значно наочніше темна сила колишних регіоналів втілюєцци в президентскому супер-блоці. Здавалоси би, де поділаси та людина, їка шє недауно обіцєла вести нас труднов, але невпиннов дорогов до демократії та справедливости? Минув рік – і за дивним збігом обставин в країні знов з’євилиси політв’язні, "любідрузі" та інтересні виборчі перегони, побудовані на пидкупах, замаскованих пид соціяльні угоди. А колишні прес-секретарі шоколадних фабрик, єкі стали дипутатами, зноу зачєли строчіти закони в дусі "16 січня". До речі, що стосуєцци найближших виборів: єк не диуно, хєхє, биршіст виборчіх комісій Прикарпаттє очолили представники Блоку Петра Порошенка – в їго широкому розумінню. Відау не варто очікувати инакшої картини в инчих областєх країни. Єк то кажут, не важливо, хто голосуї – важливо, хто рахуї. І цися невеличка тервиборчкомівска ворожба гет скоро знову переконаї нас ув перевазі кілкісного пидходу над якісним.

В той самий чєс безкомпромісний та принциповий дух "Свободи" взірцє 2012 року втілюєцци в партії "УКРОП". Та сама риторика та позиція! Правда, шє безкомпромісніша та жорсткіша. І не дивно. Бо з єдного боку, "приватівскі бахурі" вийшли з сурового бізнесу злиттє та поглинань, а не з націонал-рустикальних гуртків. А з иншого – таки заправили наші танки минулого року, коли здавалося, шо другий "золотий вересень" не лише можливий, а й станицци просто у квітні. Чим не тіко зібрали собі певні іміджеві дивіденди, але й попутно створили невелику приватну армію (так-так, гра слів тут не випадкова). Тому їхна позиція є дуже ґрунтовнов, особливо з оглєду на видатки, що їх понесла група, видаючи нагороди за голови сепаратистів. Ставленнє до країни за принципом "це наша корова і ми її будемо доїти" в певний момент збіглоси з загальнонаціональними інтересами, на чьому "партія ворогів путіна" і намагаєцци заробити собі бали, попри спалахуючі то там, то тут проблеми.

Цікава і мерска гра Олександра Шевченка: хоча тексти в газету "Столиця карпат" і "ПАТРІОТ" пише один і той самий журналіст, Олександр Леонідович ни прагне постійно підкреслювати свій зв’єзок з цією політсилов. Беручі соби загальну протестну риторику, проте дистанціюючиси від скандалів остатного чєсу довкола групи. Натомість політсила, заєвивши, що підтримує їго на посаду міського голови, ненав’язливо задовольнила всіх.

А того – запасаємоси консервами та крупами (їх можна брати в кандидатів), бо ні поточний, ані перспективний розклад не обіцєют нам спокою. Втім, як це зазвичай і стаєцци в нашій історії, все знову вирішицци не в кулуарах влади, а в трансцендентному просторі зіткнення різнополюсних сил. І все їдно всьо буде не так, єк вони, політики, собі гадают. 

 

Перше послання Алоїза Дземброні тут: Зазераючи в берду

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: