fbpx

Як ініціювати громадські слухання в Івано-Франківську

Політика 17:23, 05.10, 2018

Зміни в державній політиці відбуваються не так швидко, як цього прагне суспільство. Це змушує громадян розраховувати тільки на власні сили, тримаючи дистанцію у відносинах з владними органами.

Водночас контроль громадянського суспільства над владою змушує останню постійно триматись в тонусі. Тож сьогодні як ніколи суспільство повинно активно захищати свої права та цінності.

Зараз бачимо вибірковий і точковий тиск на владу як на місцевому, так і на всеукраїнському рівнях. При цьому інструменти громадської демократії та контролю дозволяють містянам системно впливати на остаточне прийняття рішень посадовцями.

Серед механізмів участі громадян в управлінні місцевими справами можна виокремити кілька основних: громадські слухання, місцеві ініціативи, електронні петиції, загальні збори громадян за місцем проживання та інші.

Що таке місцева ініціатива та як її подати в Івано-Франківську, можна ознайомитись у матеріалі "Як громаді самотужки управляти містом. Покрокова інструкція".

Якщо ж потрібно ініціювати громадські слухання, то вам стане у пригоді ця стаття.

 

Буква закону каже

Закон України "Про місцеве самоврядування" у статті 13 закріплює право громади проводити громадські слухання, тобто спільно з депутатами та посадовцями готувати пропозиції до місцевої влади задля вирішення проблем громади.

Предметом слухань можуть бути будь-які питання місцевого або загальноміського значення, що належать до відання ради. Наприклад, благоустрій чи забудова території, робота закладів освіти, встановлення тарифів на паркування чи оплати за проїзд у громадському транспорті.

Слухання можуть бути як загальноміські, так і районні, квартальні, громадські слухання однієї вулиці чи будинку.

Порядок їх організації, зокрема і в Івано-Франківську, визначається статутом територіальної громади.

Важливо, що проведення громадських слухань, предметом обговорення яких є детальні плани територій, плани зонувань, генеральний план, або ж внесення змін до них відбувається відповідно до Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності" (http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/3038-17 ). Але про це ми поговоримо в наступному матеріалі. Спочатку слід розібратись з процедурою ініціювання громадських слухань, що закріплена у Статуті.

 

Як у Франківську ініціювати громадські слухання

Процедура проведення громадських слухань в Івано-Франківську закріплена у розділі 4 Статуту територіальної громади міста (щоб довго не шукати підказка: статті від 48 до 72 http://www.mvk.if.ua/rizn/21729)

Ініціювати громадські слухання в Івано-Франківську можуть:

– 75 франківців;

– міський голова;

– міська рада на вимогу не менше половини депутатів міської ради;

– виконавчий комітет міської ради.

Водночас проведення громадських слухань у мікрорайонах, кварталах чи вулицях можуть ініціювати навіть 7 франківців.

Громадські слухання, ініціатором проведення яких виступає міський голова, оголошуються розпорядженням.

Повідомлення про ініціативу щодо проведення громадських слухань вноситься до міської ради у вигляді письмового звернення, яке складається відповідно до вимог, передбачених Законом України "Про звернення громадян".

У ньому зазначаються:

– предмет громадських слухань (тобто проблема, питання, проект рішення), що пропонується до розгляду;

– прізвища та/або посади осіб, яких варто запросити на громадські слухання (якщо вони відомі);

– дата, час та місце запланованих громадських слухань;

– ім’я та контакти особи, що представляє ініціатора;

– список і контакти осіб, що могли б увійти в організаційний комітет з підготовки громадських слухань, якщо є необхідність його створення (але не більше п’яти).

При потребі до звернення можуть додаватись інформаційно-аналітичні матеріали та проекти документів, що виносяться на слухання. Вони можуть вноситись і у процесі підготовки громадських слухань, але не пізніше дня їх проведення.

Відзначимо, що повідомлення про ініціативу провести громадські слухання, подане Ініціативною групою членів територіальної громади, повинно бути підписане всіма членами Ініціативної групи із зазначенням прізвища, ім’я та по батькові, домашньої адреси. Усі вони мають бути жителями відповідної частини населеного пункту.

Крім того, відповідно до статті 54 Статуту, до повідомлення додається протокол зборів членів громади, яким підтверджуються повноваження цієї Ініціативної групи на представництво інтересів учасників зборів.

Відтак виходить, що перед подачею ініціативи проведення громадських слухань потрібно провести збори членів громади, де обирається ініціативна група. На зборах має вестись протокол.

Після того, як міська рада отримала звернення про проведення громадських слухань, уповноважена посадова особа або структурний підрозділ з питань громадської участі міської ради має п’ять днів, щоб вирішити:

– зареєструвати ініціативу щодо проведення громадських слухань (до речі, реєструють її у Книзі реєстрації місцевих ініціатив, загальних зборів, громадських слухань у місті Івано-Франківську);

– повернути відповідне письмове звернення для усунення недоліків;

– чи відмовити в реєстрації ініціативи.

Про прийняте рішення рада має повідомити ініціатора у п’ятиденний строк з моменту отримання звернення.

Зверніть увагу, звернення повертають на доопрацювання тільки з двох виключних підстав: або якщо воно було оформлене без дотримання вимог ЗУ "Про звернення громадян" (чи Статуту), або звернулась недостатня кількість членів громади.

Повертати письмове звернення для усунення недоліків з інших підстав забороняється.

У разі, якщо звернення повернули на доопрацювання ініціатору, то у нього є 5 днів на виправлення всіх недоліків.

Відмовити у реєстрації звернення рада може також тільки з двох виключних підстав: або предмет громадських слухань не належить до відання ради, або з ініціативою звернувся суб’єкт, що не наділений правом звернення. Відмова з інших підстав заборонена.

Якщо рада приймає рішення зареєструвати ініціативу, підготовка громадських слухань, у тому числі вирішення організаційно-технічних питань, здійснюється уповноваженою посадовою особою або структурним підрозділом з питань громадської участі в тісній співпраці з ініціатором громадських слухань. Витрати оплачуються за рахунок місцевого бюджету.

Ініціатор пропонує дату, час та місце проведення громадських слухань. В свою чергу уповноважена посадова особа або підрозділ зобов’язаний так організувати підготовку громадських слухань, щоб вони відбулися у запропонований ініціатором час, але не пізніше чотирнадцяти календарних днів від запропонованої дати.

Матеріал підготувала аналітик Центру "Антикорупціна платформа", юрист Ольга Ничай

Матеріал підготовлений в рамках Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні (EU Anti-Corruption Initiative)  найбільшої програми підтримки України з боку ЄС в сфері боротьби з корупцією.

Програма фінансується ЄС та співфінансується і впроваджується Данською агенцією з міжнародного розвитку (DANIDA).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: