fbpx

Як на Прикарпатті влада імітує підтримку учасників АТО

Суспільство 12:17, 20.09, 2015

У січні цього року обласна рада передбачила в бюджеті 6,5 млн грн на програму підтримки сімей загиблих (постраждалих) на Майдані та учасників АТО.

Щоб з’ясувати, як виконується програма, я звернулася із запитами до департаменту соціальної політики та районних рад. Правда виявилася сумною і неприємною. Більшість з 35 пунктів програми – популістичні декларації, які, судячи з відповідей, виконуються "надмірно", "частково" або не виконуються взагалі. Словом, всіляко – лиш не так, як слід. При цьому влада не погребувала записати собі в заслуги роботу волонтерів та допомогу звичайних небайдужих людей.

       

Житлово-комунальна брехня

Згідно з рішенням обласної влади, учасники АТО мають пільги на ЖКГ. Але реальність дуже розходиться з деклараціями.

До прикладу, в Снятинському районі 109 учасників АТО отримують 75-процентні пільгові знижки на ЖКП, у Богородчанському районі – пільги значно менші – 50%, і скористалися там цією пільгою лише 11 солдатів. "Чемпіоном" з допомоги солдатам в пільгах на послуги ЖКГ є Калуський район: там аж 1 військовий отримав пільгу. Є й місцевості, де не надали жодних пільг, як у Болехівській міській раді. Загалом, по області 257 сімей учасників АТО отримали пільгу на ЖКП у розмірі знижки на опалту від 50 до 100%. Але якщо говорити про те, що на Івано-Франківщині під дві тисячі учасників АТО, то все печально.

Чому одні солдати отримують пільги, а інші ні, можна здогадуватися хіба. Система продовжує перевіряти терпіння солдатів.

 

Про безкоштовне навчання і басейни

Чи ви чули про безкоштовне навчання та басейни для дітей учасників АТО?

Це ще одна красива декларація з обласної програми – безкоштовне навчання для дітей загиблих учасників АТО. Департамент соціальної політики повідомляє, що звернень від абітурієнтів до них не надходило, при цьому не забуває наголосити, що в області функціонує 32 ВНЗ, до яких і так надійшло більше 30 тисяч заяв. Державних місць обмаль, а оплатити навчання дітям загиблих учасників АТО з передбачених 6,5 мільйонів, очевидно, чомусь не виходить.

Що стосується обіцянки про надання абонементних талонів для неповнолітніх дітей загиблих під час АТО для відвідування тренажерних залів, басейнів, спортивних споруд, мабуть, вона не виконується теж, оскільки жодної інформації чиновники про це навіть не надали.

         

Про обіцяний юридичний захист

Великою проблемою є правова допомога учасникам АТО. Значна частина з них змушена звертатися по допомогу до приватних юристів. Районні ради чомусь не отримують звернень з цих питань, а обласна рада просто не веде обліку сімей, яким надано правову допомогу, що, звісно, викликає серйозні сумніви, чи надається вона взагалі.

        

"Зменшити видатки"

Матеріальна допомога для погашення кредитів, укладених за життя загиблими в АТО, також не надавалась. Ніхто не звертався, або ж ніхто про цей пункт програми й не знає, або на нього не передбачено коштів. Невідомо. Бо інформації про виконання цього пункту влада вирішила не повідомляти також.

А ще бачимо зменшення видатків без пояснень, куди ж витрачена різниця, оскільки на пункт 3.2 передбачалось 500 тис. грн.

1

Це лише маленька частина з 35 обіцянок влади. Вони фактично не виконуються. Але ці проблеми намагаються вирішувати волонтери та доброчинці, чиї заслуги державні мужі з часом припишуть собі, як у звіті про виконану програму допомоги постраждалим в АТО.

Далі буде.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: