fbpx

Як на Прикарпатті влада імітує підтримку учасників АТО - 2

Суспільство 13:41, 09.10, 2015

Найоперативніше з обласної програми допомоги бійцям фінансують нудні чиновницькі врочистості, концерти і святкові дійства.

У січні цього року обласна рада передбачила в бюджеті 6,5 млн грн на програму підтримки сімей загиблих (постраждалих) на Майдані та учасників АТО. Першу частину нашого аналізу виконання – а точніше саботажу  цієї програми читайте тут.  

Як свідчать відповіді на запити, які вдалося отримати від департаменту соціальної політики, районних рад та адміністрацій, з 35 пунктів програми особливою увагою та грошовою підтримкою користується пункт "заходи для підвищення громадської свідомості та патріотичного виховання молоді". Натомість з видатками на комунальні потреби, лікування, ремонт чи придбання житла справи сумні.

 

Уявні квартири і ремонти

Ще в липні цього року держава надала субвенцію у розмірі 9 млн 478 тис. 673 грн на купівлю квартир та ремонт житла сім’ям загиблих учасників АТО з Прикарпаття. Наступного ж дня облдержадміністрація створила комісію для розподілу цих коштів.

На сьогодні влада спромоглася лише розподілити ці кошти між районами та містами області. Разом з тим, обрано вже 12 сімей, яким пообіцяли придбати житло. Але де взяти це житло, поки так і не вирішили, та навряд чи родинам "світять" квартири в новобудовах… 

Як не дивно, про ремонт житла згідно з програмою ОДА ось уже вдруге поспіль не надає конкретної інформації. Відомо тільки, що 500 тис. грн, на початку  передбачених на це в обласному бюджеті, чомусь зменшили на 50 тис. грн. Невже ветерани чи вдови справді не потребують допомоги в цьому питанні? Швидше за все вони просто навіть не знають про таку можливість.

 

Хто ж лікується в санаторіях?

Близько 400 поранених у області учасників АТО потребують лікування та реабілітації. Згідно з відповіддю на запит, станом на 27.08.2015 лікування пройшли… 27 поранених.

На оздоровлення в санаторно-курортних закладах в обласному бюджеті передбачено 350 тис. грн. За ці гроші 15 липня закупили 100 путівок в Клінічному санаторії "Карпати". Лише через місяць, 25 серпня, соцдепартамент почав розподіляти ці путівки: їх отримав 31 постраждалий в АТО. Ще 69 путівок залишилось. Але чи хтось лікуватиметься за них, невідомо, бо договір з санаторієм "Карпати" укладений до 31 грудня цього року. Часу залишилось небагато.

 

"Свідомість" коштує дорого

Попри те, що програма передеовсім орієнтована на допомогу учасникам АТО та їхнім сім'ям, досить витратним пунктом її стало "підвищення громадянської свідомості".

1

234 тис. грн на врочистості і концерти.  Цей нудний офіціоз справді сприяє росту свідомості і точно потрібен бійцям АТО? Може, все-таки був сенс родинам загиблих додати грошей?

Святкування Дня Незалежності, Дня Соборності України, Дня Конституції, Дня пам’яті та примирення і т. д. На ці заходи витратили 174 тис. 187 грн. До прикладу, на святкування Дня Конституції України  концерт у філармонії, який відсиділи чиновники,  витратили 27 тис. 393 грн.

2

3

Судіть самі, що важливіше: офіційні врочистості до Дня Незалежності для чиновництва за десятки тисяч чи лікування хлопців, котрі боролися за цю незалежність? Дивні пріоритети. Чомусь у програму для підтримки солдатів приписують усе, де можна нахалтурити.

А волонтери й надалі шукають кошти для допомоги бійцям і ветеранам. А влада й надалі піариться на заслугах і волонтерів, і бійців. Це наша влада, патріотична і свідома. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: