fbpx

Як врятувати зелену зону біля озера. План дій

Суспільство 10:32, 08.04, 2015

Ситуацію із територією біля озера варто розцінювати як шанс змінити підхід до управління простором, в якому ми живемо.

Тема порятунку зеленої зони біля франківського озера увірвалась в порядок денний життя міської громади. Але при цьому поки що жодного плану дій – як і що зробити, аби повернути місту заплановану під житлову забудову ділянку,  ніхто не запропонував. Саме тому зараз міська влада, забудовники та інші зацікавлені сторони намагаються маніпулювати громадською думкою. Саме тому підготовка конкретного плану дій, в результаті якого місто отримало б зелений простір, яким будуть користуватись усі мешканці, і має стати основним завданням для тих, кому не байдуже. Отже:

  1. Потрібно створити тимчасову контрольну комісію міської ради щодо питання забудови зеленої зони біля міського озера, зареєструвавши завчасно відповідний проект рішення. Залучити до її роботи активних жителів міста та проводити всі засідання виключно публічно. На відміну від будь-яких інших комісій, саме депутатська наділена конкретними функціями, повноваженнями. Є конкретний прядок утворення такої комісії, який розписаний в ст. 48 ЗУ "Про місцеве самоврядування в Україні".
  2. Комісія повинна отримати всі наявні документи щодо цих ділянок та їх оприлюднити, контролювати підготовку документів до судових засідань та готувати проекти рішень для сесії ради. А ще – публічно заслуховувати чиновників, наприклад, земельний відділ, юридичний відділ, головного архітектора міста щодо ситуації біля озера.
  3. Юридичний відділ міськвиконкому повинен звернутись до контролюючих органів з проханням перевірити діяльність структурних підрозділів виконавчого комітету щодо порушення законодавства (наприклад, екологічного, земельного, фінансового, містобудівного) для того, щоб мати додаткові аргументи в суді. Проконтролювати цей процес найкраще може якраз відповідна комісія.
  4. Важливо залучити до контролю над цим процесом народних депутатів, які не мають в місті політичного інтересу. Тобто підготувати максимальну кількість звернень від чесних нардепів з різних фракцій. Щоб ніхто не вважав це виключно політичним питанням.
  5. Після остаточного повернення ділянок громаді ми повинні знайти механізм управління нею та її фінансування для утримання в належному стані. Це може бути у різних формах, наприклад, через утворення комунальної організації з наглядовою радою.
  6. Остаточний крок – це підготовка нового проекту благоустрою парку за співучастю мешканців. Це має бути спільний продукт, важливий для кожного жителя міста, який долучиться ідеями, часом, грошима чи власною працею.

Ситуацію із зеленою зоною біля озера потрібно розцінювати як шанс системно змінити підхід до управління простором, в якому ми живемо. Залучення та співучасть франківців та збереження спільного блага, яким користується громада, має стати для міської влади пріоритетом набагато вищим, ніж приватні інтереси. Звісно, при цьому не слід придушувати підприємницький дух. В зеленій зоні біля озера ще маємо шанс зробити перший крок до нових підходів у вирішенні проблем міста. Це могло б стати зразком для всієї країни.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: