fbpx

Закон є, відповідальності нема: як "карають" за жорстоке поводження з тваринами

Суспільство 16:42, 23.07, 2018

Результати роботи правоохоронців з притягнення до відповідальності винних у жорстокому ставленні до тварин - мізерні.

Жах, який стався недавно у Миколаєві, не може залишити байдужою жодну нормальну людину. Там в один день міська влада просто вбила сотню безпритульних тварин, які перебували у комунальному притулку. І це в той час, коли минув вже рік, як в Україні діє закон про посилення кримінальної відповідальності за жорстоке поводження з тваринами (22 червня 2017 Верховна Рада прийняла закон №5119-1, а 4 серпня набув чинності). Законом передбачено досить високі штрафи – від 3500 до 8500 грн та навіть позбавлення волі до 8 років за особливу жорстокість.

Як насправді виконується цей закон в Україні і чому влада Миколаєва дозволила собі такий зухвалий і нелюдський вчинок?

Нагадаю, що прийняття цього закону – це результат тривалої і важкої праці зоозахисників, які роками апелювали до Верховної Ради України, пояснювали нардепам важливість посилення відповідальності за жорстоке поводження з тваринами. І от коли закон нарешті ніби діє, маємо такий жорстокий факт. А чи той закон взагалі працює?

За інформацією Генеральної прокуратури України:

  • за 2017 рік в Україні зареєстровано 232 кримінальні провадження за ст. 299 (жорстоке поводження з тваринами), 127 провадження були закриті і тільки 25 дійшли до суду. Також 8 осіб було оштрафовано на загальну суму 14 637 грн.
  • за січень – квітень 2018 року зареєстровано 97 кримінальних проваджень, 32 закриті, 10 передані в суд. 

Як бачимо, лише одна справа з десяти передається в суд, решта відкривається, аби показати якусь роботу. В Україні це вже добра традиція правоохоронних органів: відкривати, закривати, імітувати слідство і програвати суди. Та й не всі передані в суди справи завершилися вироками. 

З відповіді Державної суддівської адміністрації України можна чіткіше оцінити результат старань правоохоронців. За статтею 299 (жорстоке поводження з тваринами) у 2017 році засуджено всього лиш 7 осіб. Тобто з 232 справ тільки 7 справ були доведені до вироку. Ось такий пшик і абсурд.

Мабуть, така недолуга діяльність правоохоронців, прокуратури та суддів створює сприятливі умови для ненависників тварин, які можуть робити з ними, що заманеться: знущатися, вбивати – й не нести за це жодного покарання. 

В Івано-Франківську за 2017–2018 роки розпочато шість кримінальних проваджень за ст. 299 (жорстоке поводження з тваринами) та складено аж один адміністративний протокол за ст. 89 КУпАП України (за 2017 рік).

1

Хоча фактів жорстокого поводження досить багато, та єдине, що вдається зробити волонтерам та зоозахисникам, – це максимальний розголос про ці випадки. Проте реального результату в такий спосіб добитися важко. Прикладом є ситуація із продажем тварин на "п'яному ринку", де люди роками продають хворих цуценят і кошенят, які потім помирають від важких інфекцій, утримують цих тварини в жахливих умовах, а поліція вперто не бачить в цьому злочину.

Що ж робити, коли ви є свідком жорстокого поводження з тваринами? Насамперед не боятися реагувати і діяти згідно із законом. Дуже важливо правильно зафіксувати факт.

2

А далі після цього максимально адвокатувати та долучати небайдужих людей.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області! 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: