fbpx

100-річчя ЗУНР у Франківську відзначили урочистою ходою та вічем. ФОТО

Стиль життя 12:57, 01.11, 2018

Сьогодні іванофранківці відзначають соту річницю створення Західноукраїнської Народної Республіки. У ніч проти 1 листопада 1918 року відбулося повстання, організоване Українською Національною Радою. За участі Українських січових стрільців була створена ЗУНР.

Участь в урочистій ході взяли школярі, студенти, рятувальники, нацгвардійці, упівці та представники місцевої влади. Вони під супровід оркестру Нацполіції пройшлися від адмінбудинку на Грушевського до пам'ятника діячам ЗУНР.
 
На площі поблизу пам'ятника відбулося святкове віче.
 
"Івано-Франківськ був найдовше столицею ЗУНР. Тому це визначна подія для міста. І хоч українці були третьою національністю після поляків і євреїв, показали, що готові до зриву, і зі зброєю показали, що готові до чину, до створення своєї держави, що здатні вибороти її", – сказав у вітальному слові міський голова Руслан Марцінків.
Він додав, що франківці відчувають спадковість боротьби від ЗУНР до сьогодення.
"Франківськ завжди був столицею визвольного руху. Ми не завжди повністю розуміємо великий чин наших предків, вже 4 покоління пройшло, але ми маємо винести урок з цих подій – будьмо сильними, тримаймося купи, єднаймося в пам'яті",  сказав Марцінків.
Також з нагоди свята депутати Івано-Франківської обласної ради зібралися на урочисте засідання сесії.
 
Нагадаємо, вчора на площі Ринок в Івано-Франківську до 100-річчя ЗУНР вібулась реконструкція боїв Січових стрільців з поляками за ратушу.
 

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області! 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: