fbpx

10 пар молодих, вінки та автентичні співи: в Обертині запалював фестиваль "Гойра Вісіллє". ФОТО

Суспільство 12:44, 27.05, 2019

Обрядове багатство покутського весілля показав фестиваль весільних традицій "Гойра, вісіллє!", що пройшов у селищі Обертин Тлумацького району.

Організували фестиваль, покликаний відтворити і зберегти весільні традиції, соціальний кооператив "Файні Ябка" та Тлумацький районний відділ культури. 

"Є загроза, що ці традиції можуть зникнути, а сучасне весілля стає дещо шаблонним, – зазначив один з засновників "Файних Ябок", меценат та підприємець Богдан Станіславський. – Якщо ще є добрий тамада, то він розкаже, що відбувається, а якщо нема? Приміром, в Обертині на сватання мало йти непарне число чоловіків і мали йти вони до заходу сонця – хіба всі це зараз знають? І в кожному селі є якісь свої особливості та традиції чи то сватання, чи як в’яжуться віночки, чи як молоду зав’язують. Щоб все це не втратити, ми й організували такий фестиваль весільних традицій".

Велику фестивальну, а насправді традиційну весільну ходу центром Обертина очолив староста з короваєм на руках. Поруч йшли старости у вишитих рушниках та з весільними деревцями, за ними весільні музики, далі – 10 пар молодих, що зачаровували колоритом народного весільного вбрання. Завершували парад фольклорні колективи, які латкали та співали весільні коломийки і пісні.

А після ходи вулицями селища біля народного дому були весільні танці і весільні музики, а також весільні обряди, які представили колективи з десяти сіл Тлумаччини – з Обертина, Хотимира, Яківки, Гарасимова, "Молодички" з Жабокрук, "Вільшина" з Нижнева, "Буківнянські скарби" з Буківни, "Гостівчани" з Гостева, "Петрівські передзвони" з Петрова. 

Кожне село показувало різні автентичні обряди – сватання, запросин на весілля, випікання короваю, вінкоплетіння, благословення, зав’язування хустки молодій, танцювання з діжею.

Також на фестиваль завітали й гості з Коломиї – народний колектив "Сварга", який очолює Мирослава Воротняк. Він продемонстрував, яке весільне вбрання мали молодий і молода на Покутті.

Кожний елемент давнього весілля, від одягу наречених до короваю, який випікати могли тільки жінки з доброю долею, від латкання з побажаннями молодим до жартівливих обрядів, – всі дійства були "запрограмовані" на щасливе життя нового подружжя. Цього їм бажали і вірили, що побажання через весільні ритуали обов’язково здійсняться.

Наступного року фестиваль відбудеться у Городенківському та Тисменицькому районах, інформує ФЯ. 

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області! 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: