fbpx

110 перших на війні: виставка портретів добровольців з передової відкрита у Франківську

Культура 19:20, 21.11, 2017

В Івано-Франківську експонується унікальна виставка портретів бійців добровольчих батальйонів на війні – художник малював на передовій, під свист куль і вибухи снарядів.

110 портретів добровольців харківський художник, також боєць добробату Сергій Пущенко створив з натури у 5-му окремому батальйоні ДУК ПС та 5-му батальйоні УДА впродовж травня 2015  квітня 2017 року.

Портрети мальовані олівцем та олією. Графічні роботи вирізняє особлива характерність.

На портретах Пущенка, які він писав просто на передовій, є зовсім юні воїни і досвідчені чоловіки. Серед них – і прикарпатці.

"На кожному з портретів добровольці лишили свої автографи – цими записами вони пояснювали своє покликання",  розповів автор. 

Записи супроводжують малюнки, відтак не просто розкривають характери захисників, а складають враження розмови із бійцями.

Сергій Пущенко пояснив, що писав цю серію "Портрети добровольців на війні" з двох причин. Щоби зафіксувати український військовий феномен – створення добробатів на початку війни. І передати глядачам переконання, що "ми можемо вистояти і перемогти у теперішній війні із Росією".

"Ми поховали навіки мрію Росії про рабів-українців, про "руський мір" на нашій українській землі,  підтримав побратима друг "Анархіст", боєць Навчального центру ДУК ПС. – Ми знаємо, коли українцям пригадують давні чвари чи закидають "два українці – три гетьмани", – це ніщо інше, як спроба відкинути нас назад. Якщо ми всередині країни згуртуємося так само, як змогли згуртуватися проти зовнішнього ворога, зможемо зробити нашу державу справді вільною і сильною. А ми хочемо і будемо це робити!"

Присутні на відкритті експозиції у виставковій залі обласної Спілки художників зійшлися на тому, що її відкриття в День Свободи та Гідності на відзначення Революції Гідності є глибоко символічним.

З Франківська виставка помандрує іншими містами України.

Її організатори шукають меценатів, які би підтримали переведення її в інший формат  допомогти видати альбом з портретами героїв-добровольців. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: