fbpx

1 червня Прикарпаття отримає план об’єднання громад

14:30, 28.04, 2015

Перспективний план об’єднання громад визначить, які громади можуть створити територіальну об’єднану громаду та центри потенційних громад на Івано-Франківщині. Пізніше, коли громади будуть добровільно об’єднуватись, перспективний план стане основою об’єднання територій.

«Хочемо ми цього, чи не хочемо, держава зобов’язала усі області до 1 червня 2015 року подати Перспективні плани об’єднання громад. План розробляє робоча група ОДА, ухвалює Обласна рада, а потім затверджує Кабінет МіністрівУкраїни. Згодом, коли громади матимуть бажання добровільно об’єднатися, то зможуть зробити це так як передбачено в Перспективному плані»,  – про це сказала член ради партія «ВОЛЯ» Ольга Галабала під час нарад з сільськими та селищними головами Богородчанського і Надвірнянського районів.

Такі наради відбудуться при кожній РДА. 

 Якщо першочергово планувалося, що перспективні плани люди будуть обговорювати і визначатися щодо можливого об’єднання протягом 3-9-ти місяців, то сьогодні громади поставлені в жорсткі часові рамки. Хоча концепція реформи прийнята ще 1 квітня 2014 року. Базові закони – наступного року 

 «За такий короткий період і головам, і мешканцям громад важко усвідомити нову модель управління, яка запрацює після об’єднання, – продовжила Ольга Галабала. – Тому партія «ВОЛЯ» розпочала роз’яснювальну кампаніюЗараз мирозробили Методичні рекомендації для сільських, селищних голів, депутатів. Наступним кроком буде масова роз’яснювальна робота серед громадян. Ми переконані, якщо люди обізнані – то вони озброєні».

 Політик також окреслила ризики з якими можуть зіткнутись вже об’єднані територіальні громади.

 «Перший ризик  держава не завжди виконує свої зобов’язання. Чи будуть кошти на інфраструктурну субвенцію, на будівництво доріг, адміністративних центрів, садочків?

Другий – для управління об’єднаною громадою може бракувати кваліфікованих кадрів. Об’єднаній громаді доведеться самостійно управляти мережею шкіл, ФАПів, лікарень, самостійно призначати і утримувати муніципальну поліцію.Також громада має навчитися як наповнювати свій буджет та розвивати територію. Виконавчий апарат ради об’єднаної громади буде мати від 20 до 50 муніципальних службовців, – зауважила Ольга Галабала.

– Третій, найвагоміший ризик – землі, майно громади знову можуть розкрадати. Єдиний спосіб уникнути цього, як у всьому цивілізованому світi, прийняти Статут територіальної громади».

 Політична партія «ВОЛЯ» розробила методичні рекомендації «Децентралізація: як об’єднатись територіальним громадам», які можна знайти на сайті www.volya.ua/hromada

 Також розробляє типові Статути територіальних громад враховуючи досвід Польщі та Швейцарії.

 «Статут – мала Конституція громади, яка захистить її від розкрадння землі, від непрозорого використання майна. Без Статуту нова об’єднана громада стане ласим шматком для тих, хто прийде нею керувати  Якщо мешканці сіл, селищ і міст не стануть реальними воласниками землі, не встановлять механізми контролю у Статуті, то ми знову отримаємо пограбовані громади, бюджет виживання, а гроші осідатимуть у кишенях корупціонерів», –  підсумувала Ольга Галабала. 

 
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: