fbpx

20 громад Прикарпаття розпочали процедуру отримання земель за межами населених пунктів

Політика 07:07, 14.02, 2018

Відповідні меморандуми об'єднані громади підписали з управлінням Держгеокадастру в області.

Алгоритм дій органів місцевого самоврядування при передачі земель, можливості розширення доходів громад за їх рахунок, а також напрямки розвитку територій та розробку містобудівної документації обговорювали під час тренінгу "Вимоги часу та зміни в законодавстві щодо управління земельними ресурсами та розробки містобудівної документації" 13 лютого в Івано-Франківському Центрі розвитку місцевого самоврядування за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" та Мінрегіону України.

20 з 23 ОТГ Прикарпаття уклали меморандуми про співпрацю з управлінням Держгеокадастру в області щодо передачі сільгоспземель державної власності у комунальну. Ще три прикарпатських ОТГ, Рожнівська, Яблунівська та Білоберізька, земель сільськогосподарського призначення за межами населених пунктів не мають.

"Громади мають для себе чітко з’ясувати, якими землями вони володіють. Адже земля – це той ресурс, який дає можливість не тільки отримувати надходження від податків та рентних платежів у бюджет ОТГ, але й залучати інвестиції",  наголосила Тетяна Данилів, радник з питань просторового планування та управління ресурсами Івано-Франківського ЦРМС.

До кінця року усі 20 ОТГ мають шанс отримати у своє розпорядження додатковий вагомий ресурс від держави в рамках реформи децентралізації.

"Передача земель за межами населених пунктів у розпорядження громад – це, насамперед, посилення їх спроможності та передумова для сталого місцевого розвитку", – наголосив директор Івано-Франківського Центру розвитку місцевого самоврядування Руслан Панасюк.

Проте основною проблемою, коли мова йде про надходження до бюджету ОТГ від земельних ресурсів, зокрема від плати за землю, є відсутність актуальних даних про інвентаризацію землі та нормативно-грошової оцінки земель у громадах. Тож ці питання громадам потрібно вирішувати першочергово.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: