fbpx

2200 грн за день у реанімації: у Франківську затвердили прейскурант на послуги для селян

Здоров'я 18:36, 22.03, 2019

Минулого місяця у Франківську затвердили вартість послуг у бюджетних закладах для тих, хто не має міської прописки. Наприклад, місяць занять спортом для дітей із навколишніх сіл оцінили у 623 грн, а день у реанімації для селян – 2200 грн.

Тарифи на послуги виконком встановив 21 лютого.

У рішенні йдеться про те, що об’єднані територіальні громади чи інші органи місцевого самоврядування, які хочуть користуватися послугами в міських закладах, мають підписати з міськ­радою договір про міжбюджетні відносини. І перераховувати гроші за кожного свого мешканця, який цими послугами скористається.

Такі договори мають бути укладені протягом місяця, пише Репортер. Якщо ж мешканці ОТГ, сіл чи інших міст мають намір отримувати послуги в бюджетних закладах Франківська, але договору від громади немає, їм доведеться платити з власної кишені.

Дія рішення не поширюється на села, що входять до міськради: Вовчинець, Крихівці, Микитинці, Угорники і Хриплин.

Прайс уклали, розрахувавши середню вартість послуг для франківців: розділили загальний обсяг фінансування, передбачений у міському бюджеті, на кількість споживачів цих послуг. Так, один місяць у садку для однієї дитини обійдеться у 1838 грн, у школі – 426 грн, а ПТУ – 2215 грн.

Місяць занять спортом оцінили у 623 грн, музикою – 689 грн, у художній школі – 915 грн, а найдорожчими виявилися танці – 1246 грн.

Директор міського департаменту освіти та науки Ігор Максимчук каже, що повна загальна середня освіта в Україні є обов’язковою і безкоштовною. Нині прийом до першого класу відбувається за територіальним принципом: потрапити можна лише до тієї школи, яка є найближчою до місця проживання дитини.

"Механізму відшкодування навчання ще немає, – говорить Максимчук. – Першочергове право на зарахування мають діти за місцем проживання, наступні – чиї рідні брат чи сестра вже навчаються у цій школі, а потім – чиї мама або тато працюють у школі. У нас наразі є лише угода від Угринівської ОТГ. Якщо вона буде підписана, діти, які проживають у районі шкіл № 24 чи № 18, матимуть таке ж право на першочергове зарахування, бо територіальний принцип – перш за все".

Оцінили у виконкомі й медичні послуги для не містян. Зокрема, встановили вартість одного ліжко-дня у різних стаціонарах – від 99 грн (акушерство) до 740 грн (отоларингологія). День у дитячій реанімації вартуватиме 2200 грн, а в реанімації пологового – 2460 грн.

Якщо ж захочете звернутись у міську поліклініку, то прийом терапевта без укладеної з ним декларації – 21 грн, стоматолог – 14 грн, гінеколог – 19 грн.

Очільниця міського управління охорони здоров’я Марія Бойко теж говорить про те, що наразі механізм відшкодувань не напрацьований. Але пояснює – у лікарні прописка й нині має значення.

А згодом це мало б працювати так: "Укладати декларацію можна з будь-яким лікарем незалежно від місця реєстрації. Але з 1 липня, наприклад, лягти до стаціонару можна буде лише за направленням лікаря. Без направлення, коли пацієнт собі вирішить, що хоче лікуватися саме там, то послуга для нього буде платною".

Якщо буде договір про міжбюджетні відносини між містом і селом, то вони й мають розбиратися з грошима. А от без договору людям доведеться платити самим – якщо саме без цієї лікарні ніяк.

Платні послуги стосуються передусім двох новостворених біля Франківська ОТГ – Угринівської та Загвіздянської.

У Загвіздянській ОТГ таке рішення Франківська вважають незаконним. Місцевий активіст Микола Стасюк зробив запит до Міносвіти. Там відповіли, що закон стягнення додаткової плати не передбачає. Ба більше, якщо сільські діти покинуть міські школи – освітня субвенція, яка розраховується на кількість учнів, для міста зменшиться.

Видається, що рішення про платні послуги прийняті в перспективі створення Івано-Франківської ОТГ. 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: