fbpx

2,5 тисячі дітей з області відвідують франківські школи – Марцінків пояснив, чому кошти мають йти за дитиною

Суспільство 12:39, 24.01, 2019

Міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків прокоментував свою заяву про оплату навчання дітей із сіл у школах міста журналістам.

Як писав КУРС, 22 січня через заборгованості із заробітної плати вчителям в Івано-Франківську Руслан Марцінків запропонував, щоб за навчання дітей, які не мають місцевої прописки, доплачували з бюджетів сіл чи ОТГ, з яких вони приїжджають. Виняток запропонував зробити лише для приміських сіл.  

Міський голова навів статистику, що 2,5 тисячі дітей з Тисменицького району відвідують школи в Івано-Франківську. Ще близько 5 тисяч дітей з сіл, які входять до Івано-Франківської міської ради. Пропонує, щоб в освіті діяв принцип, який вже застосовують у медичній реформі.

"Навколо міста створені об’єднані територіальні громади, які отримують державне фінансування на освітні послуги. Я вважаю, що сьогодні кошти мають йти за дитиною. Не мають страждати батьки, діти, а мають бути нормальні взаємовідносини між сусідами,  сказав Марцінків. – Сільська громада мала би компенсувати ці кошти. Тим паче, що сьогодні є значне недофінансування освітньої галузі. Ми це обговоримо. Ми готові до співпраці".

Він додав, що із селами, які не увійдуть до Івано-Франківської об’єднаної територіальної громади, будуть врегульовувати ці питання. Подібні рішення прийняті міськими радами у сусідніх областях.

Освітня субвенція на сьогодні недофінансована на 200 млн грн.

"Зважаючи на ріст чисельності населення міста Івано-Франківська, у нас виникають проблеми із забезпеченням шкіл і дитячих садочків. Ми їх будуємо, але цього недостатньо. Крім того, надаємо послуги ще й діткам, які переїжджають з області",  додав мер.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області! 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: