fbpx

29 липня 1935 року митрополит Андрей Шептицький святкував своє 70-ліття у "Кедрових Палатах" на Прикарпатті

Наша історія 18:58, 29.07, 2017

В урочищі Підлюте, що біля села Осмолода Рожнятівського району на Івано-Франківщині, знаходиться резиденція УГКЦ "Кедрові палати", які свого часу були місцем мешкання митрополита Андрея Шептицького.

Як проходили тогочасні урочистості, пригадує краєзнавець Олег Шкіль: 

“Усе Підлюте, а особливо “Кедрові палати”, були рясно ілюміновані електричними лампочками. На будинках і локомотивах колійок розвівались синьо-жовті прапорці.

1

Ще з попереднього дня почали з’їжджатись делегації духовенства і громадянства, щоб привітати Митрополита з ювілеєм.

У сам день роковин в Підлюте прибуло понад 50 священиків, багато людей з найближчих околиць і маси селян із сусідніх сіл.

2

Перед полуднем відправили архієрейську Службу Божу за здоров’я Високопреосвященого Митрополита Андрея.

3

В Богослуженні взяли участь усі приїжджі, відпочивальники і місцеві селяни. Люди мусили слухати відправу під церквою, бо вона не могла вмістити всіх бажаючих.

4

По Богослуженні приймав Митрополит делегації духовенства. Вдень приїхала із Львова окрема делегація від львівських українських центральних установ в особах редактора Василя Мудрого, інженерів Юліана Павликовського та Володимира Кузьмовича, щоби зложити побажання від усього українського зорганізованого громадянства.

Делегація зразу ж по приїзді явилась в Митрополита, висловила щирі вітання і вручила пам’яткову адресу, виконану по-мистецьки артистом Романом Чорнієм, на якій під привітним текстом печатки й підписи 52-х українських львівських установ, організацій і редакцій. Текст адреси такий:

“…Його Ексцеленції, Митрополитові Андрею підписані центральні українські установи й організацій складають з нагоди 70-тих роковин Його трудящого життя вислови своєї найглибшої пошани, свій сердечний привіт та бажання прожити ще довгі літа на жертвенній службі рідній Церкві й рідній Нації.

За труди на ниві Господній

За працю для свого народу

Хай слава лунає во віки

Владиці від роду до роду”.

Під наведеним текстом є графічно виконані назви установ, а під ними печатки і підписи. Підписали грамоту: УНДО, УКС, Просвіта, Н.Т. ім. Шевченка, Рідна школа, Союз Українок, Т-во Українських Письменників і Журналістів, Сільський Господар, Центробанк, Маслосоюз, Зем. Банк Гіпотечний, Дністер, Карпатія, Краєве Товариство Кредитове, Національний Музей, Муз. Т-во ім.Лисенка, Народна Лічниця, Народна Гостинниця, Народна Торговля, Центросоюз, Т-во Українських Лікарів, Союз Українських Адвокатів, Учительська Громада, Укр. Технічне Т-во, Взаїмна Поміч українського вчительства, Союз Українських Купців, Міщанське Брацтво, УКТОДІ, Гігієнічне Т-во, Вакаційні Оселі, Т-во допомоги воєнним вдовам і сиротам, Марійське Т-во Молоді, Марійське Т-во Пань, Відродження, Українська Захоронка, Українська Бесіда, Т-во “Будучність”, Т-во “Зоря”, Сокіл-Батько, Великий Луг, Молода Громада, Червона Калина, Т-во охорони дітей та опіки над молодю, Діло, Новий Час, Мета, Нова Зоря, Свобода, Неділя, Народна Справа, Дзвіночок, Світ Дитини, Наш Прапор.

Зложили Митрополитові свої побажання і жидівські делегати. Крім того вітали Його численні делегати від громадянських установ із  ближніх міст та сіл. Окрему делегацію до Підлютого вислав з тієї нагоди Земельний Банк Гіпотечний.

5

Наспіло на свято дуже багато телеграм і письменних привітів з цілого краю і з-за границі. Між телеграмами і привітами були й такі, що походили від поляків, німців та інших.

Після зложених привітів делегаціями відбулися на площі перед Кедровою палатою ігри і забави малих дітей. Їх дивився Митрополит.

6

Зворушливими були декламації цих найменших та їхні співи. Цим іграм і співам приглядалося і прислухувалося дуже багато делегатів і народу, що явився на свято. Виступали хори з довколишніх міст і сіл.

Пізніше в пресі було надруковано подяку преосвященного митрополита Андрея:

“Високопреосвящений Митрополит Андрей дякує щиро всім тим, що приїхали дня 29 липня до Підлютого на свято 70-тих роковин Його життя, всім українським центральним установам і товариствам за побажання та привіти і взагалі всім тим, що безпосередньо чи посередньо взяли участь у цьому зворушливому для Нього святі”.

Відомо, що резиденція Митрополита Шептицького була відомим курортом, на якому щоліта оздоровлювалися, за різними даними, від 120 до 350 осіб. В Підлютому працювали відомі лікарі, лікування було доступне не тільки для священнослужителів. Вода з мінеральних сірководневих джерел використовувалася для лікування ревматизму та інших захворювань.

Наприкінці 1970-х років резиденція була спалена, а пізніше заново відбудована косівськими майстрами, розповідається на сайті Церкви.

Відбудували “Кедрові палати” лише в кінці 1980-их років. Стараннями блаженної пам’яті Владики Софрона Мудрого, УГКЦ, урочище стали використовувати як реколекційний центр Івано-Франківської єпархії. Центральною спорудою залишається колишня “Кедрова палата”, реставрована і наближена до оригінального вигляду. Збудовано триповерховий реколекційно-відпочинковий дім, невелику, але сучасну церкву, інтер’єр якої викладений мозаїкою з італійського каменю, зберігся старовинний грот (кінця ХІХ ст.).

На сьогоднішній день комплекс відновлений до сучасних вимог суспільства. Сюди входять: “Кедрові палати”, двоповерховий реколекційно-відпочинковий дім, храм Покрови Пресвятої Богородиці, їдальня, простора альтанка, спортивний майданчик.

Відтак урочище Підлюте являє собою особливе місце для проведення свого відпочинку, реколекцій та днів духовної віднови, літніх таборів та ряду інших заходів. Варто зазначити, що неодноразово тут відбувались реколекції для священиків та засідання Синоду Єпископів УГКЦ.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: