fbpx

30 поїздок в місяць: уряд монетизував пільги на проїзд у громадському транспорті

Суспільство 07:42, 15.03, 2018

Постановою затверджується соціальна норма кількості пільгових поїздок на місяць. Гроші будуть виплачувати з місцевих бюджетів.

Кабмін прийняв постанову "Про встановлення державних соціальних нормативів у сфері транспортного обслуговування" та доручив Міністерству соціальної політики її доопрацювання із урахуванням пропозицій.

Як повідомляє прес-служба Мінсоцполітики, зазначеною постановою затверджується соціальна норма кількості пільгових поїздок, а також розподіл пільгових поїздок транспортом загального користування на міських та приміських маршрутах, що потрібно для визначення розміру щомісячної готівкової виплати.

"Прийняття акта надає можливість встановити громадянам, які відповідно до законодавства мають пільги з оплати проїзду у міському та приміському транспорті, соціальну норму кількості поїздок на місяць за видами транспорту, з урахуванням якої пільги можуть надаватися у готівковій формі", – йдеться в повідомленні прес-служби Мінсоцполітики.

Разом з тим агентство "Українські новини" повідомляє про те, що фінансування видатків з надання переведених в готівку пільг здійснюється за рахунок місцевих бюджетів.

Громадяни України, які мають пільгове право на проїзд у громадському транспорті, отримуватимуть ці пільги грошима на руки. Тоджі як раніше пільговий проїзд із дербюджету компенсували через місцеві органи влади перевізникам.

Кабінет міністрів ввів монетизацію пільг на проїзд усіма видами транспорту загального користування на міських, приміських та міжміських маршрутах.

Обсяг щомісячної виплати готівкових коштів протягом двох місяців з дня набуття чинності постанови затверджують обласні державні адміністрації. Їх обсяг визначається шляхом множення середньої вартості проїзду в міському комунальному транспорті на 30 поїздок.

Для осіб, які мають право на кілька пільг, призначається щомісячна готівкова виплата за найбільшою з них.
Розмір таких виплат не буде враховуватись при розрахунку загального доходу сім’ї для всіх видів соціальної допомоги.

Для осіб, які мають право на пільги з оплати проїзду на міжміських маршрутах, розмір виплат збільшується на 20%.

Для осіб з інвалідністю 1-ї, 2-ї групи та дітей з інвалідністю, які навчаються у вищих навчальних закладах, закладах загальної середньої та професійної освіти, розмір виплати подвоюється.

Відтак на практиці всі пільговики тепер оплачуватимуть проїзд: замість безкоштовних послуг вони отримають гроші, якими й будуть розплачуватись за послуги громадського транспорту.

Таке рішення Уряду України – це початок монетизації пільг на проїзд. Щоб він запрацював на практиці, ще мають бути прийняті ряд рішень, в тому числі місцевою владою. 

Також в Україні з 1 січня 2018 року почався перший етап монетизації субсидій.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: