fbpx

45 мільйонів з надр: куди йде газова рента, яку отримує Прикарпаття

Економіка 11:38, 19.07, 2018

У першому півріччі Івано-Франківська область отримала 150% від запланованих рентних платежів з видобутку нафти й газу. Кошти були спрямовані на соціально-економічний розвиток області та виплату заборгованої заробітної плати в районах Прикарпаття.

Нагадаємо, бюджетне законодавство з 1 січня 2018 року зазнало змін. Вони стосувалися розподілу рентної плати за користування надрами. Тепер 5% ренти від видобутку газу, нафти і газового конденсату залишається в місцевих бюджетах. Сума, яка надходить в область, розщеплюється так: 2% надходить в обласний бюджет, 1% залишається в сільських, селищних радах та в містах, 2% – в районах області. А якщо родовища розташовані на територіях міст обласного значення або ОТГ, то 3% спрямовується в їхній бюджет.

На території Івано-Франківської області знаходяться 43 родовища нафти, газу та газового конденсату. З них працюють 32, інші – законсервовані або перебувають на стадії розробки. Видобуток здійснюють 17 підприємств.

"Ми розраховували на те, що цього року в область надійде близько 70 млн рентної плати. Проте вже перше півріччя приємно нас потішило – вже поступило 45 млн ренти. І це на 15 млн більше від запланованого, або 150%", – повідомила перший заступник голови Івано-Франківської ОДА Марія Савка.

1

Перший заступник голови Івано-Франківської облдержадміністрації Марія Савка

18 млн грн надійшло в обласний бюджет – це близько 5% від його загального обсягу, зазначила Савка. Що стосується районів області, як-от Долинського, Надвірнянського та Рогатинського, де сконцентровані осередки видобутку, то там рентна плата склала більш як 6% від загального обсягу бюджетів.

На Прикарпатті рентна плата збирається у восьми районах, у двох містах обласного значення і в п’яти ОТГ.

Болехівська міська рада у першому півріччі отримала 2,1 млн грн рентних платежів, або 9% бюджету. "Це суттєве збільшення", – зазначає заступниця голови ОДА.

"Якщо взяти ОТГ, то в бюджет Делятинської ОТГ надійшло 1,3 млн грн рентних платежів від видобутку корисних копалин, зокрема газу. Це більш як 10% бюджету громади. А у Спаській ОТГ (це маленька громада в Рожнятівському районі), де так само надійшло 1,3 млн, ці надходження складають 42% бюджету. Останній приклад найбільш яскраво ілюструє бюджетну децентралізацію та показує, наскільки важливими й бюджетоутворюючими є для громад рентні платежі", – каже Марія Савка.

Кошти ренти від видобутку корисних копалин за розщепленням, згідно з бюджетним законодавством, напряму надходять в місцеві бюджети – через державне казначейство. Зараховуються в загальний фонд бюджету. І можуть бути використані на ті цілі, які є пріоритетними для місцевої громади, пояснює Савка.

"Видатки – на розгляд депутатського корпусу на місцях. Кошти ренти із сумарного загального фонду бюджету розподіляються так, які їх вирішать спрямувати депутати місцевої громади. Переважно йдуть в бюджет розвитку громад – на капітальні видатки або на заробітну плату в межах компетенції місцевих органів влади", – каже заступниця голови ОДА.

На рівні обласного бюджету кошти надходять в загальний фонд і розподіляються на потреби області. В основному ці гроші використовуються на підтримку та розвиток інфраструктури Прикарпаття.

"Сьогодні обласний бюджет не має проблем із виплатою заробітної плати у підпорядкованих закладах освіти та медицини, а міста й райони області мають. Вони повинні в першу чергу спрямовувати кошти на захищені статті, бо бюджетне законодавство передбачає захист інтересів громадян. І хоч ОДА не має права контролю за використанням коштів ренти у місцевих бюджетах, але ми неодноразово зверталися в органи місцевого самоврядування, щоби вони спрямовували кошти від перевиконання бюджетів та вільні залишки саме на виплату заробітної плати працівникам бюджетної сфери", – додає Марія Савка.

2Заступник голови Надвірнянської РДА Богдан Зеленчук підкреслює, що всі кошти, які надходять від ренти, спрямовуються на соціально-економічний розвиток району.

"А це ремонти шкіл та дитячих садочків, амбулаторій та ФАПів, на вуличне освітлення, співфінансування ремонту доріг місцевого значення, на ремонти в центральних районних лікарнях і таке інше. Кошти від ренти передбачені в дохідній частині районного бюджету. Розподіляють видатки і спрямовують кошти за рішенням сесії районної ради", – пояснив заступник голови Надвірнянської райдержадміністрації Богдан Зеленчук.

Станом на 1 липня до бюджету Надвірнянського району надійшло 5 млн 605 тис. грн ренти за користування надрами. Кошти, як повідомили в РДА, на рівні казначейства підлягали розщепленню. В районний бюджет спрямували 3 млн 732 тис. грн.

"На цю суму заплановані видатки на соціально-економічний розвиток району. Для нас це дуже суттєве надходження коштів", – зазначив Зеленчук.

Івано-Франківська ОДА, як поінформувала Марія Савка, зверталася в центральні органи виконавчої влади з обґрунтуванням потреби, щоби рентна плата на місцях щороку збільшувалася. "Це суттєво сприяє розвитку місцевих громад", – підсумувала Савка.

Як повідомляв КУРС, за прогнозами експертів, видобуток газу в Івано-Франківській області може зрости вдвічі.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області! 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: