fbpx

4G-зв'язок в Україні: що це, коли запрацює та хто від цього виграє

Стиль життя 15:34, 30.09, 2017

Упродовж наступних кількох місяців український уряд серйозно налаштований розпродати ліцензії на четверте покоління мобільного зв’язку.

Які нові можливості відкриє цей стандарт, пише НВ.

Що таке 4G?

Четверте покоління мобільного зв’язку – 4G, fourth generation або LTE (Long Term Evolution). Найпоширеніша у світі технологія бездротової передачі даних.

Стандарт виник у минулому десятилітті, праця над його створенням розпочалася ще в 2004 році. Перші комерційні запуски 4G-мереж розпочалися в 2009-2010 роках. У 2012 році у 48 країнах світу працювало 108 мереж 4G/LTE.

За даними Ericsson, на кінець першого кварталу 2017 року у світі нараховувалося 2,1 млрд LTE-користувачів. У 189 країнах світу працювала 591 мережа четвертого покоління.

Яка різниця між 3G і 4G?

Головна відмінність між старим поколінням – 3G і новим (4G) – це швидкість мобільного інтернету. 

"Якщо зараз ми кажемо, що в середньому 2,5 Мегабіта в секунду надає стандарт 3G, то 4G – це близько 25 Мегабіт в секунду". Отже, четверте покоління має забезпечити в рази швидшу передачу даних у мобільних мережах. Хоча виробники запевняють, що під час пікових навантаженнях 4G-мережі зможуть забезпечити до 100 Мбіт/с при завантаженні (download) і до 50 Мбіт/с – при відправці даних (upload).

Що вам дасть 4G?
 

Наприклад, музичний трек у мережі 4G можна буде закачати за одну секунду, а в 3G – за 10 секунд, з буферизацією та – іноді – з затримками. В мережі четвертого покоління на YouTube ролик у HD-форматі завантажиться миттєво, а в 3G – потрібно буде 1-5 хвилин.

Четверте покоління порівняно з третім забезпечить менший час затримки – це важливо, наприклад, під час онлайн-ігор. А під час масового скупчення інтернет-користувачів у одному місці 4G-обладнання розумніше перерозподіляє запити, тоді як у 3G можуть відчуватися затримки в обслуговуванні.

Коли 4G буде в Україні?

Якщо 3G Україна запустила у 2015 році – із запізненням щонайменше на десять років, то відставання із запровадженням 4G/LTE уже складає сім-вісім років. Із 5G наш уряд також не квапиться, на відміну від Південної Кореї та Японії. Ці країни пообіцяли запустити мережі п'ятого покоління впродовж наступних одного-двох років.

Станом на вересень 2017 року регулятор галузі, відповідальний за розподіл ліцензій – Нацкомісія регулювання зв’язку та інформатизації (НКРЗІ) – підготував необхідну для запуску 4G документацію. Президент зобов’язав своїм указом провести відповідний тендер до кінця 2017 року.

НКРЗІ залишилося кілька формальностей, і вона зможе оголосити конкурс.

Очевидно, операторам, щоби після отримання 4G-ліцензій запустити нову технологію, потрібно буде кілька місяців. Наприклад, 3G-тендер відбувся в лютому 2015 року, а вже в травні-червні цього ж року оператори оголосили про запуски своїх перших мереж третього покоління у найбільших містах України.

Хто зможе взяти участь у 4G-тендері?

Велика трійка операторів – Київстар, Vodafone Україна та lifecell – звісно ж, найбільше зацікавлені в отриманні 4G-ліцензій. Але уряд неодноразово заявляв про можливість взяти участь у торгах інших гравців. Як буде насправді – залишилося зачекати, коли НКРЗІ оголосить і проведе розпродаж радіочастот.

Яке 4G буде в Україні?

НКРЗІ заявила, що спочатку виставить на продаж радіочастоти в діапазоні 2600 Мегагерц (МГц). Саме ці радіосмуги, як запевнили державні мужі, найбільше готові до тендеру. Однак три згадані оператори зацікавлені насамперед в купівлі ліцензій на 1800 МГц. Вірогідно, цей тендер пройде другим.

Чому спектр 1800 МГц для операторів цікавіший, ніж 2600 МГц? Чим вища частота, тим менший радіус покриття однієї базової станції (БС). Відповідно, у "вищому" діапазоні треба буде наставити значно більше БС, ніж у "нижчому". А більше БС дорівнює більше витрат.

Де буде 4G?

Як і у випадку з 3G, оператори будуватимуть свої 4G-мережі, починаючи з найбільших міст України – там, де найбільший платоспроможний попит.

Серед перших кандидатів – міста-мільйонники. Це, звісно ж, Київ, Дніпро, Одеса, Харків, Львів. Далі 4G розповсюджуватиметься дещо меншими містами.

Як дізнатися, чи підтримує 4G мій смартфон

Для того, щоби ваш смартфон зміг підключитися до четвертого покоління мобільного зв’язку, він має бути відповідно оснащеним. Це можна перевірити в налаштуваннях.

Згідно з даними найбільших операторів, більшість сучасних смартфонів, які потрапляють на прилавки українських крамниць останніми роками, підтримують 4G. Однак ви можете переконатися, чи зможете користуватися новим стандартом зв’язку – коли він з’явиться, – вже зараз.

Наприклад, четверте покоління мобільного зв’язку підтримують усі iPhone, починаючи з 5-ї серії, а також смартфони Samsung, випущені з 2016 року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: