fbpx

5 головних змін в освіті 2017 року

Суспільство 18:44, 28.12, 2017

Нинішній рік для української освіти ознаменувався прийняттям Закону "Про освіту". Він декларує низку змін для освіти. Серед таких 12-річне навчання, автономія навчальних закладів, підвищення заробітної плати для педагогів, навчання державною мовою тощо. Ці зміни впроваджуватимуть протягом наступних кількох років.

Утім без змін не обійшлося і цього року. Минулий рік в основному ознаменувався реформуванням початкової та середньої школи. Нинішній  змінами у вступній кампанії. Утім без нововведень не обійшлося і у середній освіті. Gazeta.ua пропонує добірку реформ в українській освіті за нинішній рік.

ЗНО для вступу в магістратуру

Вступники на магістратуру за спеціальністю "Право" складали профільне ЗНО. За його результатами абітурієнтів зараховували до вузів. Вступників реєстрували приймальні комісії вищих навчальних закладів. На сайті центру оцінювання якості освіти кожен абітурієнт мав власну інформаційну сторінку.

Минулого року експериментальну технологію для вступу в магістратуру використали у 9 університетах. Цього року вона стала обов'язковою для усіх вузів, які готують магістрів права.

Сільський, регіональний та галузевий коефіцієнти

Під час вступної кампанії Міністерство освіти і науки вперше запровадило систему коефіцієнтів. Сільський коефіцієнт становив 1,02. Його ввели, щоб випускники сільських і міських шкіл мали однаковий доступ до освіти. Коефіцієнт присвоювали лише тим, хто мав прописку в сільському населеному пункті. Однак приймальні комісії у деяких вузах помилково приписували додаткові бали абітурієнтам, які живуть у місті. Завдяки цьому коефіцієнту на бюджет зарахували 848 випускників сільських шкіл.

Регіональний коефіцієнт ввели для того, щоб випускники активніше вступали до вузів у регіонах. Цей коефіцієнт різнився залежно від регіону. У столиці становив найменше  1. У Дніпрі, Львові, Одесі та Харкові  1,01. На Донеччині, Луганщині та у переміщених з окупованих регіонів вузів  1,03. В інших областях  1,02. Завдяки цьому коефіцієнту найбільше місць державного замовлення отримали ЛНУ ім. Франка (223), ХНУ ім. Каразіна (165) та ЧНУ ім. Федьковича (147).

Галузей коефіцієнт становив 1,03. Його ввели, аби збільшити кількість вступників на природничі та технічні спеціальності. Утім саме ці спеціальності мали бути першим за пріоритетом. Завдяки додатковим балам на бюджет вступило 9,3 тис. випускників шкіл. Найбільше абітурієнтів з галузевим коефіцієнтом вступили на такі спеціальності "Транспортні технології", "Річковий та морський транспорт", "Агрономія", "Харчові технології", "Біотехнології та біоінженерія".

Нове програмне забезпечення для електронного вступу

Для прийому заяв цього року експлуатували нове програмне забезпечення. Його почали випробовувати з початком вступної кампанії. Через великий наплив абітурієнтів система почала працювати зі збоями. У період реєстрації електронних кабінетів відбулася кібератака. Через вірус Petya.A обмежили роботу Е-кабінетів. Відтак одні вступники не могли зареєструватися, в інших  з системи зникли заяви. Загалом, анулювали дані 40 тис. вступників. Крім того, змінилися дані деяких абітурієнтів. У зв'язку з перебоями майбутнім студентам дозволили приносити паперові заяви.

Підвищення зарплати вчителям

У минулому році Кабмін прийняв рішення, що з січня 2017-го вчителям підвищать зарплати на 50%. Зараз середня заробітна плата молодих вчителів  4345 грн. Учителі без категорій отримують від 3960 грн. З категорією  від 5266 грн. За престижність усім вчителям додатково оплачують 20% посадового окладу.

У наступному році виплати зростуть на один тарифний розряд. Це  1762 грн.

Школи оприлюднюють фінансову звітність

До 1 грудня школи оприлюднили на своїх веб-сайтах інформацію про надходження та використання усіх коштів. Звіт стосується витрат на товари і послуги та отриманої благодійної допомоги. Це норма Закону "Про освіту", за який депутати проголосували у вересні. За замовчування інформації керівникам навчальних закладів загрожує дисциплінарна відповідальність. У разі зловживання бюджетними чи батьківськими коштами  кримінальна відповідальність: вимагання, одержання неправомірної вигоди тощо.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: